Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Λάρισα (βίντεο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Λάρισα (βίντεο)

21:17 | 11/10/17

Έμμεση απάντηση στο Ταμείο έδωσε ο πρωθυπουργός στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλίας - Ξεκαθαρισε ότι "Για μας η ανάπτυξη, ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει" και μίλησε για ένα "θετικό μνημόνιο"

Στο σχεδιασμό του νέου παραγωγικού μοντέλου, με αιχμή τη δίκαιη ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλίας, εστιάζοντας ειδικότερα στα έργα υποδομής στην περιφέρεια, το σχέδιο άρδευσης που θα αντικαταστήσει την εκτροπή του Αχελώου και ένα πρόγραμμα εννέα σημείων για την αγροτική παραγωγή.

Έδωσε όμως και μία έμμεση πλην σαφή απάντηση στο ΔΝΤ, το οποίο αίφνης προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και κάνει λόγο για ανάπτυξη 1,8% το 2017. Ο κ.Τσίπρας έκανε ειδικότερα λόγο για αισιόδοξα μηνύματα για έξοδο από την κρίση. "Η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης. Και οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες", είπε, σημειώνοντας ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι για θετικές εξελίξεις μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

"Η αίσθηση μας είναι ότι το 2017 θα κλέισει με μπροστά τον αριθμό δύο σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ακόμη και οι άσπονδοι φίλοι μας, αυτοί που από το 2015 και μετά υποεκτιμούσαν τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, ενώ στην αρχή της κρίσης τις υπερεκτιμούσαν, τώρα ακόμη και το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2018 θα έχουμε 2,65 % ανάπτυξη. Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε και παραπάνω", συνέχισε ο κ.Τσίπρας.

"Και τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί; Πρώτα από όλα ότι θα είμαστε και είμαστε ήδη μία από τις χώρες με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη" πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας και συνέχισε: "Κυρίως όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και να συνεννοηθούμε για ένα πράγμα. Τι ανάπτυξη θέλουμε; Θέλουμε ανάπτυξη με υψηλους ρυθμούς αλλά και πριν από το 2008 είχαμε αναπτυξη και 3% και 4%, αλλά που πήγε αυτή η ανάπτυξη;" αναρωτήθηκε. Και ξεκαθάρισε ότι "για μας αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι, ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους."

Μία ανάπτυξη με διάλυση των εργασιακών σχέσεων, θα είναι -είπε ο κ.Τσίπρας- ανάπτυξη άνεργη και άδικη.

"Για αυτό προσθέτουμε δίπλα στη λέξη ανάπτυξη τη λέξη δίκαιη. Για μας η ανάπτυξη, ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει", τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση στη διάχυση των κερδών σε όλη την κοινωνία και το σεβασμο των δικαιωμάτων.

"Ειναι το δικό μας μνημόνιο αυτό, ένα θετικο μνημόνιο ,για να ξαναβρουν οι λέξεις το όνομα τους", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας πρέπει να ξεκινήσει μεσα απο μία αποτίμηση του μοντέλου "που μας έφερε εδώ" διότι οπως σημείωσε εάν με μαγικό τρόπο βρισκόμασταν ξανά στο 2009, θα έπρεπε να ξαναδούμε τα θαλασσοδάνεια, τις επιδοτήσεις στους ημέτερους ανεξάρτητα εάν παρήγαγαν ή όχι.

"Αυτό το μοντέλο ήταν που με μαθηματική ακρίβεια θα μας οδηγούσε σε κρίση νωρίτερα ή αργότερα", είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι "τώρα που οι αριθμοί δείχνουν ότι η χώρα βγαινει από την επτάχρονη κρίση, είναι η ώρα να αναλογιστούμε. Είμαστε έτοιμοι για μεγάλες τομές, είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε από κοινού το μέλλον", κάνοντας λόγο για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης απαλλαγμένο από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

"Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού μας, λοιπόν. είναι οι εξής:

• Θέλουμε η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας. Και όχι μόνο κέρδη για λίγους.

• Θέλουμε το όφελος από την ανάπτυξη να διαχέεται στην κοινωνία. Και όχι να καταλήγει σε λίγες τσέπες.

• Θέλουμε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους.

• Θέλουμε η ανάπτυξη να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας", εξήγησε ο κ.Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας το γεγονός ότι "κάποιοι" (αναφερόμενος σε στελέχη της ΝΔ) δεν ήθελαν οι περιφερειάρχες να παραστούν στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια (Το συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας είναι το 4ο κατά σειρά περιφερειακό συνέδριο, μετά από εκείνα της Δυτικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Κρήτης) και επισήμανε την παρουσία στην εκδήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστα Αγοραστού, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην προσπάθεια και μίλησε για την ανάγκη να αναζητηθούν λύσεις στα θεσμικά ζητήματα. Δήλωσε ότι στην κυβέρνηση "είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε μαζί σας και με τους δημάρχους" αλλά πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να κάνουμε σύνθεση, αλλά να αντιληφθείτε πως όταν λέτε 'ώρα συναινέσεων' δε μπορείτε να αρνείστε μία μεγάλη δημοκρατική τομή, που είναι η απλή αναλογιική και στην τοπική αυτοδιοίκηση".



Στόχος των περιφερειακών συνεδρίων είναι υπάρξει αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς προκειμένου να διερευνηθούν και να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εκάστοτε περιοχής, στη βάση ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Η συζήτηση που γίνεται και στο Περιφερειακό Συνέδριο της Θεσσαλίας, θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στον καλύτερο σχεδιασμό και την ουσιαστικότερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου τα εργαλεία αυτά να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικός μοχλός για την μεγέθυνση της τοπικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως παρούσα συγκυρία, που η ελληνική οικονομία παρουσιάζει εμφανή σημάδια ανάκαμψης και η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πλέον ορατή, είναι η πλέον κατάλληλη για έναν τέτοιο σχεδιασμό.

Η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας της Θεσσαλίας στη χθεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου ήταν μαζική και ουσιαστική, όπως φάνηκε από τη συμμετοχή και τις συζητήσεις που έγιναν. Τις εργασίες άνοιξε με την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ προηγήθηκαν χαιρετισμοί του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του προέδρου της περιφερειακής ένωσης Δήμων Γιώργου Κωτσού.

Η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με επενδύσεις, στην καινοτομία, τη γνώση, την έρευνα και την τεχνολογία, επισήμανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στον Βόλο με νέους επιχειρηματίες, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας στο παλιό εργοστάσιο των αδελφών Τσαλαπάτα.

«Εσείς εκπροσωπείτε μια άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας», είπε ο κ. Τσίπρας στους νέους επιχειρηματίες, αφού τους άκουσε και συζήτησε μαζί τους, ενώ εξήρε το γεγονός ότι μέσα στην κρίση πήραν το ρίσκο και επένδυσαν σε καινοτόμες ιδέες.

Κάποιοι από αυτούς είναι επιχειρηματίες δεύτερης γενιάς που αναπτύσσουν εξαγωγικό δυναμισμό, Startups που αξιοποιούν σε ποσοστό 90% τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου, μερικές από αυτές έχουν στηθεί με τη στήριξη της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή ακόμη και από αποφοίτους του ή φοιτητές του, γι αυτό και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο του Πανεπιστημίου, λέγοντας: «Το Πανεπιστήμιο αναδεικνύεται σε κινητήρια δύναμη του νέου υποδείγματος ανάπτυξης με βάση τη γνώση και τη δημιουργικότητα. Υποστηρίζει την παραγωγή μέσω της έρευνας στα τμήματα της Πολυτεχνικής και της Γεωπονικής Σχολής. Έτσι δημιουργείται ένα πλέγμα εκπαίδευσης-έρευνας-παραγωγής που δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία για προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και σταθερές και υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας. Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε το ρόλο του ώστε μαζί με τους υπόλοιπους φορείς έρευνας και Τεχνολογίας να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο μηχανισμό παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τα προγράμματα της κυβέρνησης για την επιστροφή νέων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη και ενίσχυση της καινοτομίας, της έρευνας και των νέων τεχνολογιών τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε δύο βασικές κινήσεις: Αύξησε τον προϋπολογισμό για την έρευνα και εξασφάλισε χρηματοδοτικά εργαλεία.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών