02:07 | 30/10/17
Με πολύ αυστηρούς τόνους το υπουργείο Εξωτερικών εγκαλεί τον Ισπανό πρέσβη στην Αθήνα Ενρίκε Βιγκέρα για ανάρμοστη συμπεριφορά που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας καλώντας τον να "προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του" και να "παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την ελληνική Κυβέρνηση"
"Με έκπληξη" αναφέρει η ανακοίνωση "καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση".Ο κ. Βιγκέρα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής" αναφέρει ότι για το Καταλανικό έλαβε «άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία" μιλώντας προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος του εξέφρασε "απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας», όπως επίσης άκουσε "ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας". Σχολίασε δε ότι για τον ίδιο "αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση" και πρόσθεσε: "Προφανώς απουσίαζαν δηλώσεις γι' αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας».
Με τα σχόλια του αυτά ο Ισπανός διπλωμάτης, όπως τονίζει το ΥΠΕΞ "προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση". Μάλιστα "υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση".
Ο Ισπανός πρέσβης, καταλήγει η ανακοίνωση "απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία. Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας".
Σχετικές ετικέτες:ΠολιτικήΣΥΡΙΖΑυπουργείο Εξωτερικών
Σχετικά άρθρα