10:06 | 9/2/18
Παρά τις σημαντικές πιέσεις που δέχθηκαν χθες όλα τα ομόλογα της Ευρωζώνης, η έκδοση του 7ετούς ήταν πετυχημένη από κάθε άποψη
Το επιτόκιο του 3,5% που διαμορφώθηκε ήταν σημαντικά καλύτερο από το 4,625% της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου του Ιουλίου το οποίο είχε την σχετική ασφάλεια ότι ήταν στο μεγαλύτερο μέρος ανταλλαγή του τριετούς ομολόγου του 2014.Το ενδιαφέρον των επενδυτών δεν ήταν μεν τεράστιο αλλά ήταν σημαντικό αφού κάλυψαν το ποσό της έκδοσης πάνω από δύο φορές φτάνοντας τις προσφορές στα 7 δις ευρώ . Μάλιστα οι ανάδοχες τράπεζες άνοιξαν το βιβλίο προσφορών το πρωί δίνοντας στόχο για μέσο επιτόκιο 3,75% αφήνοντας περιθώριο για επενδυτές που ήθελαν μεν το ομόλογο αλλά με επιτόκιο στην περιοχή του 3,8% -3,9%.
Αργά το μεσημέρι ότι το εύρος αποδεκτής απόδοσης περιορίστηκε στο 3,50% - 3,60% τότε οι προσφορές υποχώρησαν στα 6,8 δις ευρώ για να κλείσει γύρω στις τέσσερις το μεσημέρι το βιβλίου προσφορών με προσφορές στα 7 δις ευρώ.
Όλα αυτά ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης ανέβαιναν οριζόντια τις αποδόσεις τους με τους πωλητές να υπερισχύουν τους αγοραστές . Το ελληνικό 10ετές διαπραγματεύονταν στο 3,80% από 3,63% την προηγούμενη εβδομάδα με αύξηση σε μια μόνο μέρα 13 μονάδες βάση το αντίστοιχο πορτογαλικό στο 2% από 1,76% και το γερμανικό στο 0,80 % από 0,65% την προηγούμενη εβδομάδα.
Όλα αυτά με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει ότι πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ λόγω των αναβολών στην λύση για το χρέος . Η συμμετοχή στο QE, πρακτικά, “ψαλιδίζει” τα επιτόκια των ομολόγων της ευρωζώνης από 0,70% μέχρι και 1,10% ανάλογα με το μέγεθος και την δυναμικής της κάθε οικονομίας.
Οι προσφορές των 7 δις για ένα ζητούμενο ποσό έγιναν με τις αγορές αν έχουν προεξοφλήσει μεν και την δεύτερη της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Οικονομίας από τον οίκο Fitch από την βαθμίδα Β- σε Β Αυτό δεν αλλάζει ουσιαστικά το γεγονός ότι σαν γενική εικόνα το αξιόχρεο της Ελλάδα βρίσκεται ακόμη λίγο πιο πάνω από τον … πάτο έστω και αν προσφέρει σημαντικές αποδόσεις στους κατόχους των τίτλων.
Εκτός των άλλων εξαιρετικά βοηθητικές ήταν και οι δηλώσεις του Γάλλου επιτρόπου Πιέρ Μοσχοβισί ο οποίος μέσα από την συνέντευξή του στο ΑΠΕ έλεγε αυτό ήθελαν πολύ να ακούσουν : Ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους έχει αρχίσει.
Φοβήθηκαν τα χειρότερα
Οι πέντε ανάδοχες τράπεζες της έκδοσης ( Βαrclays, BNP Paribas, η Citigroup, JP Morgan και Nomura) είχαν αποφασίσει και το υπουργείο οικονομικών είχε αποδεχθεί η έκδοση να γίνει την Τρίτη έχοντας κατά νου τις αναλύσεις που ήθελαν την διόρθωση της Wall Street περι τα τέλη του μήνα . Οι αναλύσεις έπεσαν έξω αφού η μεγάλη διόρθωση ξεκίνησε την Παρασκευή και κορυφώθηκε την Δευτέρα όταν το ελληνικό δημόσιο έκανε την επίσημη ανακοίνωση για την έκδοση του μνημονίου. Αρχικά αποφασίστηκε η έκδοση να αναβληθεί για μια εβδομάδα να γίνει την Τρίτη 13 του μήνα.Μετά την μερική σταθεροποίηση της Τετάρτης και με δεδομένο ότι χθες ήταν μια μέρα χωρίς ειδήσεις που θα βύθιζαν απότομα την αγορά άνοιξαν το βιβλίο προσφορών γνωρίζοντας ότι η διόρθωση μπορεί να έχει ακόμη δρόμο και να κορυφωθεί μέσα στην άλλη εβδομάδα κάνοντας τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.
Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι οι εκτιμήσεις ήθελαν το επιτόκιο του 7ετούς να διαμορφώνεται από το 3% έως και το 3,2% - 3,3% αν έκδοση γίνονταν 10 ημέρες νωρίτερα.
Σε κάθε περίπτωση τα 3 δις που αντλήθηκαν δεν θα καλύψουν άμεσες ανάγκες αλλά θα προστεθούν στο απόθεμα ρευστότητας των 18-19 δις για μετά το πρόγραμμα. Περνώντας ότι αυτή την δύσκολη έκδοση έχει πια την αυτοπεποίθηση να κάνει άλλη μια δοκιμαστική έκδοση τον Απρίλιο ανταλάσσοντας 3 δις τρίμηνων εντόκων με εξάμηνα για να αλλάξει το προφίλ του βραχυπρόθεσμου χρέους και μια τελευταία τον Ιούλιο με ένα 10 ετές ομόλογο για άλλα 3 δις ευρώ.
Τάσος Δασόπουλος
Σχετικές ετικέτες:ελληνικά ομόλογαομόλογαχρήμα
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων