14:47 | 18/1/18
Συνολικά 17 τρίτες χώρες που αποτελούν παραδείσους φοροαποφυγής απέμειναν στη «μαύρη λίστα» που ενέκρινε το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Περαιτέρω αναμένεται να μειωθεί η μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων στο προσεχές ECOFIN. Αυτό προανήγγειλε ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί που είπε ότι στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Τρίτης θα συζητηθούν οι επιστολές που έχουν στείλει οχτώ κράτη, προκειμένου να βγουν από αυτήν.Στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών πεισθούν από τις διαβεβαιώσεις των χωρών, τα κράτη αυτά θα βγουν από τη μαύρη και θα μπουν στην γκρίζα λίστα της Κομισιόν, με τις χώρες δηλαδή που έχουν ήδη δεσμευτεί.
«Η μαύρη λίστα είναι η αρχή και όχι το τέλος της διαδικασίας. Η διαδικασία του σκρίνινγκ για το ποιος είναι μέσα και ποιος έξω από τη λίστα ήταν αυστηρή. Μένει να δούμε αν οι δεσμεύσεις που έχουν υποσχεθεί τα κράτη που θα μπουν στη γκρίζα λίστα θα τηρηθούν», καλώντας τα κράτη-μέλη να δημοσιοποιήσουν τις επιστολές αυτές. Ο Επίτροπος επανέλαβε την ανάγκη για κυρώσεις σε αντίθετη περίπτωση, κάτι που θα αποφασιστεί στο τέλος του 2018.
Συνολικά 17 τρίτες χώρες που αποτελούν παραδείσους φοροαποφυγής απέμειναν στη «μαύρη λίστα» που ενέκρινε το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο του ECOFIN, εγκρίθηκαν ακόμη δύο λίστες, μία «γκρίζα» με 47 χώρες που ναι μεν υπήρξαν φορολογικοί παράδεισοι αλλά συμφώνησαν να αλλάξουν τη νομοθεσία τους στα ευρωπαϊκά πρότυπα προκειμένου να μην μπουν στη μαύρη λίστα. Ακόμη ένας κατάλογος 8 χωρών που έχουν πληγεί από τυφώνες θα επανεξεταστούν τον Φεβρουάριο του 2018.
Χώρες όπως η Μογγολία, η Νότια Κορέα, το Γκουάμ, το Μπαχρέιν και τα νησιά Σαμόα βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα. Η Τουρκία εντάχθηκε τελικά στην «γκρίζα» λίστα, για θέματα διαφάνειας. Αρκετές χώρες των Βαλκανίων, όπως η Σερβία επίσης.
Νέους κανόνες ΦΠΑ προτείνει η Κομισιόν
Νέους κανόνες για να δοθεί στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό των συντελεστών ΦΠΑ και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο φορολογικό περιβάλλον που θα στηρίξει την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρότεινε σήμερα η Κομισιόν.
Οι προτάσεις αποτελούν τα τελικά στάδια της αναμόρφωσης των κανόνων ΦΠΑ από την Επιτροπή, με τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ΦΠΑ στην ΕΕ για τη δραστική μείωση της απάτης ύψους 50 δισ. ευρώ στον τομέα του ΦΠΑ στην ΕΕ, με παράλληλη στήριξη των επιχειρήσεων και διασφάλιση των δημόσιων εσόδων.
Ο Pierre Moscovici, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε τα εξής: «Τα κράτη μέλη δέχονται όλο και μεγαλύτερη πίεση από τη βιομηχανία και τις ομάδες συμφερόντων να αλλάξουν τους συντελεστές ΦΠΑ προς όφελος του ενός ή του άλλου τομέα. Όμως, η έλλειψη περιθωρίου ελιγμών στους ισχύοντες κανόνες μας έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο η συζήτηση σχετικά με το ποια προϊόντα ή υπηρεσίες επωφελούνται από την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή, και όχι το τεράστιο έλλειμμα στους προϋπολογισμούς μας λόγω της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Η σημερινή πρόταση θα δώσει τη μέγιστη ευελιξία στις κυβερνήσεις να καθορίζουν όπως επιθυμούν τους συντελεστές ΦΠΑ, έτσι ώστε εμείς από την πλευρά μας να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος της απάτης.»
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι κοινοί κανόνες της ΕΕ για τον ΦΠΑ, που έχουν συμφωνηθεί από όλα τα κράτη μέλη το 1992, είναι παρωχημένοι και υπερβολικά περιοριστικοί. Παρέχουν τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε ελάχιστους μόνο τομείς και προϊόντα. Παράλληλα, οι χώρες της ΕΕ δέχονται πιέσεις για την ευνοϊκότερη μεταχείριση ορισμένων αγαθών σε σχέση με άλλα ως προς τον ΦΠΑ. Η Επιτροπή υλοποίησε τη δέσμευσή της για την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στα κράτη μέλη όσον αφορά τους συντελεστές. Τα κράτη μέλη θα βρίσκονται πλέον σε πιο ισότιμη βάση σε σχέση με ορισμένες υφιστάμενες εξαιρέσεις από τους κανόνες, γνωστές ως παρεκκλίσεις από τον ΦΠΑ.
Η Επιτροπή επιχειρεί να απαντήσει επίσης και στο πρόβλημα των μικρότερων επιχειρήσεων που επωμίζονται δυσανάλογο κόστος συμμόρφωσης με τον ΦΠΑ. Οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές επιβαρύνονται με 11 % υψηλότερο κόστος συμμόρφωσης σε σύγκριση με όσες δραστηριοποιούνται μόνο σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις πλήττονται σοβαρότερα. Αυτό συνιστά πραγματικό εμπόδιο για την ανάπτυξη, δεδομένου ότι οι μικρές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 98 % των επιχειρήσεων στην ΕΕ. Προτείνουμε λοιπόν να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις να απολαμβάνουν τα οφέλη των απλούστερων κανόνων ΦΠΑ, τα οποία αποκομίζουν επί του παρόντος μόνο οι μικρότερες επιχειρήσεις. Συνολικά, το κόστος συμμόρφωσης που συνδέεται με τον ΦΠΑ θα μειωθεί έως και 18 % ετησίως.
Φωτογραφία: AP / Geert Vanden Wijngaert, Μαρία Ψαρά
Σχετικές ετικέτες:ΚομισιόνΟικονομίαΠιερ Μοσκοβισί
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων