Τρέχουν για να κλείσουν 70 προαπαιτούμενα σε 20 ημέρες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τρέχουν για να κλείσουν 70 προαπαιτούμενα σε 20 ημέρες

10:33 | 12/12/17

Σε πυρετό προετοιμασίας βρίσκονται όλα τα υπουργεία ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup της 13ης Ιανουαρίου

Ο στόχος είναι να κλείσουν τα περίπου 70 προαπαιτούμενα που είναι ακόμη ανοιχτά για να τηρηθεί και το χρονοδιάγραμμα που θέλει την ολοκλήρωση του πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
Το δύσκολο μέρος είναι η υλοποίηση του 30% από τα ανοιχτά μέτρα και δράσεις για τα οποία απαιτούν νομοθετικές ρυθμίσεις πριν θεωρηθούν ολοκληρωμένα.

Στην κατεύθυνση αυτή μετά την άφιξη του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου από το συνέδριο του Capital Link τις ΗΠΑ θα αρχίσουν να οριστικοποιούνται νομοθετικές διατάξεις που θα πρέπει να ενταχθούν σε κατατεθειμένα νομοσχέδια ώστε να προλάβουν να ψηφιστούν πριν κλείσει η Βουλή για τις γιορτές.

Στις πρώτες θέσεις για ψήφιση πριν τις εορτές βρίσκονται η διάταξη για τις απεργίες η οποία κατατέθηκε και στην συνέχεια αποσύρθηκε και μένει σε εκκρεμότητα και η αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων με βάση όσα συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.
Το «χρονικό παράθυρο» για νομοθετικές ρυθμίσεις είναι πολύ μικρό . Τούτο διότι χθες ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 (  που  είναι ένα   από τα  προαπαιτούμενα) η οποία θα ολοκληρωθεί με στις 19 του μήνα . από εκεί μένουν μόνο τέσσερις μέρες πριν κλείσει η Βουλή.

Μετά τις εορτές θα υπάρχει ένα ακόμη πιεστικό δεκαήμερο από τις 3 μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου για να ψηφιστούν όπου είναι απαραίτητο τα τελευταία προαπαιτούμενα . Στην λήξη της προθεσμίας που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά τον νέο χρόνο η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης ( Euroworking Group ) για να εξετάσει την πρόοδο υλοποίησης των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης . Αν σε αυτήν την συνεδρίαση η Ελλάδα δεν πάρει την πρώτη έγκριση υλοποίησης των προαπαιτούμενων τα πράγματα δυσκολεύουν.

Τούτο διότι πριν την συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να υπάρξει ένα χρονικό περιθώριο για να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης από την Commission Το κείμενο αυτό μαζί με την θετική εισήγηση και των ευρωπαίων τεχνοκρατών θα οδηγήσει στην πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Παράλληλα βέβαια με τις- πιο δύσκολες- νομοθετικές διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν και όσα θέματα απομένουν και χρειάζονται υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα για θεωρηθούν και αυτά ολοκληρωμένα .

Αν όλα ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα η επόμενη δόση του δανείου η οποία σε μεγάλο βαθμό θα προστεθεί στο αποθεματικό για μετά το πρόγραμμα αναμένεται να εκταμιευθεί λίγο μετά τα μέσα του Φεβρουαρίου.

Τάσος Δασόπουλος

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών