15:23 | 8/1/18
Ποιες καταθέσεις μειώνονται - Το σκεπτικό της κίνησης - Το παλαιό και το νέο χρήμα
Με στοχευμένες μειώσεις επιτοκίων καταθέσεων ξεκινούν τη νέα χρονιά οι τράπεζες. Ήδη μέχρι στιγμής δύο από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους έχουν ανακοινώσει συγκεκριμένες μειώσειςσε καταθετικούς τους λογαριασμούς, ενώ πιθανολογείται ότι αντίστοιχα θα κινηθούν και οι άλλοι δύο.
Οι μειώσεις κυμαίνονται στο επίπεδο των 10 μονάδων βάσης, δηλαδή περίπου στο 0,10 της ποσοτιαίας μονάδας, και εκτείνονται σε λογαριασμούς με ειδικά χαρακτηριστικά και προνόμια, σε λογαριασμούς που κλείνονται on lone, σε μισθοδοσίας καθώς και προθεσμίας. Κατά μέσο όρο, οι αναπροσαρμογές αυτές αφορούν τις καταθέσεις για το παλαιό χρήμα, αν και ως τάση, εφαρμόζεται αντίστοιχα και για το νέο χρήμα. Δηλαδή, εξακολουθεί να υπάρχει προσφορά υψηλότερου επιτοκίου για νέα κεφάλαια που εισρέουν στο σύστημα, αλλά συγκριτικά με προηγούμενους μήνες, οι αποδόσεις είναι οριακά μιεωμένες.
Η λογική είναι ότι μία έστω και περιορισμένης έκτασης μείωση επιτοκίων θα προσδώσει στα έσοδα των τραπεζών μια αναπτυξιακή πορεία, καθώς σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, οι πόροι από αυτή την κατηγορία – που αποτελεί παραδοσιακά βασική πηγή εσόδων των τραπεζών - ήταν καθηλωμένοι.
Εκτιμώντας το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων, που είναι περίπου 124 δις ευρώ (στοιχεία Νοεμβρίου 2017, νοικουριών και επιχειρήσεων) μπορεί να υπολογίσει κανείς ότι μία εξοικονόμηση κόστους της τάξεως του 0,10%, μπορεί να αποφέρει « αξιοπρεπή» έσοδα για τον τραπεζικό κλάδο.
Οι μειώσεις που αρχίζουν σταδιακά να ισχύουν από διάφορες ημερομηνίες του Ιανουαρίου δεν είναι οριζόντιες και καθολικές. Αφορούν κυρίως σε λογαριασμούς με ειδικά χαρακτηρηστικά όπως τους προνομιακούς ή άλλους on line λογαριασμούς και φτάνουν μέχρι λογαριασμούς μισθοδοσίας ή σύνταξης. Ακούγεται παράδοξο, αλλά παρά τις μειώσεις , τα επιτόκια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες είναι από τα πιο ...ελκυστικά, δεδομένου των αρνητικών επιτοκίων στην υπόλοιπη ευρωζώνη , σε συνδυασμό με τις «χρηματικές ποινές» που επιβάλλονται από τράπεζες του εξωτερικού, αν το μέσο μηνιαίο υπόλοιπο κυμαίνεται κάτω από ένα – καθόλου ευκαταφρόνητο- ποσό.
Αντίστοιχα, υπάρχει μία τάση μείωσης των αποδόσεων των καταθέσεων προθεσμίας, κυρίως για το μικρότερο διάστημα , του τριμήνου. Για το λόγο αυτό, συστήνεται το «κλείδωμα» διαθεσίμων για μεγαλύτερο διάστημα, για ένα εξάμηνο ή ακόμη καλύτερα για ένα χρόνο. Στις περιόδους αυτές μπορεί ο καταθέτης να βρει κάποιες καλές αποδόσεις. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω υπερφορολόγησης, το αποταμιευτικό κοινό που έχει τη δυνατότητα να κλείσει τα χρήματά του σε μια προθεσμιακή κατάθεση, είναι διστακτικό στο κλείδωμα για μεγάλη διάρκεια.
Στην Ελλάδα σήμερα, το μέσο επιτόκιο κατάθεσης είναι 0,29% για το νέο χρήμα και 0,60% για τις νέες προθεσμιακές (με διάρκεια ενός έτους). Για το παλαιό χρήμα, δηλαδή τις υφιστάμενες καταθέσεις, το επιτόκιο στις προθεσμιακές φτάνει το 0,62% για 2 όμως έτη και το μέσο επιτόκιο καταθέσεων, το 0,32%.
Ποια επιτόκια αλλάζουν
Η Eurobank ανακοίνωσε ήδη μειώσεις στα επιτόκια του λογαριασμού της Ταμιευτηρίου Live. Το νέο επιτόκιο διαμορφώνεται σε 0,60% , έναντι 0,70% για ποσά άνωτων 3.000 ευρώ.Επίσης, στο λογαριασμό μισθοδοσίας/σύνταξης, το επιτόκιο ανέρχεται σε
1,25% μόνο για τα πρωτα 1.000 ευρω.
Στην ίδια λογική, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρεί από τις 15 Ιανουαρίου σε μείωση επιτοκίων στους λογαριασμούς μισθοδοσίας/σύνταξης.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τη σκυτάλη αναμένεται να λάβουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, το προσεχές διάστημα.
Λίλυ Σπυροπούλου
Σχετικές ετικέτες:ελληνικές τράπεζεςΟικονομίατράπεζες
Σχετικά άρθρα