Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έκανε τα πρώτα βήματα για τη χρηματοδότηση από τις αγορές | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έκανε τα πρώτα βήματα για τη χρηματοδότηση από τις αγορές

20:56 | 30/11/17

Εύσημα Ρέγκλινγκ για την επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων τις τελευταίες ημέρες

«Αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις όπως έχει συμφωνηθεί, έχει καλές πιθανότητες να επιστρέψει μόνιμα στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος» δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
Μιλώντας στο Bridge Forum του Λουξεμβούργου με θέμα «Ο ESM μετά από 5 χρόνια: Επιτυχίες, προκλήσεις και προοπτικές», ο επικεφαλής του Μηχανισμού έκανε πολλές αναφορές στην Ελλάδα και στο ρόλο που διαδραμάτισε ο ΕΜΣ στη χρηματοδότησή της.

Όπως είπε, από τις πέντε χώρες του προγράμματος του ESM, τέσσερις αποτελούν «success story», ήτοι οι Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος που ολοκλήρωσαν τα προγράμματά τους μετά από τρία χρόνια. Για την Ελλάδα τόνισε πως είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται ακόμη σε ενεργό πρόγραμμα του ESM.

«Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο έβδομο και τελευταίο έτος και η κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε να πραγματοποιήσει το καλοκαίρι του 2015. Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, έχει καλές πιθανότητες να αναχρηματοδοτηθεί σε τακτική βάση από τι αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του επόμενου έτους», τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ελλάδα έκανε κάποια πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, φτάνοντας στις αγορές ομολόγων φέτος. «Οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ έχουν υποσχεθεί να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στο τέλος του προγράμματος εάν χρειαστεί και εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

Ο επικεφαλής του ESM επανέλαβε το γεγονός ότι η Ελλάδα εξοικονομεί σχεδόν 10 δισ. ευρώ ετησίως ή 5,6% του ΑΕΠ από τα χαμηλότοκα δάνεια του ESM. «Αυτά είναι πολύ σημαντικά ποσά. Έτσι, οι χώρες της ζώνης του ευρώ παρέχουν αλληλεγγύη χωρίς να δαπανούν δημόσια μέσα», ανέφερε.

Μαρία Ψαρά

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών