Ο Μητσοτάκης θέλει κέντρο και βάζει στα μετόπισθεν Άδωνι Γεωργιάδη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ο Μητσοτάκης θέλει κέντρο και βάζει στα μετόπισθεν Άδωνι Γεωργιάδη

10:20 | 21/11/17

Η αποφυγή της πόλωσης, το δίπολο αριστερά-δεξιά, η υπερψήφιση του μερίσματος και των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς, η στοχοποίηση Καμμένου και οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά

Όσοι παρακολούθησαν με προσοχή χτες τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη βουλή κατά τη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα και τα μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών διέκριναν έναν εντελώς διαφορετικό ως προς το αντιπολιτευτικό ύφος πολιτικό αρχηγό σε σχέση με το πώς εμφανιζόταν ο ίδιος ως πολιτικός αρχηγός κατά την προηγούμενη διετία μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς να κάνει βήμα πίσω στην ουσία της κριτικής του και των αιχμών του πολιτικού του λόγου κατά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εξέπεμπε σε σαφώς πιο νηφάλιους τόνους. Το γεγονός άλλωστε ότι συναίνεσε και στην ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου ήρθε και επισφράγισε μια εκ διαμέτρου αντίθετη παρουσία από τους συνήθεις οξύτατους αντιπολιτευτικούς τόνους της προηγούμενης διετίας.

Κατά τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΝΔ έχει μία και μόνη στόχευση με αυτή την αναπροσαρμογή της στρατηγικής του η οποία συνίσταται στο να μην επιτρέψει ένα κλίμα πόλωσης που θα ήθελε –κατά την εκτίμησή τους ο πρωθυπουργός- με όρους αριστεράς-δεξιάς, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει χώρο στο πολιτικό κέντρο και να εμποδίσει την διείσδυση της ΝΔ σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά ακροατήρια.

Όπως έχει ξαναγράψει το news247, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη έχει υπάρξει έντονος προβληματισμός κατά το πρόσφατο παρελθόν από την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ταυτίσει τη ΝΔ και τον πρόεδρό της με την πολιτική ατζέντα του αντιπροέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άδωνι Γεωργιάδη. Το γεγονός αυτό στο μέλλον θέλει να αποφύγει ο πρόεδρος της ΝΔ καθώς θεωρεί ότι δημιουργεί προϋποθέσεις αντιδεξιών συσπειρώσεων από τις οποίες θα μπορούσε να αντλήσει πολιτικά οφέλη ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη παρά το γεγονός ότι παρακολουθούν στενά την προσωπική πολιτική δραστηριότητα του κ. Γεωργιάδη εντούτοις δεν έχουν τη διάθεση να τον περιορίσουν, καθώς εκτιμούν ότι στη βάση της ΝΔ ο αντιπρόεδρος του κόμματος έχει ισχυρά ερείσματα εξαιτίας του ότι εκφράζει ένα έντονο αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα που υπάρχει διαμορφωμένο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή η χτεσινή συνολική παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη βουλή, το γεγονός ότι παρά την κριτική του υπερψήφισε δύο βασικά μέτρα (μέρισμα, αποζημιώσεις) σε ένα ευρύτερο κλίμα συναίνεσης της βουλής –κάτι που πέρσι δεν έδειξε να είναι και τόσο αυτονόητο- δείχνουν και μια διάθεση του προέδρου της ΝΔ να επιχειρήσει να πορευτεί αντιπολιτευτικά αφαιρώντας τον ψόγο που του καταλογίζει το κυβερνών κόμμα ότι άγχεται να επιστρέψει πάση θυσία στην εξουσία.

Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι στη ΝΔ έχουν συμβιβαστεί με την παρουσία τους στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αντίθετα τα στελέχη της ΝΔ δείχνουν να εγκαταλείπουν το αίσθημα αγωνίας που είχαν μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό του φθινόπωρο για την αντιστροφή του καθώς θεωρούν ότι δύσκολα πια ο κ. Τσίπρας μπορεί να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα σε βάρος της ΝΔ.

Υπ’ αυτή την έννοια στο Μοσχάτο εξακολουθούν να θεωρούν κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο για την πορεία των εξελίξεων και εκτιμούν ότι το ζήτημα της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, από την άνοιξη του 2018 και μετά, παραμένει ανοιχτό με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού κάτω από την πίεση των γεγονότων.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να παραμείνει σε πρώτο πλάνο η στοχοποίηση από πλευράς ΝΔ του κυβερνητικού εταίρου του κ. Τσίπρα, Πάνου Καμμένου, ενώ παράλληλα στη ΝΔ διατηρούν στο ακέραιο την εκτίμηση πως ο μόνος που θα μπορούσε να έχει ζημιές από την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών