Τσίπρας: 'Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα' | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τσίπρας: 'Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα'

17:43 | 6/12/17

Σταθερά προσηλωμένος στον διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας, προκειμένου να λύνονται εν τη γενέσει τους όλα τα προβλήματα που προκύπτουν στις σχέσεις των δύο χωρών εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

Την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει, ταυτοχρόνως, πως δεν αποτελεί βούληση του Μεγάρου Μαξίμου η παραμονή των κατηγορουμένων ως πραξικοπηματιών στην Ελλάδα, αν και ξεκαθαρίζει πως η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να σχολιάσει τις αποφάσεις της. Παρόλα αυτά ,διαμηνύει: «Η θέση μου ήταν πάντα σαφής, οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε στο πλαίσιο αυτό τη συνεργασία με την Τουρκία στην ασφάλεια και τη δικαστική συνεργασία».

Η ατζέντα των συνομιλιών

Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός ξεδιπλώνει, με την συνέντευξή του και όλη την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν μεταξύ του ιδίου και του προέδρου της Τουρκίας: “Πιστεύω ότι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας ύστερα από δεκαετίες είναι μια σημαντική ευκαιρία για να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός”, επισημαίνει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: “οφείλουμε να αναπτύξουμε τη θετική μας ατζέντα στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, στην οικονομία και τις επαφές μεταξύ των λαών μας. Ταυτόχρονα έχουμε μπροστά μας μια σειρά από σημαντικά έργα στους τομείς των μεταφορικών δικτύων, της ενέργειας, του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού. Ο αγωγός TAP-TANAP προχωράει γρήγορα και άλλα έργα φυσικού αερίου βρίσκονται υπό συζήτηση. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, να επανεκκινήσουμε τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, και να εργαστούμε πάνω σε μελλοντικά έργα μεταφορών και διασύνδεσης”.
Η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας ύστερα από δεκαετίες σημαντική ευκαιρία να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει μηνύματα στην Άγκυρα και για όσα ακανθώδη θέματα σχεδιάζει ο ίδιος να θέσει στον Ταγίπ Ερντογάν: “Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μας αναπτύσσονται βασιζόμενες σε στερεά θεμέλια αμοιβαίου σεβασμού και στο διεθνές δίκαιο με πλήρη σεβασμό της Συνθήκες της Λωζάνης. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης. Σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και στις εμπλοκές αεροσκαφών, τα τελευταία χρόνια υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης, με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρά ατυχήματα. Είναι αναγκαίο να αναζωογονήσουμε τις συζητήσεις μας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις Διερευνητικές Επαφές”, τονίζει ο πρωθυπουργός.
να στείλουμε ένα μήνυμα στήριξης όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο
Δεν παραλείπει, μάλιστα, να προσθέσει ότι αύριο “είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα στήριξης όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ”. “Οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν ξανά όταν θα είναι έτοιμες και οι δυο κοινότητες και να προετοιμαστούν με τρόπο που θα διασφαλίζουν την επιτυχία τους”, τονίζει ο κ. Τσίπρας.

Αιχμές για ευρωπαϊκές χώρες

Όπως προαναφέρθηκε, ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει πως η Αθήνα συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας: “Οι προκλήσεις της μετανάστευσης και της ασφάλειας καθιστούν ακόμη σημαντικότερο να διατηρηθεί η σχέση ΕΕ-Τουρκίας ως μια αμοιβαία επωφελής. Την ίδια στιγμή, πιστεύω ακράδαντα ότι η ενταξιακή διαδικασία συμβάλλει στη διατήρηση και την προώθηση κρίσιμων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και σχέσεων καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και ο διάλογος ΕΕ - Τουρκίας ήταν και παραμένει σημαντικός”, τονίζει, ξεκαθαρίζοντας:
Οι Έλληνες θα υποστηρίζουμε πάντα τη δημοκρατία στην Τουρκία
“Ζούμε δίπλα-δίπλα. Οι Έλληνες θα υποστηρίζουμε πάντα τη δημοκρατία στην Τουρκία και μια Τουρκία προσανατολισμένη προς την Ευρώπη. Πιστεύω πως η ΕΕ πρέπει να είναι σαφής στις θέσεις και τις δεσμεύσεις της, και η Τουρκία πρέπει να βρει το δρόμο της σε αυτή την κατεύθυνση, έπειτα από μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων”.

Τέλος, ο πρωθυπουργός δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές προς χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, αναφερόμενος στη διαχείριση του προσφυγικού: “Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία πρωτοβουλία, ιδιαίτερα μετά το μονομερές κλείσιμο της βαλκανικής οδού στα βόρεια σύνορά μας. Η Τουρκία έχει επιδείξει προσήλωση στην εφαρμογή της και στη δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Ωστόσο, η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παραμένει δύσκολη. Θα συζητήσω την εφαρμογή της με τον Πρόεδρο Ερντογάν και με ηγέτες της ΕΕ”, τονίζει, σχετικώς, ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας με νόημα πως “παρότι έχουμε δει ισχυρή υποστήριξη στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, είναι σαφές πως πολλοί στην ΕΕ επιμένουν να θεωρούν την προσφυγική και μεταναστευτική πρόκληση «μεσογειακό πρόβλημα» προς απώθηση στις χώρες πρώτης εισόδου”.
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία πρωτοβουλία. Χρειαζόμαστε ένα αλληλέγγυο σύστημα διαχείρισης προσφυγικών ροών
“Αυτή είναι μια λανθασμένη θεώρηση οι οποία εξυπηρετεί μόνο την ενίσχυση της ακροδεξιάς και την αποξένωση χωρών, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, που φιλοξενούν πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Χρειαζόμαστε ένα αλληλέγγυο σύστημα διαχείρισης προσφυγικών ροών, που εδραιώνει έναν μηχανισμό επιστροφών και επανεγκατάστασης, και παρέχει υποστήριξη στις χώρες που βρίσκονται στην προμετωπίδα αυτής της πρόκλησης”, κατέληξε ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου, εν αναμονή της υποδοχής στο πρωθυπουργικό γραφείο του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, αύριο το μεσημέρι.

Γιώργος Μελιγγώνης

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών