Γαβρόγλου για Σαρία: Αντιστρέφεται το καθεστώς που αναπαρήγαγε πολιτικές εναντίον της μειονότητας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Γαβρόγλου για Σαρία: Αντιστρέφεται το καθεστώς που αναπαρήγαγε πολιτικές εναντίον της μειονότητας

17:21 | 12/12/17

«Εκσυγχρονίζεται ένα καθεστώς που ίσχυε εδώ και σχεδόν 100 χρόνια και το οποίο διατηρήθηκε με σκοπό την αναπαραγωγή πολιτικών εναντίον των μειονοτήτων» τόνισε ο Κώστας Γαβρόγλου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του ν/σ για την προαιρετική κατάργηση της Σαρία και πρόσθεσε πως επί της ουσίας αυτό το καθεστώς αντιστρέφεται

του Άγγελου Προβολισιάνου

Ο υπουργός Παιδείας αποκάλεσε «βαθιά μεταρρυθμιστική και δημοκρατική» τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και παρουσίασε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην παράμετρο της μη υποχρεωτικότητας, καθώς -όπως εξήγησε- δίνεται στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης η δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στον Αστικό Κώδικα και τον Μουφτή. «Προτείνουμε να μην είναι υποχρεωτική η προσφυγή στον Μουφτή που έχει μέχρι σήμερα την αρμοδιότητα να κρίνει υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου, αλλά να είναι υποχρεωτική η ρύθμιση των διαφορών στα αστικά δικαστήρια, εκτός από την περίπτωση που και τα δυο μέρη υπογράψουν ότι θέλουν να λύσει τη διαφορά ο Μουφτής» ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως με το προς συζήτηση σχέδιο νόμο, αποκαθίσταται μία στρέβλωση που προκλήθηκε από τη συνθήκη της Λωζάνης και όριζε πως τα μέλη της μειονότητας αντί να κάνουν χρήση του Αστικού Κώδικα για την επίλυση των διαφορών τους, θα προσφεύγουν στον Μουφτή, όπως ορίζει η Σαρία. Πέρα από τα προβλήματα που έχουν έρθει κατά καιρούς στην επιφάνεια από το γεγονός αυτό (σ.σ. απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου),η Σαρία έχει καταργηθεί επισήμως στην Τουρκία από το 1924 και συγκεκριμένα επί Κεμάλ Ατατούρκ στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του τουρκικού κράτους.

Χαιρετίζουν ΝΔ - ΔΗΣΥ

Θετικά τοποθετήθηκαν επί του νομοσχεδίου ΝΔ και ΔΗΣΥ μέσω των εισηγητών τους στην Επιτροπή. Ειδικότερα, ο Γιάννης Ανδριανός από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο βελτιώνεται η ρύθμιση που είχε ψηφιστεί επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1991 και ως εκ τούτου υπερψηφίζει το σχέδιο νόμου. Πρότεινε όμως, αντί της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, να συσταθεί Επιτροπή που θα διαμορφώσει τον Κώδικα για τα ζητήματα δικαιοδοσίας του Μουφτή.

Σε ανάλογο ύφος, ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, έκανε λόγο για θετική πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε πως στη Συνθήκη της Λωζάνης δεν υπάρχει Σαρία και υπογράμμισε ότι τόσο με την κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους όσο και με το προς συζήτηση νομοσχέδιο αναδεικνύεται ο σεβασμός της ελληνικής πολιτείας στη διαφορετικότητα των θρησκειών.

Το νομοσχέδιο με δυο λόγια

Μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδεία, οι μειονοτικοί πολίτες θα ρυθμίζουν ζητήματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Ωστόσο, αν αμφότερα τα διάδικα μέρη το επιθυμούν, θα μπορούν να προσφύγουν στον Μουφτή. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όλοι οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες για τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του Μουφτή και την έκδοση των αποφάσεών του θα καθοριστούν με προεδρικό διάταγμα. Σημειώνεται πως για τα θέματα κληρονομικού δικαίου η ρύθμιση έχει άμεση ισχύ. Για τα θέματα προσωπικού δικαίου, λόγω της ανάγκης να εξασφαλιστεί ένα ομαλό μεταβατικό διάστημα και να αποφευχθεί η δημιουργία κοινωνικών προβλημάτων, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί αμέσως μόλις εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών