19:31 | 27/1/18
Για το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 ο πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς, υπογραμμίζοντας πως μετά από 25 χρόνια, το διακύβευμα παραμένει μία κοινώς αποδεκτή λύση, η οποία θα αφορά στο όνομα και την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης
Ο κ. Μαλλιάς είπε πως υπάρχει μία βελτίωση του κλίματος μετά την εκλογή Ζάεφ, με τη στήριξη των δύο αλβανικών κομμάτων και πως παρά το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα στη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του σκοπιανού ομολόγου του στο Νταβός ήταν καλή, θα ανέμενε ένα πολύ καλύτερο κλίμα στην Ελλάδα, καθώς, όπως τόνισε, θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα αν υπήρχε συνεννόηση το προηγούμενο δίμηνο.Ο κ. Μαλλιάς υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν ζητήματα που πρέπει να λυθούν να είναι υπό την αίρεση των κομματικών συσχετισμών, κάνοντας λόγο για διαχρονική αδυναμία του κομματικού συστήματος, ενώ σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του αλυτρωτισμού της γείτονος, τόνισε πως δεν γίνεται στα σχολικά εγχειρίδια της γείτονος να διδάσκεται πως η ελληνική Μακεδονία τελεί υπό την κατοχή της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας πως αυτό πρέπει να αλλάξει.
Όπως σημείωσε, το ζήτημα του αλυτρωτισμού ετίθετο στην πρώτη γραμμή των ελληνικών αντιστάσεων ήδη από το 1991. Με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 εκτιμήθηκε ότι υπήρχαν επαρκείς δεσμεύσεις της άλλης πλευράς, κάτι που άλλαξε με την κυβέρνηση Γκρουέφσκι.
Η Ελλάδα υπέστη μία άνευ προηγουμένου καταδίκη από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το 2011, ανέφερε ο πρέσβης, τονίζοντας πως ο φάκελος της ελληνικής πλευράς "δεν ήταν πλήρης" και υπήρξε εσκεμμένος παραγκωνισμός προσώπων επιχειρημάτων και θέσεων.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Αλέξανδρος ΜαλλιάςΠΓΔΜΠολιτικήΣκόπια
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων