Βούτσης: Iδρύεται Μουσείο της Δημοκρατίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Βούτσης: Iδρύεται Μουσείο της Δημοκρατίας

11:51 | 15/9/17

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι παίρνει σάρκα και οστά η σχετική ιδέα των Αρ. Μάνεση και Ν. Παρασκευόπουλου - Συγκροτείται επιτροπή Μελέτης για τον "Φάκελο της Κύπρου"

Διερευνητικές εργασίες για την επιλογή του χώρου όπου θα στεγαστεί το Μουσείο Δημοκρατίας στην Αθήνα πραγματοποιεί η Βουλή όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Βούτσης, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την ημέρα εθνικής μνήμης της καταστροφής του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, διαβεβαίωσε ότι θα υλοποιηθεί η σχετική πρωτοβουλία που είχαν πριν από δεκαετίες ο Αρ. Μάνεσης, ο Ν. Παρασκευόπουλος και άλλες προσωπικότητες για την ίδρυση του Μουσείου Δημοκρατίας. Ανέφερε, μάλιστα, πως αυτή τη στιγμή αναζητείται ο χώρος που θα στεγάσει το Μουσείο της Δημοκρατίας αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν συγκροτηθεί η σχετική επιτροπή διακομματικού χαρακτήρα. Σημείωσε, επίσης, ότι το Μουσείο της Δημοκρατίας θα πραγματοποιεί ερευνητικό έργο ερευνητικό έργο για την Δημοκρατία και θα αποτελεί  μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, επικαλέστηκε όμως και τους θερμούς λόγους που εκφώνησαν στην Αθήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι δύο άνδρες «εξήραν το παγκόσμιο αριστούργημα της Δημοκρατίας που γεννήθηκε στην χώρα μας». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η Δημοκρατία «δεν είναι μουσειακό θέμα» και διαβεβαίωσε ότι το Μουσείο θα έχει ορίζοντες «διεθνείς και παγκόσμιους».

Συγκροτείται επιτροπή μελέτης του Φακέλου της Κύπρου

Η Βουλή προχωρά όμως και σε μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία ιστορικού χαρακτήρα καθώς αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής που θα μελετήσει τον «Φάκελο της Κύπρου» ενόψει της δημοσιοποίησης εντός των προσεχών μηνών του σχετικού υλικού της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Κώστας Αθανασίου. Μέλη θα είναι οι: Αντώνης Βγόντζας (Δικηγόρος), Έλλη Δρούλια (Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής), Λεωνίδας Καλλιβρετάκης (Διευθυντής Ερευνών, Μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), Ηλίας Νικολακόπουλος (Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Γιώργος Σαββαΐδης (Πρέσβης ε.τ.), Τάσος Σακελλαρόπουλος, (Ιστορικός – Ιστορικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη), Παναγιώτης Ηλιόπουλος (Αρχειονόμος), Βάσω Τσακανίκα (Διευθύντρια του γραφείου του Γενικού Γραμματέα της Βουλής) και Μάγδα Φυτιλή (Ιστορικός).

Παράλληλα, προχωρά η διαδικασία ψηφιοποίησης του σχετικού υλικού και των μαγνητοφωνημένων πρακτικών ενώ έχει ξεκινήσει και ο αποχαρακτηρισμός επιμέρους εγγράφων για το Κυπριακό που δεν αποτελούν μέρος της παλαιάς Εξεταστικής Επιτροπής (πρόκειται κυρίως για υλικό του υπουργείου Άμυνας).

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών