Βουλή: Στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο με αιχμή τις απεργίες και τα επιδόματα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Βουλή: Στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο με αιχμή τις απεργίες και τα επιδόματα

09:27 | 12/1/18

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης εγκρίθηκε χθες στις αρμόδιες επιτροπές. Ενστάσεις διατύπωσαν οι περισσότεροι φορείς - Ένταση και διμέτωπη μάχη ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ - ΚΚΕ

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα στις 10:00 το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα των δανειστών για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης με επίκεντρο της αντιπαράθεσης τις διατάξεις για την απαρτία στην κήρυξη των απεργιών αλλά και τα οικογενειακά επιδόματα.

Το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε χθες στις αρμόδιες επιτροπές με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να υπερψηφίζουν ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είπαν «όχι» μετά από δύο ημέρες έντονων διαφωνιών. Τα μέλη της κυβέρνησης ήρθαν μάλιστα σε αντιπαράθεση με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ για το θέμα των απεργιών, αν και με διαφορετικές αφετηρίες. Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί αυστηρότερες ρυθμίσεις που θα καθιστούν δυσχερέστερη την κήρυξη απεργίας ενώ αντίθετα ο Περισσός πιέζει για την απόσυρση της επίμαχης διάταξης καταγγέλοντάς την ως εχθρική για την εργατική τάξη.

Τα πνεύματα οξύνονται, πάντως, όσο πλησιάζει η Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο μετά και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ενδεικτικές, του κλίματος που επικρατεί ήταν οι αντεγκλήσεις της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου με τους βουλευτές της ΝΔ στους οποίους καταλόγισε ότι ταυτίζονται με τους ακραίους κύκλους των δανειστών αλλά και με εκείνους του ΚΚΕ τους οποίους κατηγόρησε για «υπερβολές» και «ανακρίβειες». Η συζήτηση κινδύνεψε, μάλιστα, να εκτραπεί όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «επαναστάτη φασίστα» το μέλος του ΠΑΜΕ που εισέβαλε στο γραφείο της Έφης Αχτσιόγλου και χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι. Απαντώντας το ΚΚΕ καταλόγισε «ασφαλίτικη νοοτροπία» στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαξιφισμούς προκάλεσαν, όμως, και οι τοποθετήσεις των 43 αρμόδιων φορέων οι οποίοι στην πλειονότητά τους άσκησαν κριτική στο πολυνομοσχέδιο. Ο Δικηγορικός Σύλλογος, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καθώς και άλλοι φορείς χαρακτήρισαν «αντισυνταγματικές», «αντικοινοτικές» και «δαπανηρές» τις ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για την διαμεσολάβηση και ζήτησαν να αρθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της. Τις αιτιάσεις απέρριψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, χρησιμοποιώντας αυστηρή γλώσσα κατά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Στόχο αρνητικής κριτικής αποτέλεσαν και οι ρυθμίσεις για τα προνοιακά επιδόματα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τριτέκνων και η Ομοσπονδία Πολυμελών Οικογενειών Τριών Τέκνων Ελλάδος κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι εκδήλωσε «μίσος» για τους τριτέκνους καθώς το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μειώσεις για μεγάλο μέρος οικογενειών που έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Απαντώντας, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου παραδέχτηκε μεν ότι το 50% των μελών των τριτέκνων και πολυτέκνων «θα δουν κάποιες μειώσεις» αλλά σημείωσε ότι το υπόλοιπο 50% θα δει αυξήσεις. Ανέφερε, ακόμη ότι οι τρίτεκνοι θα πάρουν το χρόνο κατά μέσο όρο 3.360 ευρώ έναντι 2.940 ευρώ που λάμβαναν επί ΝΔ και ότι οι τετράτεκνοι θα πάρουν το χρόνο 5.040 ευρώ έναντι 3.920 ευρώ επί ΝΔ.

Το ζήτημα των οικογενειακών επιδομάτων προκαλεί πάντως ανησυχίες στον ΣΥΡΙΖΑ για ενδεχόμενες διαρροές στην ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων καθώς μερίδα βουλευτών έχει πάρει αποστάσεις από τους χειρισμούς της κυρίας Φωτίου.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών