Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Η Ευκαιρία που ΔΕΝ πρέπει να γίνει Ταφόπλακα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Η Ευκαιρία που ΔΕΝ πρέπει να γίνει Ταφόπλακα

17:20 | 13/2/18

Ο φοροτεχνικός σύμβουλος Ιάκωβος Γκούμας γράφει για την εφαρμογή του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών και πώς θα μπορέσει να γίνει μια πραγματική ευκαιρία

Όταν η Κρίση μας είχε βαρέσει για τα καλά, αναρωτιόμασταν τι λύση θα έδινε το Υπουργείο Οικονομικών στο θέμα των Ληξιπρόθεσμων Οφειλών.

Υπουργός Οικονομικών ο κ. Γιάννης Στουρνάρας και Σύμβουλος του επί των Ληξιπρόθεσμων Οφειλών η κ. Σοφία Ρίτσου.

Όλο Αγωνία περιμέναμε τη λύση που δεν ήρθε ποτέ. Όχι μόνο αυτό αλλά από τις συζητήσεις ήταν σαφές ότι οι Ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ήταν εκτός του κάδρου της επόμενης μέρας.

Επί τη αποχωρήσει τους από την Κυβέρνηση μάλιστα, οι προσαυξήσεις της Οφειλής που τότε έφταναν στο 120%, κεφαλαιοποιήθηκαν για να μην βγάζει σήμερα άκρη κανείς.

Ιανουάριος 2015, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών η κ. Νάντια Βαλαβάνη και η αγορά των Μικρομεσαίων ελπίζει σε κάτι καλύτερο. Αποτέλεσμα οι 100 Δόσεις, που παρά την παρέμβαση του ίδιο του Πρωθυπουργού, δεν μπορούν να γίνουν τόσο καλές όσο θα μπορούσαν, γιατί οι προσαυξήσεις που κουρεύονταν, είχαν γίνει Κεφάλαιο…

Ξέραμε ότι αυτό δεν αρκούσε αλλά για τότε, ήταν ό,τι καλύτερο είχαμε. Πάμε και βλέπουμε είπαν οι περισσότεροι.

Άλλωστε τότε ο μέγιστος προγραμματισμός των επιχειρήσεων ήταν μια εβδομάδα. Για την άλλη εβδομάδα όλα ήταν ανοικτά. Πέρασε ο καιρός τα πράγματα στρίμωξαν πολύ … Πολλοί έχασαν τις δόσεις και για να είμαι ειλικρινής, αν το Υπουργείο τηρούσε το γράμμα του Νόμου, οι 100 δόσεις θα είχαν χαθεί από όλους.

Φτάσαμε λοιπόν στο 2017 και ψηφίζεται ο Νόμος 4469/2017, ο γνωστός ως Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών. Νόμος  Πρωτόγνωρος, δύσκολος, με καινούργιες έννοιες, με πλατφόρμα εφαρμογής που άνοιξε τον Αύγουστο του 2017 και πάνω από όλα Μια βασική Αρχή: Μιλάει για Βιώσιμες Επιχειρήσεις και για Κανόνες.

Αυτό που δεν ήθελε να καταλάβει κανείς στην Ελλάδα ήταν οι Κανόνες δηλαδή ;; Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν μπορεί όλοι να έχουμε την ίδια λύση. Δεν υπάρχουν πλέον στο παρόν και στο μέλλον Οριζόντιες Λύσεις.

Η λύση της Βιώσιμης Επιχείρησης που οφείλει και που ο Επιχειρηματίας με τους συν αυτώ έχει μικρή Περιουσία, δεν μπορεί να είναι ίδια με την λύση της Βιώσιμης Επιχείρησης που οφείλει και ο Επιχειρηματίας με τους συν αυτώ έχει μεγάλη περιουσία.

Αυτή είναι η Βασική Αρχή που ελέγχεται και εφαρμόζεται Τεχνικά με πολλές και δύσκολες διαδικασίες.

Ο Νόμος αυτός έχει την τύχη να έχει δική του Γραμματεία για την Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους, Γραμματέα έναν εξαιρετικά ελπιδοφόρο και σοβαρό νέο άνθρωπο, τον κ. Φώτη Κουρμούση, με συμπαραστάτες την Νομικό και όχι δικηγόρο κα Θεώνη Αλαμπάση και Οικονομικό τον κ. Χαράλαμπο Κώστογλου.

Όλοι τους Νέοι άνθρωποι που θέλουν να βρεθεί λύση στο θέμα των Οφειλών των Φορολογουμένων.

Ο Νόμος όπως προ είπαμε είναι δύσκολος, η εφαρμογή του ακόμη δυσκολότερη, αλλά σήμερα είναι ευκαιρία για τις Βιώσιμες Επιχειρήσεις να κάτσουν στο τραπέζι και να διαπραγματευτούν με τους όρους του Νόμου και όχι του Τραπεζίτη ή του Δημοσίου Υπαλλήλου.

Όλοι γύρω από ένα τραπέζι θα αναγκαστούμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα.

Ο Νόμος μας βάζει στο τραπέζι και από εκεί πρέπει όλοι να βγούμε Νικητές, για την Ελλάδα που αλλάζει και δεν πρέπει να μείνουμε πίσω.

Ευκαιρία λοιπόν που ναι, θέλει αλλαγές, ναι θέλει λίγη ευελιξία, ναι θέλει επέκταση.

Σε όλα αυτά, ναι. Από μέσα λοιπόν, όλοι μαζί να τον κάνουμε από ευκαιρία, Μεγάλη ευκαιρία.

Ενώ η Ευκαιρία με πολύ κόπο από πολλούς, μπορεί και να γίνει μεγάλη Ευκαιρία, με ελάχιστο κόπο, με δύο γραμμές, μπορεί να γίνει και Ταφόπλακα της Ευκαιρίας.

Και εξηγούμαι, αδιαφορώντας αν παρεξηγηθώ:

Η εφαρμογή του Νόμου, και η μέχρι σήμερα πορεία του ήταν ένα βήμα μπρος και μισό πίσω.

Μετά από 6 μήνες αρχίζει να ολοκληρώνεται.

Η ΑΑΔΕ επιτέλους, ενημέρωσε την πλατφόρμα με τις Οφειλές στο Δημόσιο.

Το πλαίσιο Ρύθμισης για 0 έως 20000 ευρώ, που δεν υπήρχε εντάχθηκε.

Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες που δεν υπήρχαν στον Εξωδικαστικό εντάχθηκαν για Ρύθμιση στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία για Οφειλές έως 50000 €

και μένει τώρα να εκδοθούν οι Αποφάσεις των Υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας, για το τι θα συμβαίνει όταν η διαπραγμάτευση θα είναι Διμερής.

Δηλαδή Φορολογούμενος Οφειλέτης και ΔΗΜΟΣΙΟ ή το ΚΕΑΟ, θα βρίσκονται στην Διαπραγμάτευση χωρίς άλλους Πιστωτές.

Περιμένουμε λοιπόν να δούμε αν το Υπ. Οικονομικών το οποίο και έχει τον πρώτο και καθοριστικό λόγο, θα αφήσουν τον Εξωδικαστικό να είναι Ευκαιρία ή θα μετατρέψει την ευκαιρία σε Ταφόπλακα.

Μία απόφαση του που δεν θα βάζει όρια στο κούρεμα κύριων Οφειλών, υπό τις προϋποθέσεις του Νόμου όπως συμβαίνει όταν οι Πιστωτές είναι πολλοί,  θα δώσει το σωστό στίγμα στην αγορά  και στους πιστωτές.

Αν όμως μπει όριο στο κούρεμα Κύριων Οφειλών για παράδειγμα 20% και μάλιστα οριζόντιο, ή οι μαθηματικοί τύποι που θα δημιουργηθούν για να διευκολύνουν τον τρόπο επεξεργασίας των δεδομένων οδηγήσουν πολλούς στην «έξοδο», ή στο φόβο «εισόδου» στον εξωδικαστικό, τότε η ευκαιρία θα γίνει ταφόπλακα και ή βρίσκουμε νέα ευκαιρία ή εγκαταλείπουμε τη μάχη.

Προσωπικά επιμένω ότι επειδή ο Εξωδικαστικός αφορά, περίπου 400.000 επιχειρήσεις και 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες, η υπόθεση  θα εξελιχθεί σε καθαρά Πολιτικό Θέμα.

Παρακαλώ λοιπόν όλους να αγκαλιάσουν την Βιώσιμη Μικρομεσαία Επιχείρηση και να κάνουν την ευκαιρία του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού Μεγάλη Ευκαιρία και Όχι Ταφόπλακα ….

Ο Ιάκωβος Γκούμας, είναι Φοροτεχνικός Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος της Λογιστικής Εταιρείας CompuTax Α.Ε.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών