20:44 | 21/11/17
«Οι δήμοι δεν έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης μεγάλης κλίμακας αντιπλημμυρικών έργων»
Περισσότερες αρμοδιότητες, κονδύλια και πάταξη της γραφειοκρατίας ζητούν οι δήμοι της Αττικής για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των πλημμυρών.
«Εν μέσω της καταστροφής που έπληξε τους συμπολίτες μας στη Δυτική Αττική δεν είναι στιγμή για επίρριψη ευθυνών. Είναι όμως η κατάλληλη ώρα για να αναδείξουμε τι πρέπει να διορθωθεί, ώστε να σταματήσει να μετράμε ζημιές και να θρηνούμε θύματα» επισημαίνει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ανακοίνωσή του το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, το οποίο εκφράζει την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.
Όπως επισημαίνει το προεδρείο της ΠΕΔΑ, οι δήμοι δεν έχουν απολύτως καμιά οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν μεγάλης έκτασης αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν, καν, να καταρτίσουν την υψηλής δυσκολίας μελέτης που απαιτείται. Υπεύθυνη στάση των Δήμων σημαίνει να απαιτούν άρτιες και πλήρεις μελέτες, γιατί « ένα κακά σχεδιασμένο αντιπλημμυρικό έργο είναι περισσότερο επικίνδυνο από κανένα έργο».
«Τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ-ΠΕΠ, την Περιφέρεια και τα Υπουργεία αντιπλημμυρικά έργα» σημειώνεται ότι «εγκλωβίζονται, καθυστερούν για πολλά χρόνια εξαιτίας των αλληλοεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και συχνά καθυστερούν ακόμη περισσότερο λόγω διαφωνιών μεταξύ των Υπηρεσιών. Καταλήγουμε, λοιπόν, στον τραγέλαφο, ένας κρατικός φορέας (συνήθως ο Δήμος) να ζητά το έργο, άλλος φορέας να το χρηματοδοτεί και τρίτος και τέταρτος φορέας να πρέπει να το εγκρίνουν. Παρά τα σοβαρά και ατελέσφορα γραφειοκρατικά εμπόδια, έργα υλοποιούνται» σημειώνει η ΠΕΔΑ.
Επίσης, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «Ωστόσο η αυξημένη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων που προφανώς οφείλεται στην ανθρωπογενή αλλαγή του κλίματος, απαιτεί συνεχώς παρεμβάσεις σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα. Που περιλαμβάνουν όχι μόνον την κατασκευή αγωγών αλλά και έργα ανάσχεσης της ορμής των υδάτων στους ορεινούς όγκους. Εξ ου και η πιεστική ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να υπάρξει απλοποίηση, αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και ρόλων και παράλληλος περιορισμός της γραφειοκρατίας, έτσι ώστε για ένα έργο, μία μελέτη, να μην είναι συναρμόδιοι οι Δήμοι, το Υπουργείο, η Περιφέρεια. Αυτό απαιτεί η αποτελεσματική, χρηστή άσκηση διοίκησης».
Όπως σημειώνει η ΠΕΔΑ, απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση, για την απλοποίηση των διαδικασιών και συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων σε έναν φορέα που θα έχει και την οικονομική δυνατότητα υλοποίησης και την ευθύνη έγκρισης των προδιαγραφών των αντιπλημμυρικών έργων. Ο φορέας αυτός θα μπορούσε να είναι η Περιφέρεια Αττικής.
Ειδικά για τις περιοχές υψηλού κινδύνου όπως είναι η Δυτική Αττική, η Δυτική Αθήνα και οι Δήμοι του Πειραιά, η ΠΕΔΑ ζητά ένταξη του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού σε διαδικασίες fast track, ώστε να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να μειωθεί κάτω από το μισό ο χρόνος μέχρι την υλοποίηση των έργων που σχετίζονται με κρίσιμες υποδομές.
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων