Γλίτωσαν τα δικαστήρια για τα γαϊδουράκια της Ρόδου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Γλίτωσαν τα δικαστήρια για τα γαϊδουράκια της Ρόδου

18:02 | 9/12/17

Η έρευνα προκλήθηκε μετά από εξώδικη δήλωση του φιλοζωικού σωματείου «Τυχερές Πατούσες

Να μην γίνει κατηγορία εις βάρος 59 ονηλατών της Λίνδου για κακοποίηση ζώων και δη γαϊδουριών αποφάσισε με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Η δικογραφία είχε σχηματιστεί τον Ιούλιο του 2014 από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Λίνδου μετά από εξώδικη αναφορά αλλά και καταγγελίες για κακομεταχείριση των γαϊδουριών.

Ο Σύλλογος Ονηλατών φέρεται στη δικογραφία να χρησιμοποιεί κερδοσκοπικά τα ζώα, πραγματοποιώντας μεταφορές επισκεπτών στην αρχαία Ακρόπολη της Λίνδου. Είχε καταγγελθεί ότι τα ζώα δεν είναι πιστοποιημένα και εφοδιασμένα με βιβλιάρια υγείας, βασανίζονται και δεν τηρούνται οι βασικές προϋποθέσεις σχετικά με τις συνθήκες διαμονής-σίτισής τους.

Η έρευνα προκλήθηκε μετά από εξώδικη δήλωση του φιλοζωικού σωματείου «Τυχερές Πατούσες» (LUCKY PAWS) στον πρόεδρο των ονηλατών της Λίνδου στη Ρόδο, με την οποία ζητούσε να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας των ζώων. Το σωματείο είχε επιφυλαχτεί μάλιστα για την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς.

Ενδεικτικό της αγανάκτησης των τουριστών από την άσχημη μεταχείριση στην οποία υπόκεινται τα γαϊδουράκια είναι η επιστολή που εστάλη στο φιλοζωικό σωματείο «Τυχερές Πατούσες», ενώ παράλληλα κοινοποιήθηκε και προς κάθε αρμόδιο φορέα.

Στην επιστολή περιγράφονται με τα μελανότερα χρώματα οι συνθήκες διαβίωσης των ζωντανών: «Κύριοι, θα ήθελα να προβώ σε καταγγελία σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες διατηρούν τα ζώα τους ορισμένοι ονηλάτες που μεταφέρουν επισκέπτες στην Ακρόπολη Λίνδου.

Επιστρέφοντας από επίσκεψή μου στην Ακρόπολη στις 18/6/14, αντίκρισα κάποια γαϊδουράκια δεμένα σε έναν χώρο έξω από τη Λίνδο, κοντά στο πάρκινγκ της παραλίας, περίπου στο ύψος της ανηφόρας, που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο. Τα ζώα -επτά ενήλικα (ανάμεσά τους ένα σε κατάσταση εγκυμοσύνης) και ένα μικρό- ήταν, κατά παράβαση της νομοθεσίας, δεμένα κάτω από τον ήλιο σε θερμοκρασία 38 ºC, χωρίς πρόσβαση σε σκιά, τροφή ή νερό. Αμέσως τους έδωσα το νερό που είχα μαζί μου και στη συνέχεια κουβάλησα επιπλέον γύρω στα 20 μπουκάλια νερό από κοντινό περίπτερο για να τα ποτίσω.
(…)».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 4039/12 αρθ. 16 απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου κ.λπ..

Από την έρευνα που ακολούθησε ελήφθη και υπηρεσιακή έκθεση από κτηνίατρο και τεχνολόγο ζωικής παραγωγής που μετέβησαν στην Λίνδο και εξέτασαν τα ζώα. Δεν διαπίστωσαν κακώσεις ή άλλα στοιχεία από τα οποία να προκύπτει βασανισμός των ζώων.

Οι κατηγορούμενοι, μέλη του συλλόγου, αρνήθηκαν τα όσα τους αποδίδονται ενώ επεσήμαναν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους εμφανιζόμενους σε φωτογραφίες κακοποιημένους όνους ισχυριζόμενοι ότι ενδεχομένως να ανήκουν σε ονηλάτες, που δεν είναι μέλη του συλλόγου.

Προέκυψε έτσι ότι οι όνοι που εξετάστηκαν είναι υγιείς, ότι δεν χρησιμοποιούνται όνοι για την μεταφορά τουριστών στην Ακρόπολη που δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας και είναι κακοποιημένοι.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών