22:42 | 11/10/17
Έμμεση απάντηση στο Ταμείο έδωσε ο πρωθυπουργός στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλίας. Ακόμη και το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη το 2018, σημείωσε
Ξεκαθάρισε ότι "Για μας η ανάπτυξη, ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει" και μίλησε για ένα "θετικό μνημόνιο".Το σχέδιο που θα εκτρέψει την εκτροπή του Αχελώου και πρόγραμμα εννέα σημείων για την αγροτική παραγωγή
Στο σχεδιασμό του νέου παραγωγικού μοντέλου, με αιχμή τη δίκαιη ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλίας, εστιάζοντας ειδικότερα στα έργα υποδομής στην περιφέρεια, το σχέδιο άρδευσης που θα αντικαταστήσει την εκτροπή του Αχελώου και ένα πρόγραμμα εννέα σημείων για την αγροτική παραγωγή.
'Εδωσε όμως και μία έμμεση πλην σαφή απάντηση στο ΔΝΤ, το οποίο αίφνης προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και κάνει λόγο για ανάπτυξη 1,8% το 2017. Ο κ.Τσίπρας έκανε ειδικότερα λόγο για αισιόδοξα μηνύματα για έξοδο από την κρίση. "Η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης. Και οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες", είπε, σημειώνοντας ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι για θετικές εξελίξεις μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
"Η αίσθηση μας είναι ότι το 2017 θα κλέισει με μπροστά τον αριθμό δύο σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ακόμη και οι άσπονδοι φίλοι μας, αυτοί που από το 2015 και μετά υποεκτιμούσαν τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, ενώ στην αρχή της κρίσης τις υπερεκτιμούσαν, τώρα ακόμη και το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2018 θα έχουμε 2,65 % ανάπτυξη. Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε και παραπάνω", συνέχισε ο κ.Τσίπρας.
"Και τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί; Πρώτα από όλα ότι θα είμαστε και είμαστε ήδη μία από τις χώρες με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη" πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας και συνέχισε: "Κυρίως όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και να συνεννοηθούμε για ένα πράγμα. Τι ανάπτυξη θέλουμε; Θέλουμε ανάπτυξη με υψηλους ρυθμούς αλλά και πριν από το 2008 είχαμε αναπτυξη και 3% και 4%, αλλά που πήγε αυτή η ανάπτυξη;" αναρωτήθηκε. Και ξεκαθάρισε ότι "για μας αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι, ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους."
Μία ανάπτυξη με διάλυση των εργασιακών σχέσεων, θα είναι -είπε ο κ.Τσίπρας- ανάπτυξη άνεργη και άδικη.
"Για αυτό προσθέτουμε δίπλα στη λέξη ανάπτυξη τη λέξη δίκαιη. Για μας η ανάπτυξη, ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει", τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση στη διάχυση των κερδών σε όλη την κοινωνία και το σεβασμο των δικαιωμάτων.
"Ειναι το δικό μας μνημόνιο αυτό, ένα θετικο μνημόνιο ,για να ξαναβρουν οι λέξεις το όνομα τους", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ.Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας πρέπει να ξεκινήσει μεσα απο μία αποτίμηση του μοντέλου "που μας έφερε εδώ" διότι οπως σημείωσε εάν με μαγικό τρόπο βρισκόμασταν ξανά στο 2009, θα έπρεπε να ξαναδούμε τα θαλασσοδάνεια, τις επιδοτήσεις στους ημέτερους ανεξάρτητα εάν παρήγαγαν ή όχι.
"Αυτό το μοντέλο ήταν που με μαθηματική ακρίβεια θα μας οδηγούσε σε κρίση νωρίτερα ή αργότερα", είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι "τώρα που οι αριθμοί δείχνουν ότι η χώρα βγαινει από την επτάχρονη κρίση, είναι η ώρα να αναλογιστούμε. Είμαστε έτοιμοι για μεγάλες τομές, είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε από κοινού το μέλλον", κάνοντας λόγο για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης απαλλαγμένο από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.
"Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού μας, λοιπόν. είναι οι εξής:
• Θέλουμε η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας. Και όχι μόνο κέρδη για λίγους.• Θέλουμε το όφελος από την ανάπτυξη να διαχέεται στην κοινωνία. Και όχι να καταλήγει σε λίγες τσέπες.
• Θέλουμε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους.
• Θέλουμε η ανάπτυξη να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας", εξήγησε ο κ.Τσίπρας.
"Σχεδιάζουμε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα"
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας το γεγονός ότι "κάποιοι" (αναφερόμενος σε στελέχη της ΝΔ) δεν ήθελαν οι περιφερειάρχες να παραστούν στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια (Το συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας είναι το 4ο κατά σειρά περιφερειακό συνέδριο, μετά από εκείνα της Δυτικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Κρήτης) και επισήμανε την παρουσία στην εκδήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστα Αγοραστού, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην προσπάθεια και μίλησε για την ανάγκη να αναζητηθούν λύσεις στα θεσμικά ζητήματα. Δήλωσε ότι στην κυβέρνηση "είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε μαζί σας και με τους δημάρχους" αλλά πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να κάνουμε σύνθεση, αλλά να αντιληφθείτε πως όταν λέτε 'ώρα συναινέσεων' δε μπορείτε να αρνείστε μία μεγάλη δημοκρατική τομή, που είναι η απλή αναλογιική και στην τοπική αυτοδιοίκηση".Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα έργα υποδομής στη Θεσσαλία και όταν αναφέρθηκε στην ΠΑΘΕ, σημείωσε ότι το σχέδιο ξεκίνησε επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και απευθυνόμενος στον κ.Αγοραστό είπε γελώντας: "Εσύ που είσαι και καραμανλικός θα το ξέρεις". Στο σχόλιο του περιφερειάρχη "θα παρεξηγηθούμε" μάλιστα ο κ.Τσίπρας απάντησε "Δε θα παρεξηγηθούμε γιατί υπάρχει ένα σημείο σύμπτωσης. Οι πλουσιοι πρέπει να θέλουν να πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και όχι οι φτωχοί στα ιδιωτικά. Αυτή είναι η διαφορά με το νεοφιλελευθερισμό, που θέλει να έχει δυνατότητα πρόσβασης μόνο όποιος έχει οικονομική δυνατότητα. Αυτό είναι ένα σημείο σύμπτωσης που ξεπερνά τους κοινωνικούς κατακερματισμούς. Δικαιοσύνη με την αντίληψη του νεοφιλελευθερισμού δε μπορεί να συνυπάρξει".
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υποστήριξε ότι ο περιφερειάρχης της Θεσσαλίας τον αντιμετωπίζει θετικά διότι το 2016 αυξήθηκαν οι πόροι για τη Θεσσαλία κατά 234% και αυτό παρά τα ασφυκτικά δημοσιονομικά δεδομένα "γιατί εμείς δε λειτουργούμε με γνώμονα αν είναι κάποιος αιρετός δικός μας".
Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στο μίνι υπουργικό που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα με τους υπουργούς και τους βουλευτές, αλλά και το δήμαρχο και τον περιφερειάρχη, συγχαίροντας τους δύο τελευταίους για την παρουσία του, διότι όπως είπε πρέπει να εκφράζονται και διαφωνίες και να σχεδιάζουμε μαζί.
"Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η μεγάλη εθνική περιπέτεια δε μπορεί να ξεπεραστεί εάν δεν κάνουμε υπερβάσεις στον τρόπο που σκεφτόμαστε και σχεδιάζουμε", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Ήδη αυτό που κάνουμε εμείς δεν αφορά τα δύο επόμενα χρόνια της θητείας μας, αφορά την επόμενη τετραετία, σχεδιάζουμε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα"
Σχέδιο άρδευσης της Θεσσαλίας αντί εκτροπής του Αχελώου- Μέσα στο 2017 ζωντανεύει ξανά η Κάρλα
Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στο μείζον για τη Θεσσαλία ζήτημα διαχείρισης του νερού, παρουσιάζοντας το σχέδιο που θα αντικαταστήσει το σχέδιο εκτροπής του Αχελώου."Τα σενάρια της ανάπτυξης είχαν συνδεθεί με το έργο της εκτροπής του Αχελώου.
Μια επιλογή που καθυστέρησε άλλα έργα υποδομής. Επέτρεψε την υπερκατανάλωση νερού, εξαιτίας και του μηδενικού περιβαλλοντικού ελέγχου. Και έχει οδηγήσει τον κάμπο σε σοβαρό αδιέξοδο.
Η εκτίμηση είναι ότι έχουν καταναλωθεί πάνω από 3 δις κυβικά μέτρα νερό που δεν ανανεώνεται. Και κάθε χρόνο, από αυτό το μη ανανεώσιμο νερό, αντλείται μια ποσότητα της τάξης των 150 εκ. κυβικών. Πράγμα που σημαίνει ότι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στην ερημοποίηση.
Το σχέδιο εκτροπής του Αχελώου, το οποίο δεν πήρε ποτέ τη μορφή ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης, έχει απορριφθεί, για περιβαλλοντικούς λόγους, από 6 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και υπάρχει ακόμα νέα εκκρεμότητα στο ΣτΕ.
Και, επιπλέον έρχεται σε αντίθεση με θεσμικά και νομικά ευρωπαϊκά κείμενα, που, για την άρδευση και τα υδροηλεκτρικά έργα, προκρίνουν λύσεις εντός των λεκανών απορροής.
Επομένως, η ιδέα της εκτροπής, και η έδραση επί αυτής όλης της ανάπτυξης του τόπου, δημιουργεί υψηλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα την οποία κανείς δεν προσπάθησε πραγματικά στο παρελθόν να λύσει με ένα βιώσιμο σενάριο" εξήγησε ο πρωθυπουργός.
"Η καθυστέρηση χρόνων στα έργα εντός της λεκάνης απορροής οφειλόταν στη συντήρηση της ιδέας για την εκτροπή του Αχελώου. Δηλαδή η εκτροπή έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας", συνέχισε ο κ.Τσίπρας.
"Από την άλλη θέλω να ξεκαθαρίσω οτι, η λύση που προτείνεται από την κυβέρνηση, δεν προσανατολίζεται στις προτάσεις ξηρικών καλλιεργειών, είτε διακοπής καλλιέργειας που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς. Επιλέγει τη διατήρηση της έκτασης των αρδευόμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας. Δηλαδή προτείνουμε ένα σχέδιο που στηρίζει ουσιαστικά την άρδευση.
Έτσι το αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού, περιλαμβάνει κατ αρχήν, τη μείωση της κατανάλωσης νερού, μέσα από την μείωση των απωλειών και τον εξορθολογισμό των μεθόδων άρδευσης" πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι: "Στο σχέδιο, προβλέπονται, επίσης, πέντε τοπικά φράγματα και έργα μεταφοράς και διανομής νερού που ήδη έχουν εγκριθεί και θεωρούνται δρομολογημενα. Η κάλυψη ζήτησης 250 εκ. κυβικών, προτείνεται να γίνει από πολλά νέα φράγματα εντός Θεσσαλίας, από υδατοδεξαμενές σε πεδινές περιοχές, και από επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων" και πρόσθεσε: "Το επιπλέον κόστος από αυτές τις δράσεις σε σχέση με την εκτροπή του Αχελώου ανέρχεται σε 625 εκ. ευρώ. Στο επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για την κάλυψή τους. Ήδη αυτές τις μέρες συζητήσαμε για την κάλυψη από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και από νέους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Πόρους".
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην “Επαναδημιουργία της Λίμνης της Κάρλας” που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017. "Είναι ένα έργο που έχει αρχίσει να υλοποιείται από το Σεπτέμβριο του 1999. Με μια σειρά συντονισμένων ενεργειών, από τις αρχές του 2015, επιταχύναμε όλες τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου και λύσαμε τα προβλήματα που οδηγούσαν σε καθυστερήσεις. Το έργο αυτό έχει πολλαπλή σημασία για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο σύνολο του έχει προϋπολογισμό 224 εκατ. ευρώ", σημείωσε.
Εννέα δράσεις για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τις ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και τα οποία κινούνται στις εξής κατευθύνσεις:"Πρώτον, την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, μέσα από την υποστήριξη των νέων αγροτών,
Δεύτερον, την επανεκκίνηση για τα συλλογικά – συνεργατικά σχήματα των αγροτών, δηλαδή του συνεταιρισμούς, τις οργανώσεις παραγωγών, τις ομάδες παραγωγών και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, χωρίς, όμως τις παθογένειες του παρελθόντος.
Τρίτον, την ανάδειξη της ποιότητας των Ελληνικών προϊόντων. Και, βεβαίως, την εθνική και τοπική πιστοποίηση της ποιότητας αυτής. Ιδιαίτερα σε ανταπόκριση με τα απαιτητικά συστήματα της Κίνας και της Ρωσίας.
Τέταρτον, τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή
Πέμπτον, μέτρα και δράσεις, ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις παράνομες εισαγωγές και τις εναρμονισμένες πρακτικές σε κάθε κλάδο και τομέα
Έκτον, την βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, με στόχο την μεγιστοποίηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και την διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής. Και εδώ πρέπει να πω, ότι για τις ενέργειες προώθησης των εξαγωγών διατίθενται για την Θεσσαλία, 6 εκ. για μια τριετία.
Έβδομο, την ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής. Όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
Όγδοο, την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και την υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό.
Και τέλος, ένατο, την επέκταση και αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών. Γι αυτό διεκδικήσαμε και πετύχαμε στη συμφωνία με τους θεσμούς, της 15ης Ιουνίου να κατευθύνουμε επιπλέον 300 εκ. ευρώ σε βάθος τριετίας στη βελτίωση και ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών στην ύπαιθρο, όπως αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, εγγειοβελτιωτικά έργα κλπ."
Βίκυ Σαμαρά
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα