Έκρηξη των τουριστικών επενδύσεων στη Χαλκιδική | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Έκρηξη των τουριστικών επενδύσεων στη Χαλκιδική

14:30 | 5/2/18

Ελληνικοί και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι ε αγώνα δρόμου για να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές συνθήκες από την άνοδο του τουριστικού ρεύματος - Με επίκεντρο τη Βόρειο Ελλάδα αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα

Του Εύρη Τσούμη

Οι καλές επιδόσεις στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια φέρνουν μια έκρηξη επενδύσεων και στη Bόρεια Ελλάδα, με τη δημιουργία νέων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και την αναπαλαίωση ή ανακατασκευή παλαιότερων, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να... χτυπάει κόκκινο.

Επιχειρηματικοί όμιλοι -ελληνικοί και ξένοι- έχουν εισβάλει στις παραθεριστικές περιοχές, βλέποντας τις προοπτικές μιας ακόμα μεγαλύτερης τουριστικής ανάπτυξης, και επενδύουν σημαντικά κεφάλαια. Παρά τις θετικές προοπτικές του τουρισμού πάντως, η γραφειοκρατία παραμένει το μεγάλο αγκάθι που φρενάρει τις επενδύσεις, αφού για να αρχίσει η υλοποίηση ενός πρότζεκτ χρειάζεται ένας αγώνας δρόμου περίπου 2 χρόνων για την έκδοση όλων των αδειών! Στη Βόρεια Ελλάδα, η Χαλκιδική βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με σημαντικά πρότζεκτ να προχωρούν και να είναι έτοιμα είτε για το φετινό καλοκαίρι είτε για την επόμενη σεζόν.

Στο «φιλέτο» της Νικήτης Χαλκιδικής, στην παραλία του Αγ. Ιωάννη, μέσα στον Φεβρουάριο -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα- θα αρχίσει να κατασκευάζεται μια νέα υπερπολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα 200 δωματίων. Η επένδυση, που θα φτάσει τα 23 εκατ. ευρώ, γίνεται από τον όμιλο Μεντεκίδη, που απέκτησε την έκταση των 253 στρεμμάτων -με παραλιακό μέτωπο 2.000 μέτρων- από το ΤΑΙΠΕΔ το 2015.

Οπως είπε στην «Η» ο διευθύνων σύμβουλος της Μεντεκίδης Κατασκευαστική, Γιώργος Μεντεκίδης, οι εργασίες θα είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα αν δεν υπήρχαν γραφειοκρατικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως μέχρι πρόσφατα δεν είχε συσταθεί το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και καμιά επένδυση δεν μπορούσε να προχωρήσει. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της επένδυσης χρειάστηκαν 16 άδειες από διάφορες υπηρεσίες!

Στα πλάνα της εταιρείας είναι μετά το ξενοδοχείο, που θα είναι έτοιμο σε χρόνο-ρεκόρ, για τη σεζόν του 2019, η κατασκευή ενός ολόκληρου παραθεριστικού χωριού το οποίο θα έχει 100 ως 200 βίλες, 200 τετραγωνικών μέτρων η καθεμία. Συνολικά για το ξενοδοχείο καθώς και για το παραθεριστικό χωριό υπολογίζεται πως θα επενδυθούν στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Διαφορετικό μοντέλο

Δυναμικό μπάσιμο για τη νέα τουριστική σεζόν κάνει ο όμιλος Μουζενίδη, με το Bomo Club, προσθέτοντας στο δυναμικό του πέντε νέες μονάδες και ανεβάζοντας στα 12 τα ξενοδοχεία του σε Χαλκιδική, Κρήτη, Αττική και Εύβοια. Ο όμιλος, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και στο κέντρο του ενδιαφέροντός του βρίσκονται κυρίως η Χαλκιδική και η Κρήτη, αναμένει για το 2018, σύμφωνα με τις προκρατήσεις, αύξηση 18% στους τουρίστες που θα φιλοξενήσει. Ο όμιλος κινείται με ένα διαφορετικό μοντέλο απ' ό,τι άλλοι «παίκτες» του χώρου, προτιμώντας σε πολλές περιπτώσεις τη μακροχρόνια μίσθωση και την εκ βάθρων ανακαίνιση παλιότερων μονάδων 3 και 4 αστέρων, 100 δωματίων και άνω. «Εμείς προσπαθούμε να έχουμε ξενοδοχεία σε κάθε περιοχή όπου φτάνουν τουρίστες μέσω της αεροπορικής εταιρείας του ομίλου, της Ellinair. Δεν μπαίνουμε σε προγράμματα και έχουμε επιλέξει να επανεπενδύουμε μέρος των κερδών μας» είπε στην «Η» ο διευθυντής στον όμιλο Μουζενίδη, Χρήστος Ζαγογιάννης.

Ηδη ο όμιλος έχει ξεκινήσει εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης σε τέσσερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Τα πέντε ξενοδοχεία που θα ενταχθούν φέτος στο δυναμικό του ομίλου είναι τα «Bomo Club Olympus Grand Resort» στη Λεπτοκαρυά Πιερίας και «Βοmo Club Tosca Beach» στην Καβάλα (σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλαδα), το «Bomo Club Calamos Beach» στους Αγίους Αποστόλους Αττικής και τα «Bomo Club Gouves Bay» και «Νicolas Villas» στο Ηράκλειο Κρήτης. Το Bomo Club ήδη έχει παρουσία και στη Χαλκιδική με τρία ξενοδοχεία – δύο στη Χανιώτη και ένα στα Πυργαδίκια.

Αυτήν την περίοδο εκτελούνται εργασίες στα «Olympus Grand Resort», «Calamos Beach», «Τοsca Beach» και στο «Βοmo Club Palace Hotel» στη Γλυφάδα, το μόνο από τα 12 ξενοδοχεία που λειτουργεί όλον τον χρόνο. Οι πελάτες των ξενοδοχείων του Bomo Club προέρχονται κυρίως από τις αγορές στις οποίες έχει αναπτυχθεί το τουριστικό δίκτυο του ομίλου, δηλαδή από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, τα Βαλκάνια και τη Γερμανία.

Πρόγραμμα μαμούθ από τη Sani-Ikos

Ένα επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ 270 εκατ. ευρώ έχει βάλει μπρος ο όμιλος Sani-Ikos, που αφορά την κατασκευή νέων μονάδων ή την αναβάθμιση παλαιότερων, σε Χαλκδική, Κέρκυρα και Κω.

Τη διετία 2016-2017 ο όμιλος επένδυσε σε Χαλκιδική και Κέρκυρα 180 εκατ. ευρώ, ενώ με τα 90 εκατομμύρια που επενδύονται στο «Ikos Kefalos» (πρώην «Club Med») το σύνολο των επενδύσεων θα ανέλθει στα 270 εκατομμύρια ευρώ. Ο όμιλος μέχρι και το 2017 είχε στο δυναμικό του 1.550 δωμάτια, με τα 950 από αυτά στο συγκρότημα «Σάνη» στη Χαλκιδική. Το 2019, με την προσθήκη των νέων ξενοδοχειακών μονάδων ο αριθμός των δωματίων θα φτάσει τα 2.400. Φέτος, στις 3 Μαΐου θα ανοίξει τις πύλες του το νέο «Ikos Dassia», που δημιουργήθηκε στη θέση των «Corfu Chandris» και «Dassia Chandris» στην Κέρκυρα, με 410 δωμάτια, σουίτες και bungalows. Toν Μάιο του 2019 θα λειτουργήσει και το «Ikos Kefalos» (πρώην «Club Med»).

Ο όμιλος έχει ήδη επενδύσει το προηγούμενο διάστημα 13,3 εκατ. ευρώ για τον ανασχεδιασμό και την ανακαίνιση του «Sani Club». Mαζί με τη δημιουργία του «Sani Dunes», που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, οι επενδύσεις στο «Σάνη» ανήλθαν στο ποσό των 38 εκατ. ευρώ. Αλλα 60 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν από τον όμιλο στην ανακαίνιση του πρώην «Gerakina Beach» στη Χαλκιδική και τη μετατροπή του σε «Ikos Olivia».

Τρεις σύγχρονες μονάδες του Δούρου στις Καλύβες

Στην περιοχή «Καλύβες» της Χαλκιδικής ο όμιλος Δούρου, σε συνεργασία με τον παγκόσμιο τουριστικό κολοσσό της TUI και την εταιρεία Blue Lagoon που ειδικεύεται στο ξενοδοχειακό μάνατζμεντ, υλοποιεί μια σημαντική επένδυση με την κατασκευή τριών ξενοδοχειακών μονάδων που απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες. Η πρώτη μονάδα έχει ήδη παραδοθεί και λειτουργεί, ενώ η δεύτερη μονάδα θα είναι έτοιμη για τη φετινή σεζόν. Η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 50-60 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο για τη μονάδα που θα ολοκληρωθεί φέτος θα επενδυθούν 13 εκατ. ευρώ. Η τρίτη ξενοδοχειακή μονάδα θα λειτουργήσει μέχρι το 2020. Το «TUI Sensimar Blue Lagoon Palace», που θα λειτουργήσει φέτος, κατασκευάζεται πολύ κοντά στο «Blue Lagoon Princess» (η πρώτη μονάδα που κατασκευάστηκε). Θα διαθέτει 90 δωμάτια και σύγχρονες εγκαταστάσεις αποκλειστικά και μόνο για ενήλικες, και όχι για παιδιά.

Προχωράει, επίσης, και θα είναι έτοιμη ίσως και για το 2019 μια νέα επένδυση του ιδιοκτήτη του «Portes Beach» Γεράσιμου Μπακογιάννη, με την κατασκευή ενός ξενοδοχείου 140 δωματίων. Το ύψος της επένδυσης, σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνει τα 15 εκατ. ευρώ. Στη Χαλκιδική φέτος είναι σε εξέλιξη και ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων και υποδομών.

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Τάσσιο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, το βασικό πρόβλημα των επενδύσεων στον τουριστικό χώρο ήταν και παραμένει η γραφειοκρατία. «Υπάρχει ακόμα γραφειοκρατία που φρενάρει τις επενδύσεις. Κανένας δεν μπόρεσε να απλουστεύσει τις διαδικασίες. Το κύριο πρόβλημα παραμένει η πολυνομία, και η διαφορετική ερμηνεία που δίνουν τα στελέχη του Δημοσίου» τόνισε ο κ. Τάσσιος. Οπως είπε μάλιστα, για μια επένδυση για τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου περίπου 100-140 δωματίων χρειάζεται τουλάχιστον μια διετία γραφειοκρατικών διαδικασιών, μέχρις ότου αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες!

*Το θέμα δημοσιεύτηκε στην Ημερησία που κυκλοφορεί με το Έθνος της Κυριακής

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών