10:02 | 17/11/17
Να αναδειχθούν όλες οι διαχρονικές ευθύνες που οδήγησαν στην τραγωδία της Δυτικής Αττικής είναι αποφασισμένος ο πρωθυπουργός, όταν υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα και καταστεί διαχειρίσιμη η κατάσταση
Σε τρία επίπεδα ξεδιπλώνεται η κυβερνητική πολιτική ως προς τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Δυτική Αττική: Ο πρώτος στόχος είναι να απαντληθούν τα ύδατα, να καθαριστούν οι δρόμοι και να αποκατασταθούν οι ζημιές. Ο δεύτερος στόχος είναι να υπερβεί η Πολιτεία την γραφειοκρατία και να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες σε όλα τα επίπεδα, ώστε να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους. Ο τρίτος, όμως, στόχος ίσως αποδειχθεί ο πλέον σημαντικός μακροπρόθεσμα, καθώς αφορά στο μάθημα που μπορεί να διδαχτεί η Πολιτεία από όσα έγιναν στη Μάνδρα, τη Μαγούλα και τη Νέα Πέραμο.Οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής -αλλά και των απαραίτητων κινήσεων και δράσεων που θα πρέπει να γίνουν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- αποφασίστηκαν ήδη από χθες, κατά την πολύωρη παρουσία και αυτοψία του Αλέξη Τσίπρα επί των καταστροφών. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική και όλοι οι φορείς στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων και στις έρευνες για τους αγνοούμενους, ενώ απέκτησε πλήρη εικόνα της έκτασης και του μεγέθους της καταστροφής.
"Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι"
Εξάλλου, στις σύντομες δηλώσεις του, μετά την αυτοψία και την μακρά σύσκεψη στο συντονιστικό κέντρο Πολιτικής Προστασίας στην Ελευσίνα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε το σοκ από την κατάσταση που αντίκρισε: “Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω, ιδίοις όμμασι, το μέγεθος της καταστροφής. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι με ό,τι αντικρίσαμε. Προφανώς, πρόκειται για ένα σπάνιο και ακραίο, καιρικό φαινόμενο”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.Σε ό,τι αφορά στο πρώτο επίπεδο δράσης, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως “μας απασχόλησε επιχειρησιακά, επίσης, η δυνατότητα άμεσης αποκατάστασης των νοικοκυριών, η άντληση των υδάτων, η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης”. Ως προς τον δεύτερο στόχο του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην “άμεση προτεραιότητα τα συνεργεία των μηχανικών για να καταγράψουν τις πληγές, τους πληγέντες, γιατί είναι δέσμευσή μας να προχωρήσουμε σε άμεση επούλωση των πληγών κι αποκατάσταση των περιουσιών, είτε αυτό αφορά νοικοκυριά είτε αφορά επιχειρήσεις”.
Ενδελεχής έρευνα
Ωστόσο, η βασική στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου όταν η κρίση στην ανατολική Αττική καταστεί διαχείρισιμη, είναι να υπάρξει σε βάθος έρευνα: στην κυβέρνηση, μ’ άλλα λόγια, έχουν αποφασίσει να μην ξεχάσουν τί έγινε στη Δυτική Αττική όταν το θέμα σταματήσει να απασχολεί τα δελτία ειδήσεων, αλλά να γίνει ενδελεχής έρευνα και να αναδειχθούν οι κακοτεχνίες, οι αυθαιρεσίες, η δράση “οικοδομικών” συνεταιρισμών, τα “μπαζώματα” των ρεμάτων που αποδείχθηκαν φονικά και όλα εκείνα τα φαινόμενα που συνθέτουν το σκηνικό της απόλυτης χωροταξικής και ρυμοτομικής αναρχίας που κοστίζει ζωές.Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη διάσταση του θέματος επιχείρησε να φωτίσει ο Αλέξης Τσίπρας πολλές φορές κατά τις χθεσινές του δηλώσεις. “Αυτό το ακραίο φαινόμενο λειτούργησε έτσι όπως λειτούργησε εξαιτίας και της συσσωρευμένης, θα έλεγα, αδράνειας, των συσσωρευμένων προβλημάτων και ελλειμμάτων στα έργα υποδομής, αλλά και στον χωροταξικό σχεδιασμό”, υπογράμμισε, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι πρόκειται για “ένα φαινόμενο που, βεβαίως, δεν αφορά μόνο τη Δυτική Αθήνα, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας”.
Σε άλλη αποστροφή του λόγου του, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε όλη αυτή η καταστροφή να “αποτελέσει το έναυσμα για εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε συσσωρευμένες παθογένειες δεκαετιών”, δείχνοντας το στίγμα των προθέσεών του σχετικά με το βάθος και την έκταση της έρευνας που θα γίνει -δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, πως στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η παρέμβαση της περιφερειάρχου, Ρένας Δούρου, με την πρωτοβουλία της να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο.
Στο Γκέτεμποργκ για την "Κοινωνική Ευρώπη"
Εν τω μεταξύ, σήμερα ο πρωθυπουργός δίνει το “παρών” στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, στην Διάσκεψη Κορυφής για την Κοινωνική Ευρώπη. Το Μαξίμου δίνει μεγάλη σημασία στη σημερινή διοργάνωση, με συνομιλητές του πρωθυπουργού να υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που μίλησε δημοσίως πρώτος για την ανάγκη να ξαναδεί η Ευρώπη την κοινωνική διάσταση και την αναθεώρηση της πολιτικής λιτότητας.Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η ανάγκη “κοινωνικής στροφής” πλέον αποτελεί κοινή πεποίθηση στη Γηραιά Ήπειρο σε μία συγκυρία που έχει προεξοφληθεί η αλλαγή στην αρχιτεκτονική της Ένωσης και της Ευρωζώνης, στην Αθήνα αποδίδουν πολύ μεγάλη σημασία σε όσα ειπωθούν και αποφασιστούν σήμερα στη σουηδική πόλη, με οικοδεσπότες τον Σουηδό πρωθυπουργό, Στεφάν Λεβέν, αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Μεταξύ άλλων, στη Διάσκεψη Κορυφής θα συζητηθούν τα θέματα της προώθησης της δίκαιης απασχόλησης και της ανάπτυξης, όπως και η δημιουργία ενός δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, με την προώθηση ίσων ευκαιριών και πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Στόχος είναι να μπουν οι βάσεις της συζήτησης ώστε αυτή να καταλήξει σε έναν δεσμευτικό Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, με φιλοδοξία πολλών να χαρακτηρίζει την νέα φάση -και την κοινωνική διάσταση- της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Γιώργος Μελιγγώνης
Σχετικές ετικέτες:ΑττικήκακοκαιρίαΜάνδραΝέα Πέραμος ΑττικήςπλημμύραΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα