Αναδίπλωση Τουσκ για την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για το προσφυγικό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αναδίπλωση Τουσκ για την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για το προσφυγικό

10:30 | 13/12/17

Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε χθες το απόγευμα, μετά την κατακραυγή, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που με επιστολή που είχε στείλει στους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, πρότεινε ούτε λίγο-ούτε πολύ την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο προσφυγικό ζήτημα. Μετά τις αντιδράσεις των κρατών-μελών, αλλά και την οργισμένη αντίδραση του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, το νέο σημείωμα που επισήμως δόθηκε στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν σαφώς βελτιωμένο, χωρίς ωστόσο να αλλάζει την ουσία της διαπίστωσής του ότι «οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις υπήρξε διχαστικό και αναποτελεσματικό μέτρο».

Η δημοσίευση του εγγράφου του Ντ. Τουσκ ενόψει της Συνόδου Κορυφής που ξεκινάει αύριο στις Βρυξέλλες προκάλεσε δριμύτατες αντιδράσεις από χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία. Εννοείται ότι και η Ελλάδα δυσαρεστήθηκε με την πρόταση Τουσκ, καθώς όποια λύση δεν περιλαμβάνει τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών δεν μπορεί να είναι αποδεκτή καθώς επί της ουσίας «εξιλεώνει» τη στάση των χωρών του Βίζεγκραντ.

Έτσι, ενώ στο αρχικό κείμενο ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι «τα κράτη μέλη μόνο είναι ικανά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη μεταναστευτική κρίση», στη δεύτερη εκδοχή του η ευθύνη… επανήλθε εκεί που έπρεπε να είναι, στην ΕΕ. «Μόνο η ΕΕ μπορεί να διαχειριστεί την παράνομη μετανάστευση αποτελεσματικά, με την πλήρη συμμετοχή των κρατών μελών και συντονίζοντας τα μέσα των κρατών αυτών», σημείωσε ο Πολωνικής καταγωγής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με άλλα λόγια, στην τελική μορφή του κειμένου έγιναν αρκετές αλλαγές, σε μια διάθεση «στρογγυλέματος» κυρίως σε ό,τι αφορά τις δικαιοδοσίες της ΕΕ στο προσφυγικό αλλά και στην παραδοχή ότι κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες «προκλήσεις». Ωστόσο, το κείμενο δεν άλλαξε ως προς την ουσία αφού φαίνεται να προωθούνται κυρίως λύσεις όπως είναι η δημιουργία ενός μόνιμου χρηματοδοτικού εργαλείου για τις χώρες υπό πίεση, στη βάση, δηλαδή, των προτάσεων των χωρών του Βίζεγκραντ «χρήματα ως ένδειξη αλληλεγγύης». Καταλήγοντας, στο έγγραφο ο Τουσκ προειδοποιεί τα κράτη-μέλη ότι πρέπει να βρεθεί απαραιτήτως μία λύση,  συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, μέχρι τον Ιούνιο του 2018, διαφορετικά θα προτείνει ο ίδιος εναλλακτικές λύσεις.

«Λάβρα» ήταν η αντίδραση του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου. «To έγγραφο που προετοίμασε ο Πρόεδρος Τουσκ είναι απαράδεκτο. Είναι αντι-ευρωπαϊκό, αρνείται και αγνοεί όλο το έργο που έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια. Και αυτό το έργο το έχουμε κάνει μαζί. Ο ρόλος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή ενότητα και αξίες. Το έγγραφο αυτό υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος: την αρχή της αλληλεγγύης. Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη δε μπορεί να υπάρξει. Η αρχή αυτή διατυπώνεται στα κείμενα των ιδρυτικών Συνθηκών της Ένωσης», τόνισε.

«Η προστασία των εξωτερικών μας συνόρων δεν αντιτίθεται, δεν είναι ασύμβατη με την υποχρέωσή μας να προστατεύουμε τους πρόσφυγες. Η προστασία των προσφύγων είναι ηθικό και νομικό καθήκον. Δεν χτίζουμε μια Ευρώπη-φρούριο και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, η αλληλεγγύη δεν είναι επιλογή α λα καρτ. Πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την ενότητά μας για να μην τροφοδοτούνται οι αντι-ευρωπαϊκές θέσεις», κατέληξε ο Επίτροπος Μετανάστευσης.

Φωτό: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Μαρία Ψαρά

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών