ΝΔ: Ζητάει ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

ΝΔ: Ζητάει ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος

08:54 | 11/1/18

Καταψηφίζει τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ως ημίμετρο και καταθέτει δική της ρύθμιση η ΝΔ - Που διαφωνεί και γιατί έκανε στροφή από το «θα ψηφίσουμε και με τα δύο χέρια» στην καταψήφιση

Τελικά απέσυρε τη μέχρι πρότινος στήριξή της στο μοναδικό μνημονιακό προαπαιτούμενο, την ψήφιση –και μάλιστα «με τα δύο χέρια»– του οποίου είχε προαναγγείλει η ΝΔ πριν από τις γιορτές όταν και είχε κατατεθεί στη βουλή με τη μορφή της τροπολογίας από την υπουργό εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Ο λόγος περί του συνδικαλιστικού νόμου και των αλλαγών στο καθεστώς προκήρυξης των απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Στη ΝΔ τώρα μιλούν για ένα «ημίμετρο» της κυβέρνησης, κάνουν λόγο για νομοθετική διάταξη «κακότεχνη, αόριστη και αντιφατική» και θα καταθέσουν δική τους νομοθετική ρύθμιση η βασική πρόνοια της οποίας λέει ότι για να ληφθεί απόφαση για απεργία από πρωτοβάθμιο σωματείο θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη του 50%+1 του συνόλου των εργαζομένων και όχι το 50%+1 της απαρτίας της συνέλευσης των εργαζομένων. Ουσιαστικά η ΝΔ ζητάει ακόμα πιο επιθετική ρύθμιση σε βάρος του δικαιώματος της απεργίας αν και όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της με τη δική της ρύθμιση «εξορθολογίζεται η διαδικασία λήψης της απόφασης  και υπηρετούνται οι βασικές αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας, από τους ίδιους τους εργαζόμενους».

Στελέχη της ΝΔ εξηγούν για την στροφή αυτή της ΝΔ σε σχέση με τη δήλωση του κ. Βρούτση ότι «η ΝΔ θα ψηφίσει και με τα δύο χέρια» όταν έγινε γνωστό ότι θα κατατεθεί η τροπολογία Αχτσιόγλου πως ακόμα δεν είχε γίνει γνωστό το περιεχόμενο της κυβερνητικής ρύθμισης, ενώ ακόμα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε και τελικώς δεν έφερε ολοκληρωμένη ρύθμιση για τις απεργίες.

Σύμφωνα πάντως με άλλες γαλάζιες πηγές τα στελέχη της ΝΔ δεν αντιλήφθηκαν τι ακριβώς έφερνε η κυβέρνηση με την τροπολογία Αχτσιόγλου έχοντας την εντύπωση πως οι κυβερνητικές ρυθμίσεις συνέπιπταν με την πρόταση της ΝΔ, για την οποία πρόταση για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου είχαν γίνει συζητήσεις στα κομματικά όργανα αν και όπως λένε οι ίδιες πηγές η απόφαση από πλευράς Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ειλημμένη και αποτυπώνεται στην τωρινή ρύθμιση (σύμφωνη γνώμη του 50%+1 για την λήψη απόφαση για απεργία) που θα καταθέσει η ΝΔ.

Πάντως το βέβαιο είναι ότι τελικώς η ΝΔ επιλέγει μια τακτική ανάλογη με την κατάθεση δική της τροπολογία όπως στην περίπτωση των αντιμέτρων ή της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου προκειμένου να διευκολυνθεί να καταψηφίσει ένα ακόμα κυβερνητικό νομοσχέδιο ουσιαστικά στο σύνολό του για καθαρά πολιτικούς και αντιπολιτευτικούς λόγους.

Γεγονός είναι πάντως ότι η ΝΔ για ακόμα μια φορά έρχεται σε αντιπαράθεση με τη ΔΑΚΕ η οποία αντιδρά και στην κυβερνητική πρόταση και όχι μόνο στις προτάσεις της ΝΔ για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Στελέχη μάλιστα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με γνώση του συνδικαλιστικού χώρου εξηγούν ότι με τη λογική που διέπει την πρόταση της ΝΔ για την λήψη απόφασης μιας απεργίας θα έπρεπε τα ποσοστά των κομμάτων στη βουλή να προσμετρούνται με βάση όχι τους ψηφίσαντες στις βουλευτικές εκλογές αλλά το σύνολο του σώματος που είναι εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους. Σε κάθε περίπτωση πάντως στο θέμα του συνδικαλιστικού νόμου αν και η ΝΔ καταψηφίζει το γεγονός ότι το κάνει από ακόμα πιο δεξιές θέσεις σε σχέση με την κυβερνητική πρόταση έδωσε την ευκαιρία στο υπουργείο εργασίας να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ταυτίζεται με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών και του ΔΝΤ.

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών