Ερντογάν σε Τσίπρα: «Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά εδάφη άλλης χώρας - κάναμε ιστορικά λάθη» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ερντογάν σε Τσίπρα: «Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά εδάφη άλλης χώρας - κάναμε ιστορικά λάθη»

14:10 | 7/12/17

Εμφανώς διαλλακτικότερος απ’ ό,τι νωρίτερα στη συζήτησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύντομη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες, ο Τούρκος Πρόεδρος εστίασε στην ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να εστιάσουν στο γεμάτο, όπως είπε ποτήρι, ώστε να «οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σ’ αυτή την αντίληψη»

Σε μια παραδοχή δίχως προηγούμενο μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη άλλης χώρας» και πρόσθεσε πως «είμαστε δύο λαοί οι οποίοι συνυπήρξαν και ως εκ τούτου συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν στα ελληνικά εδάφη. Το ίδιο κι εσείς». «Μακάρι» συμπλήρωσε, «να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας στην Τουρκία και να μην ήμασταν στην κατάσταση που είμαστε σήμερα».

Καταλήγοντας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ανάγκη οι δύο χώρες να χτίσουν το μέλλον τους σε πολύ γερά θεμέλια. «Αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με βάση ορισμένες αρχές κοινής λογικής, θα μπορέσουμε να επιλύσουμε πολλά από τα προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να χτιστούν γέφυρες στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας οι οποίες θα έχουν σταθερά θεμέλια όπως είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις των δυο χωρών να βρίσκονται σε ένα κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Πιστεύω βαθιά στην ελληνοτουρκική φιλία. Τη φιλία των λαών μας και ως πρωθυπουργός το έχω αποδείξει αυτό» συνέχισε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει πως «ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, με εντάσεις και προκλήσεις μεγάλες όπως η προσφυγική κρίση, η κρίση στη Συρία και η ένταση στο τελευταίο διάστημα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, πρέπει να βρούμε λύση σε σύνθετα προβλήματα και συνθέτες προκλήσεις».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα «πρόκληση» αφού σκοπός της είναι «να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας και όχι να υψώσουμε τείχη». «Θέλω να πιστεύω» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός. Να χτίσουμε γέφυρες. Να στίσουμε σταθερά θεμέλια».

«Οι διάφορες» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, «υπήρχαν και υπάρχουν. Οι θέσεις σας είναι γνωστές όπως και οι δίκες μας είναι γνωστές και σαφείς. Αυτό που έχει σημασία, είναι να ψάχνουμε να βρούμε συγκλήσεις και τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς προκλήσεις με σεβασμό στην άλλη άποψη». «Πιστεύω λοιπόν» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, «ότι αν σήμερα το καταφέρουμε αυτό, τότε η επίσκεψή σας δεν θα είναι μόνο ιστορική. Θα μπορούσε να ανοίξει και ένα ουσιαστικό κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο χωρών και των λαών μας».

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών