Κινητικότητα της κυβέρνησης στα Βαλκάνια | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κινητικότητα της κυβέρνησης στα Βαλκάνια

09:14 | 6/10/17

Διπλωματική κινητικότητα δείχνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση με επίκεντρο τα Βαλκάνια

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός συμμετείχε  στη Βάρνα της Βουλγαρίας στην τετραμερή Σύνοδο κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, η διασφάλιση και η ενίσχυση της σταθερότητας και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2018, η Βουλγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκ των πραγμάτων θα δοθεί μια νέα δυναμική. “ Το κοινό μας μέλλον  στα Βαλκάνια δεν μπορεί να κτιστεί πάνω στον εθνικισμό”  δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας ένα μήνυμα σε τρίτους που έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια.

Η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη όπως η Σερβία, απασχολεί τις Βρυξέλλες και η χωρά μας είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για να βοηθήσει ώστε να έχουν θετικό αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις. Γι αυτό και υιοθέτησε την “ατζέντα της Θεσσαλονίκης”.

Την Πέμπτη ο Νίκος Κοτζιάς συμμετείχε στη 2η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας-Αλβανίας-Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, οπου και πάλι το μέλλον της περιοχής απασχόλησε τους υπουργούς εξωτερικών. Η ασφάλεια, η συνεργασία, η διασυνοριακή συνεργασία λόγω του προσφυγικού αλλά και τα θέματα ενέργειας, θεωρούνται ζητήματα μεγάλης σπουδαιότητας.

Το υπουργείο εξωτερικών προετοιμάζεται και για τη διεθνή διάσκεψη για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής που θα γίνει στις 30 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την Αλβανία. Μιλώντας στη Βουλή ανακοίνωσε ότι υπάρχει πρόθεση να τεθεί στην προσεχή σύνοδο της Ουνέσκο τον Νοέμβριο το ζήτημα του βιβλίου Γεωγραφίας της Αλβανίας που κάνει λόγο για “αλβανικές περιοχές στη Ελλάδα”

Το ζήτημα βέβαια δεν είναι καινούργιο αφού και σε παλαιότερα σχολικά αλβανικά βιβλία είχαμε εντοπίσει ακόμη και χάρτες της χώρας που εκτείνονταν μέχρι τη Θεσπρωτία.

Ο κ. Αμανατίδης χαρακτήρισε προσβλητικό και απαράδεκτο το απόσπασμα αυτό στο βιβλίο και ενώ δεν έχουν σταματήσει οι προσπάθειες του πρωθυπουργού Εντι Ράμα να υφαρπάξει περιουσίες της ελληνικής μειονότητας και να αλλοιώσει τον ελληνικό χαραχτήρα παραδοσιακών κέντρων του Βορηειρωτικού Ελληνισμού.

Η προσοχή της Ελλάδας είναι στραμμένη και στα Σκόπια καθώς πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές και το ζητούμενο είναι εαν ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα βγει ενισχυμένος από την διαδικασία, εαν δηλαδή θα κερδίσει τους βασικούς δήμους, ώστε να υπάρξει σταθεροποιήση στη χώρα που θα δώσει έτσι νέα ώθηση στη διαπραγμάτευση για το όνομα.

Αλεξία Τασούλη

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών