Νέα πρόκληση της Αλβανίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Νέα πρόκληση της Αλβανίας

22:54 | 20/10/17

Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί το ελληνικό για 'άνευ προηγούμενου παρέμβαση' ενώ κατεδαφίζουν σπίτια ομογενών στη Χειμάρρα

Συνέχεια στο θέμα με τα ακίνητα της Χειμάρρας έδωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας απαντώντας με προκλητικό τρόπο στο ελληνικό υπουργείο
Εξωτερικών, που εξέφρασε χθες ανησυχία «για το γεγονός ότι «η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί μέτρα καταστροφής περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, στο πλαίσιο πολιτικής ξεριζωμού της ιστορικής παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή της Χειμάρρας», μετά τα ειδοποιητήρια σε 19 οικογένειες για κατεδάφιση των σπιτιών τους.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «επιθυμεί να εκφράσει τη βαθιά απογοήτευση του αναφορικά με την προκλητική γλώσσα και άνευ προηγουμένου παρέμβαση που χαρακτηρίζει τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, με ημερομηνία τη 19η Οκτωβρίου 2017”.

Κάνει επίσης λόγο για «εμπλοκή στην εσωτερική πολιτική συζήτηση στην Αλβανία», σημειώνοντας ότι «οι αναφορές σε θέματα που αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τις δικαστικές αρχές συνιστούν παράβαση της διπλωματικής πρακτικής, του πνεύματος καλής γειτονίας και των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ακόμη ότι εκφράζει ανησυχία για τη «διαφαινόμενη διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική σκηνή της Αλβανίας, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη σύλληψη του επικεφαλής κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, οποίος τυγχάνει και συγγενής ενός μέχρι πρότινος κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης Ράμα».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ακόμα πως «η χθεσινή απόφαση των αλβανικών αρχών να προχωρησουν στην κατεδάφιση κατοικιών και καταστημάτων Ελλήνων ομογενών της Χειμάρρας επιβεβαιώνει ότι ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις μειονότητες αποτελεί ένα βήμα πίσω για την κύρια μειονότητα της Αλβανίας. Πολλοί δε την ερμηνεύουν ως πράξη που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της αλβανικής κοινής γνώμης από το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει με το ναρκεμπόριο. Ελπίζουμε να μην είναι έτσι».

Απ' την πλευρά του το αλβανικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «στρέβλωση της πραγματικότητας και παραβίαση του πνεύματος συνύπαρξης και συνεργασίας με τις μειονότητες στην Αλβανική Δημοκρατία» και προσθέτει ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει προσφέρει αποζημίωση περιουσίας στους κατοίκους που επηρεάζονται από την εφαρμογή του σχεδίου.

Προσθέτει, δε, ότι: «Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο νέος νόμος για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανική Δημοκρατία εγγυάται τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα όλων των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, όπου και αν ζουν και σύμφωνα με τα κριτήρια και το πνεύμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων».

Βέβαια, ο νέος νόμος «Περί προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων στην Αλβανική Δημοκρατία», αποδεικνύεται αρκετά προβληματικός για την ελληνική μειονότητα καθώς αφήνει αμετακίνητα μια σειρά από εμπόδια: στην ταυτοποίηση των μελών της, στη δυνατότητα χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια ζωή, και στη δυνατότητα εκπαίδευσης στην ελληνική γλώσσα. Παράλληλα, δεν δίνει καμία λύση στο περιουσιακό, ενώ συνεχίζει να μην αναγνωρίζει ως μειονοτικές περιοχές με πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες που βρίσκονται εκτός των ορίων των Δήμων Δρόπολης και Φοινίκης, όπως είναι η Χειμάρρα, τα ελληνικά χωριά στον Αυλώνα κ.α..

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών