11:38 | 12/1/18
Μια καλή χρονιά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτή που έφυγε, καθώς εκτός της αύξησης των νέων καταγράφηκε μεγάλη μείωση στη διαγραφή υπαρχουσών
Mία ετήσια αύξηση στη σύσταση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατά 20,63% διαπιστώνεται το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), ενώ για την ίδια περίοδο οι διαγραφές υποχώρησαν κατά 66,14%.
Αυτό ανέφερε η νέα διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, σε σταθερά ανοδική τροχιά, κινήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς σημαντικοί κλάδοι της βιοτεχνίας και των υπηρεσιών, όπως: Αρτοποιία- ζαχαροπλαστική, ξυλουργικές εργασίες, τυπογραφικές εργασίες, μεταλλικές κατασκευές, μηχανουργεία, συνεργεία αυτοκινήτων, αργυροχρυσοχοΐα, υδραυλικές/ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις, κουρεία/κομμωτήρια, κατασκευές-ανακατασκευές κτιρίων, πλυντήρια-καθαριστήρια.
Αντίθετα, πτωτική πορεία κατέγραψαν οι κλάδοι της κατασκευής ειδών ενδυμασίας, ειδών χάρτου, ηλεκτρικών λαμπτήρων/φωτεινών επιγραφών και λοιπών ηλεκτρολογικών υλικών.
Λόγω δε της σπουδαιότητας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, το ΒΕΑ, όπως αναφέρθηκε, θα επιδιώξει την ολοκλήρωση της απογραφής όλων των μορφών των επιχειρήσεων, ώστε να αποτυπώνεται πλήρως η επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και να ενισχυθούν οι οικονομικοί πόροι του επιμελητηρίου.
Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρηματιών επισήμαναν στον κ. Παυλόπουλο την ανάγκη μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά και του μη μισθολογικού κόστους, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, τα μέλη του διοικητικής επιτροπής, παρουσίασαν συνοπτικά, τις δράσεις που υλοποιεί το επιμελητήριο για την στήριξη των επιχειρήσεων μελών του. Στόχοι της διοίκησης για την επόμενη θητεία, είναι η διεύρυνση αυτών των υπηρεσιών, ώστε να είναι απολύτως στοχευμένες στην υποστήριξη των επιχειρήσεων, η τόνωση της εξωστρέφειας, η προώθηση της καινοτομίας και η μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε για άλλη μια φορά, την ανάγκη να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς παραμένουν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης, οι αντιπρόεδροι Κωνσταντίνος Δαμίγος και Ιωάννης Μάνος, ο Οικονομικός Επόπτης Άγγελος Τζίβας, ο υπεύθυνος Γ.ΕΜ.Η Κωνσταντίνος Δούκας, ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Χρήστος Λούσης και το μέλος Γιώργος Παύλου.
Σχετικές ετικέτες:εμπόριοεπιχειρήσειςΟικονομία
Σχετικά άρθρα