Καμμένος: Μεγάλες δυνατότητες για την Ελλάδα από την υπογραφή της PESCO | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Καμμένος: Μεγάλες δυνατότητες για την Ελλάδα από την υπογραφή της PESCO

20:52 | 13/11/17

Τη συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκής βιομηχανίας Άμυνας χαιρέτισε και ο υπουργός Εξωτερικών

«Ιστορική» για την Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) που συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Αυτό εξήγησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος ενημέρωσε τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες για τις δυνατότητες που προκύπτουν για τη χώρα μας από την σύσταση του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου που αναμένεται έως τον Δεκέμβριο.

Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς που δήλωσε: «Σήμερα συζητήσαμε για την PESCO, δηλαδή για τη διαμόρφωση μίας ευρωπαϊκής βιομηχανίας άμυνας, και υπογράψαμε, τα 23 από τα 28 κράτη, μία συμφωνία συνεργασίας».

Η PESCO αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα για τη δημιουργία της λεγόμενης μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO). Οι 23 χώρες συμφώνησαν στις αρχές της PESCO, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι η «PESCO είναι ένα φιλόδοξο, δεσμευτικό και χωρίς αποκλεισμούς ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας του εδάφους της ΕΕ και των πολιτών της.

Επίσης, προσυπέγραψαν τον κατάλογο των «φιλόδοξων και πιο δεσμευτικών κοινών υποχρεώσεων», τις οποίες συμφώνησαν να αναλάβουν τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων «των τακτικά αυξανόμενων προϋπολογισμών για την άμυνα σε πραγματικούς όρους, με σκοπό την επίτευξη συμφωνημένων στόχων». Από τις υπόλοιπες χώρες, η Μ. Βρετανία δεν υπέγραψε λόγω Brexit, η Δανία γιατί εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, ενώ δύο για τεχνικούς λόγους. Η συμμετοχή της Μάλτας παραμένει ερωτηματικό.

«Προϋπόθεση να προχωρήσει η ευρωπαϊκή Άμυνα είναι όλες οι χώρες της ΕΕ να σέβονται και να προστατεύουν τα σύνορα της Ένωσης», δήλωσε με νόημα ο υπουργός Αμυνας. Μιλώντας για την PESCO, o Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη στρατιωτική διασύνδεση για κοινές ασκήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και ότι χρειάζεται συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς υπάρχει και το θέμα της τρομοκρατίας. Ως παράδειγμα ανέφερε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σουέζ – Κύπρου - Μάλτας γίνονται όλα τα λαθρεμπόρια (πετρέλαιο, τσιγάρα, trafficking).

Το συμβούλιο θα πρέπει να εκδώσει απόφαση για τη σύσταση της PESCO με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (11 Δεκεμβρίου). Εως τον Δεκέμβριο αναμένεται να ιδρυθεί και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, το οποίο αναμένεται να παρέχει χρηματοδότηση στην αμυντική βιομηχανία.

«Δημιουργείται η δυνατότητα χρηματοδότησης της αμυντικής βιομηχανίας από την ΕΕ. Η Ελλάδα αποτελεί πύλη για βιομηχανίες τόσο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όσο και για τρίτες χώρες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αγορές όπως η Ινδονησία, η Αρμενία, η Αίγυπτος ή το Ισραήλ. Οι χώρες-παραγωγοί πολεμικού υλικού που δεν είναι ΕΕ και ΝΑΤΟ, για να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους, έχουν κάθε συμφέρον γα συνέργειες με την Ελλάδα», δήλωσε ο Ελληνας Υπουργός Πάνος Καμμένος.

Το Ταμείο Αμυνας θα καλύπτει έως και το 20% ενός προγράμματος. Κράτη που συμμετέχουν στην PESCO, θα έχουν έξτρα δυνατότητα χρηματοδότησης ύψους 10%. Eπιπλέον, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η χρηματοδότηση μπορεί να αυξηθεί 20%, ανεβάζοντας το ποσοστό στο 50%.

Όπως ενημέρωσε ο Π. Καμμένος, ήδη το Υπουργείο Αμυνας έχει καταθέσει πρόταση για πρόγραμμα δημιουργίας πυροσβεστικού αεροσκάφους που θα καλύπτει τις ανάγκες της ΕΕ και ιδιαίτερα του νότου. « Προτείνουμε στη μελέτη και την υλοποίηση, η Ελλάδα να είναι leader», εξήγησε ο υπουργός.

Αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο κ. Καμμένος σημείωσε πως «θα επιθυμούσαμε η Τουρκία να έχει μια ευρωπαϊκή συμπεριφορά. Δεν μπορεί να αμφισβητεί την Κύπρο». Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, πως η συγκυρία βοηθά να γίνονται κατανοητές οι ελληνικές θέσεις και πως ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας ενισχύεται λόγω της σταθερότητας και των σχέσεων που χτίζουμε με πολλές άλλες χώρες.

Τέλος, ο Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στις ελληνικές ΑΟΖ δήλωσε ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στον ΥΠΕΞ, κ. Κοτζιά» που κάνει τις σχετικές διαπραγματεύσεις και ότι μετά και τις επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ υπάρχουν εξελίξεις για τον γεωγραφικό προσδιορισμό της ΑΟΖ στη Δυτική Ελλάδα και τη Νότια Κρήτη.

Μαρία Ψαρά

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών