Η ΝΔ για τις δηλώσεις Καμμένου και Κοτζιά για το σκοπιανό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η ΝΔ για τις δηλώσεις Καμμένου και Κοτζιά για το σκοπιανό

10:54 | 21/12/17

Αγκάθι για βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βόρεια Ελλάδα ο όρος Μακεδονία

Να αποσαφηνίσει τη θέση του για το Σκοπιανό ζητάει από τον κυβερνητικό συνασπισμό η ΝΔ στον απόηχο των δηλώσεων του Πάνου Καμμένου ότι δεν θα
αποδεχτεί λύση που να περιέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία της πΓΔΜ, αλλά και των δηλώσεων Κοτζιά ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια πλειοψηφία βουλευτών και όχι κομμάτων στη βουλή, η οποία θα στηρίξει μια λύση στο πλαίσιο της «εθνικής θέσης» για το ζήτημα.

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει σαφή θέση» στη νέα διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων, εντόπισε διαφορές θέσεων ανάμεσα στον κ. Καμμένο, το Νίκο Κοτζιά αλλά και στα όσα κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει άλλοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη κατάσταση για τα συμφέροντα της χώρας». Σε αυτό το πλαίσιο η ΝΔ «καλεί τους κυβερνητικούς εταίρους να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν σε μια θέση την οποία οφείλουν να παρουσιάσουν» και στην ίδια κατεύθυνση το Μοσχάτο υπενθυμίζει τη θέση της ΝΔ «που επέβαλε στο Βουκουρέστι για μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις».

Πηγές της ΝΔ εκτιμούν ότι ο Πάνος Καμμένος για την ονομασία της ΦΥΡΟΜ και το βέτο στον όρο Μακεδονία που ουσιαστικά έθεσε, έκανε δηλώσεις «ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ» και το ερώτημα κατά τις ίδιες γαλάζιες πηγές είναι «τι θα κάνει ως υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης;». «Θα πάει κόντρα στην κυβέρνηση; Και τι θα γίνει σ’ αυτή την περίπτωση με τη δεδηλωμένη;» αναρωτιούνται με νόημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν και είναι ακόμα αρκετά νωρίς για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση επίτευξης λύσης, εντούτοις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβλέπουν όπως υποδηλώνουν και τα ερωτήματα των γαλάζιων πηγών ότι ο κ. Καμμένος θα θελήσει να αντλήσει πολιτικά και εκλογικά οφέλη σε βάρος της ΝΔ, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Πάντως το σκοπιανό όσο αγκάθι είναι για την κυβέρνηση και τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εξίσου αγκάθι μπορεί να αποδειχτεί και για την ΝΔ καθώς φαίνεται να υπάρχουν γαλάζιοι βουλευτές στη Βόρεια Ελλάδα που έχουν δυσκολία να υπερασπιστούν με άνεση τη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

Γι’ αυτό άλλωστε και η ΝΔ παραπέμπει στην απόφαση του Βουκουρεστίου επί κυβέρνησης Καραμανλή και προς το παρόν αποφεύγοντας να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της, εστιάζει στο να ζητάει από την κυβέρνηση να εμφανιστεί με ενιαία θέση έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους στη ΝΔ ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτικές εξελίξεις μια ασυμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα της εξωτερικής μας πολιτικής που σχετίζεται και με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών