Εξάντληση τετραετίας για ανατροπή της μνημονιακής πραγματικότητας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Εξάντληση τετραετίας για ανατροπή της μνημονιακής πραγματικότητας

10:30 | 3/1/18

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας με στόχο το «ξήλωμα» των βασικών «μνημονιακών» δεσμεύσεων σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

Παρά το γεγονός ότι οι διεργασίες μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων για το Μακεδονικό και η εκπεφρασμένη διαφωνία του Πάνου Καμμένου έχουν αναθερμάνει την εκλογολογία, ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού προβλέπει εξάντληση της τετραετίας προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο για να καταργήσει το Μνημόνιο όχι μόνο «στα χαρτιά», αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ενόσω η ελληνική διπλωματία «ζεσταίνει τις μηχανές» της για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ που θα οδηγήσουν στην συνομολόγηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο Μακεδονικό, η βασική μάχη που θα έχει να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει η διαπραγμάτευση για την «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση υπουργοί «ξεσκονίζουν» καθημερινά τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ούτως ώστε το χρονοδιάγραμμα να τηρηθεί κατά κεραίαν: να εισαχθεί μες στις επόμενες ημέρες στη Βουλή το περίφημο «πολυνομοσχέδιο» με όλα τα προαπαιτούμενα, να ψηφιστεί και στο Eurogroup της 22ας του μηνός να επισημοποιηθεί η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης –και, μάλιστα, σε χρόνο-ρεκόρ. Άλλωστε, οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης αναμένεται να εξεταστούν εκ νέου τις προσεχείς ημέρες, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο αμέσως μετά τη ραστώνη των Γιορτών, προκειμένου να δώσει το σύνθημα «τα κεφάλια μέσα».

Αναζητείται πολιτικός χρόνος

Βεβαίως, έπειτα από την τρίτη αξιολόγηση ακολουθεί η… μητέρα των μαχών: η διαπραγμάτευση για την «επόμενη μέρα» μετά το Μνημόνιο, αλλά και για το κατά πόσον η λήξη του Μνημονίου τον Αύγουστο θα αποτελεί «καθαρή έξοδο» που θα «λύνει τα χέρια» του Μεγάρου Μαξίμου για την επιχείρηση πολιτικής ανάκαμψης της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια ανάκαμψης, βεβαίως, προφανώς και δεν μπορεί να τελεσφορήσει εντός μερικών εβδομάδων, μόνο και μόνο επειδή τον Αύγουστο θα λήξει το Μνημόνιο, όπως παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη. Στόχος, λοιπόν, του πρωθυπουργού είναι να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερος πολιτικός χρόνος και πολιτική σταθερότητα, προκειμένου μετά τον Αύγουστο του 2018 να μπορέσει η κυβέρνηση να ξεδιπλώσει την πολιτική της, «περνώντας» το τέλος του Μνημονίου στην κοινωνία.

«Έχω την πεποίθηση, την αισιοδοξία ότι το ‘18 θα είναι η χρονιά μας, θα είναι η χρονιά της Ελλάδας γιατί μετά από 8 πια ολόκληρα χρόνια, μπορούμε να σηκώσουμε ξανά το κεφάλι ψηλά, να ανασάνουμε», επισήμανε χθες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε εκ νέου πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της, ώστε να διασφαλίσει τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο που στο Μαξίμου εκτιμούν ότι χρειάζονται για να τελεσφορήσει η προσπάθεια πολιτικής ανάκαμψης. «Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι αυτές δεν θα είναι το ‘18, θα είναι το ‘19 στο τέλος της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της κυβερνητικής. Κι αυτό όχι μόνο γιατί τότε θα είναι πολύ ευνοϊκότερες οι συγκρίσεις σε σχέση με το πού βρισκόμασταν όταν παραλάβαμε και σε τι κατάσταση θα παραδώσουμε τη χώρα, έξω δηλαδή από τα μνημόνια, με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλούς, με μια οικονομία που θα μπορεί να δανείζεται ξανά, με τα μεγέθη της ανεργίας πολύ-πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που παραλάβαμε. Κυρίως όμως διότι αυτό που χρειάζεται η χώρα για να ξεπεράσει οριστικά την κρίση είναι να αποκαταστήσει και την εμπιστοσύνη στις σχέσεις της και με τους εταίρους της αλλά και με τις διεθνείς αγορές» τόνισε ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει πως «χρειάζεται λοιπόν πολιτική σταθερότητα, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να την παράσχει και σε ό,τι αφορά την οικονομία αλλά σε ό,τι αφορά και τα κρίσιμα θέματα που έχει να διαχειριστεί και διαχειρίστηκε παρά τις μεγάλες δυσκολίες μέχρι σήμερα με επιτυχία».

Με συνταγή Πορτογαλίας

Παρότι δεν μπορεί να αποκλειστεί πως μετά τον Αύγουστο του 2018 η χώρα θα μπει ατύπως σε προεκλογική περίοδο –τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικού κλίματος- στο Μέγαρο Μαξίμου διατηρούν την βάσιμη εκτίμηση και προσδοκία ότι ο ένας χρόνος από τη λήξη του Μνημονίου και την πρώτη «μεταμνημονιακή ΔΕΘ» του προσεχούς Σεπτεμβρίου ως την λήξη της θητείας της κυβέρνησης είναι χρόνος ικανός να φέρει την πολιτική ανατροπή. Για να γίνει αυτό, άλλωστε, στο κυβερνητικό επιτελείο συζητούνται ήδη ευρέως οι αλλαγές που θα μπορούσε να δρομολογήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να δείξει στην κοινωνία πως το Μνημόνιο τελείωσε στην πράξη.

«Αν η πολιτική λιτότητας συνεχιστεί, οι πολίτες δε θα συγκινηθούν επειδή θα έχει λήξει η δανειακή σύμβαση», τονίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, διαβεβαιώνοντας πως ο στόχος είναι να προωθηθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα σηματοδοτούν το «ξήλωμα» του Μνημονίου. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου έχει επισημάνει πως η κυβέρνηση θα δώσει μάχη όχι μόνο για την μείωση της ανεργίας –κάτι που ήδη συμβαίνει- αλλά κυρίως για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, όπως επίσης και για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει υπονοήσει πως εφόσον το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα ως το τέλος, τότε όσα μέτρα ζητήθηκαν από το Ταμείο χωρίς να απαιτούνται από τους Ευρωπαίους θα είναι «νεκρά». Ο λόγος, φυσικά, για την μείωση του αφορολόγητου ορίου, αλλά και των συντάξεων μέσω της κατάργησης της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» -ενδεχόμενο που προφανώς δε συνδέεται μόνο με την παρουσία ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά και με το κατά πόσον στα μέσα του 2018 θα φαίνεται αν η χώρα μπορεί να «πιάσει» πλεόνασμα της τάξης του 3,5% όπως προβλέπεται από τις (μετα)μνημονιακές δεσμεύσεις.

Φωτογραφία: Sooc, πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών