18:39 | 31/1/18
«Θέλουμε να πάμε σχολείο» λένε οι μαθητές
Δώδεκα μαθητές δεν πηγαίνουν εδώ και δέκα μέρες στο δημοτικό σχολείο Μπορσίου, αφού δεν υπάρχει πλέον μεταφορικό μέσο, «πληρώνοντας» ακριβά το τίμημα της διαβίωσής τους στα χωριά Ξενιές, Αετοράχη και Δάφνη της ορεινής Βουπρασίας.
Επτά μαθητές από τη Δάφνη, τρεις μαθητές από την Αετοράχη και δύο από τις Ξενιές, αναρωτιούνται γιατί δεν πάνε στο σχολείο όπως συμμαθητές τους άλλων δημοτικών και δηλώνουν με παράπονο ότι έχουν μείνει πολύ πίσω στην ύλη. Οι γονείς των μικρών μαθητών είναι εξοργισμένοι με την κατάσταση και αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Λένε ότι τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και την δωρεάν Παιδεία, αλλά δεν βλέπουμε να ισχύει εδώ για την ορεινή Βουπρασία κάτι τέτοιο…», δηλώνουν με νόημα.
Άγονος διαγωνισμός
Μέχρι πρότινος η μεταφορά τους στο Διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μπορσίου γινόταν με ταξί μισθωμένο από τα ΚΤΕΛ Ηλείας. Η σύμβαση έληξε, έγινε νέος διαγωνισμός αλλά δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Σύμφωνα με την Περιφέρεια θα διενεργηθεί νέος διαγωνισμός τα αποτελέσματα όμως θα γίνουν γνωστά σε περίπου 20 μέρες. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν από τους αγανακτισμένους γονείς των παιδιών είναι «μέχρι τότε τι θα κάνουν τα παιδιά;».
Δημοτικό Δάφνης
Στην Κοινότητα της Δάφνης υπάρχει δημοτικό σχολείο το οποίο λειτουργούσε πριν από πέντε χρόνια. Η πρόεδρος της ΤΚ κ. Ελένη Δημητροπούλου και κάτοικοι της Δάφνης προτείνουν να επαναλειτουργήσει το σχολείο της Δάφνης αφού είναι σε πολύ καλή κατάσταση το κτίριο.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Τάσος Μυλωνόπουλος δήλωσε: «Υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ στην περιοχή με τα δρομολόγια των μαθητών. Κρίθηκε άγονος ο τελευταίος διαγωνισμός, δεν ήρθε κάποιος επαγγελματίας οδηγός Τaxi να τον «χτυπήσει» με αποτέλεσμα εδώ και μέρες 12 μαθητές να μην μεταφέρονται στο Δημοτικό σχολείο στο Μπόρσι. Σε μια επικοινωνία που είχα με τον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηλείας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο και με τις υπεύθυνες στην Περιφέρεια επί των δρομολογίων βρέθηκε μια λύση να ξαναβάλουν τα δρομολόγια σε διαγωνισμό που θα γίνει τις επόμενες μέρες. Δεν μπορώ να σας πω την χρονική διάρκεια αλλά πιθανότατα αυτό να διαρκέσει από 20 μέρες μέχρι ένα μήνα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να πάνε σχολείο. Ως εκπρόσωπος του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, κατανοώ το πρόβλημά τους και είμαστε δίπλα τους και ότι χρειαστεί θα το προσφέρουμε».
«Να βρεθεί λύση»
Η κ. Ελένη Δημητροπούλου πρόεδρος κοινότητας Δάφνης Αετοράχης, δήλωσε: «Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα με τα παιδιά. Όταν έκλεισε πριν από περίπου 5 χρόνια το Δημοτικό σχολείο στη Δάφνη, είπανε ότι τα παιδιά θα πηγαίνουν στο κοντινό σχολείο στο Μπόρσι. Τα παιδιά 12 συνολικά, 7 από τη Δάφνη, 3 από την Αετοράχη και δύο από τις Ξενιές, πηγαίνανε με ταξί μισθωμένο στο σχολείο τους στο Μπόρσι. Η σύμβαση έληξε και δέκα μέρες τώρα τα παιδιά δεν πάνε σχολείο. Οι γονείς δεν μπορούνε να τα πάνε λόγω οικονομικών και άλλων δυσκολιών. Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση. Μια λύση είναι να επαναλειτουργήσει το σχολείο μας στη Δάφνη που είναι σε πολύ καλή κατάσταση».
Πίσω στα μαθήματα
Ο κ. Διονυσόπουλος Γεώργιος κάτοικος Δάφνης και γονέας μαθητή δήλωσε: «Είναι η δεύτερη εβδομάδα που τα παιδιά δεν πάνε σχολείο. Έχω επικοινωνήσει δύο φορές με την Περιφέρεια και μου απαντούνε ότι εξετάζουν το θέμα, κάτι θα κάνουν. Τα παιδιά έχουν μείνει πολύ πίσω στα μαθήματά τους. Από την στιγμή που λένε ότι δεν παίρνει κανένας το δρομολόγιο, γιατί δεν ανοίγουν το σχολείο το δικό μας στη Δάφνη που είναι σε πολύ καλή κατάσταση και μπορεί να λειτουργήσει άμεσα. Θα συμφέρει και οικονομικά στην Περιφέρεια».
«Αδιαφορία»
Ο κ. Παπαδόπουλος Φίλιππος κάτοικος Δάφνης και γονέας μαθητή δήλωσε: «Οι δάσκαλοι περιμένουν από εμάς να τα πάμε σχολείο, αλλά αυτό είναι αδύνατον για εμάς γιατί έχουμε τα ζώα και άλλες αγροτικές εργασίες που ξεκινάνε από τα άγρια χαράματα. Δέκα μέρες τώρα 12 παιδιά δεν πάνε σχολείο, η Περιφέρεια ξέρει το θέμα αλλά δεν δίνει λύση. Αδιαφορούν όλοι! Και Περιφέρεια και δάσκαλοι».
«Θέλουμε να πάμε σχολείο»
Ο μαθητής Μάριος Διονυσόπουλος δήλωσε: «Έχω να πάω πολλές μέρες στο σχολείο. Μίλησα με συμμαθητές μου από άλλα σχολεία και κατάλαβα ότι έχουμε μείνει πολύ πίσω στα μαθήματα. Θέλω και εγώ και τα άλλα παιδιά να πάμε σχολείο… »
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΗλείαμαθητέςμεταφορά μαθητώνΠελοπόννησοςσχολεία
Σχετικά άρθρα