15:54 | 17/11/17
Την εκτίμηση και τις ευχαριστίες του για το κύμα αλληλεγγύης εκ μέρους όλων των ευρωπαϊκών χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις που έκανε και στα ξένα ΜΜΕ, κατά την προσέλευσή του στην Κοινωνική Σύνοδο του Γκέτεμποργκ
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για την τραγωδία στην Αττική, είπε ότι θα ζητήσει συγκεκριμένη βοήθεια. Επισήμανε ότι η γραφειοκρατία στην Ευρώπη είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, «οπότε, πρώτα απ' όλα, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες μας με τις δικές μας δυνάμεις».«Νομίζω όμως, ότι είναι απαραίτητο να βρούμε έναν τρόπο να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες από αυτού του είδους τα φαινόμενα τα οποία προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσουμε και στο Παρίσι το Νοέμβρη» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην σημερινή Σύνοδο, ο Αλέξης Τσίπρας την χαρακτήρισε ξεχωριστή και σημαντική όπου θα συζητηθεί ο κοινωνικός πυλώνας της ΕΕ.
«Πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε το πώς θα αλλάξουμε το υπάρχον οικονομικό μοντέλο που δημιουργεί ανισότητες και οδηγεί σε brain drain των νέων από τα λιγότερο προς τα περισσότερο εύπορα κράτη. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να διατηρηθεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και να στηριχθούν οι επόμενες γενιές
Δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι εύκολο να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα. Πιστεύω όμως, ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, προκειμένου να πείσουμε για την ανάγκη δημιουργίας ενός προστατευτικού πλαισίου για τους εργαζόμενους και τις νέες γενιές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είναι ανάγκη, λοιπόν, να συζητήσουμε την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου. Για μας τους Έλληνες που έχουμε υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε, για άλλη μια φορά την ανάγκη, προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κοινωνικού κεκτημένου σε ό,τι αφορά την εργασιακή νομοθεσία και στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα να βρούμε και τρόπους ούτως ώστε αυτό το κοινωνικό κεκτημένο να βοηθάει και την νέα γενιά των εργαζομένων.. Μια νέα γενιά που δεν γνωρίζει καν τι θα πει κεκτημένο. Υπ΄ αυτή την έννοια νομίζω ότι ίσως είναι μια ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε και να ανοίξουμε τον δρόμο για κάποιες αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τα κοινωνικά κεκτημένα και τα εργασιακά δικαιώματα» κατέληξε.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΓκέτεμποργκΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα