11:51 | 17/2/18
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, τον Αύγουστο
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε, πως αναμένει ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα τελειώσει τον Αύγουστο. Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. "Οι Ευρωπαίοι έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου έχουν έννομο συμφέρον να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να κάνει όσα έχει υποσχεθεί", σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις, τονίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ, καλώντας τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση να βελτιώσει τις ευκαιρίες των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας. Χρειάζονται "σημαντικές επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας, για παράδειγμα στον τομέα των υποδομών. Με αυτό δεν εννοώ μόνο περισσότερες γέφυρες, δρόμους ή ψηφιακά δίκτυα, αλλά και επενδύσεις στην εκπαίδευση και στη νεολαία", τόνισε στη SZ.
Οι γυναίκες πρέπει να μπουν πιο μαζικά στην αγορά εργασίας "προκειμένου να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι περισσότερες γυναίκες από ποτέ εργάζονται στη Γερμανία, οι περισσότερες είναι μερικής απασχόλησης και με χαμηλότερους μισθούς. Αυτό πρέπει να αλλάξει".
Η υποψηφιότητα της Αντρέα Νάλες για την προεδρία του SPD δεν ήταν "έκπληξη" για την Κριστίν Λαγκάρντ. "Είναι πάντα πεποίθησή μου ότι οι γυναίκες καλούνται σε δύσκολες στιγμές, και αν το SPD ορίσει τελικά μια γυναίκα ως πρόεδρό του, είναι επειδή χρειάζεται νέα ενέργεια και πρέπει να ξαναγίνει δυνατό".
Η επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχουν "τεράστιες προκλήσεις" για τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση. "Η κλιματική αλλαγή, η φοροδιαφυγή, η γήρανση του πληθυσμού δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα", επισήμανε. Σε αυτό προστίθενται τα προβλήματα της μαζικής μετανάστευσης που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια.
Η Λαγκάρντ είπε τέλος ότι επί του παρόντος δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει μια κορυφαία θέση στην Ευρώπη. "Έχω συμφωνία με το ΔΝΤ", είπε. Ωστόσο, στην σημερινή γεωπολιτική κατάσταση, η Ευρώπη έχει "εξαιρετική ευθύνη για τον υπόλοιπο κόσμο και εάν το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει, θα το κάνουμε".
Η παγκόσμια οικονομία απειλείται από γεωπολιτικούς κινδύνουςΤην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για περικοπές φόρων ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων επέκρινε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ωστόσο δήλωσε ικανοποιημένη από την παγκόσμια εικόνα της οικονομίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία της για τους κινδύνους από πιθανές γεωπολιτικές εξελίξεις.
Μιλώντας την Παρασκευή στην 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε ότι 120 από τις 189 χώρες-μέλη του ΔΝΤ βρίσκονται σε φάση οικονομικής ανάπτυξης, ανέδειξε ωστόσο τον κίνδυνο εκτροχιασμού της θετικής πορείας εξαιτίας γεωπολιτικών εξελίξεων. "Υπάρχουν προβλήματα σε πολλά σημεία του πλανήτη", δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Μέση Ανατολή, στην κορεατική χερσόνησο, αλλά και στις κυβερνοαπειλές.
Σε ό,τι αφορά ειδικά τις περικοπές φόρων που αποφάσισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, σε μια σπάνια δημόσια αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον, τόνισε ότι "το δημόσιο χρήμα είναι απαραίτητο" και προειδοποίησε για τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού. "Αν και η επίδραση του Νόμου που πέρασε τον περασμένο Δεκέμβριο είναι ακόμη στην αρχή, το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση και πληθωρισμό, ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει και σε καταβολή υψηλότερων μισθών", δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ έκανε λόγο για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένας ανταγωνισμός προς τα κάτω, με άλλες χώρες να επιλέγουν αντίστοιχες πολιτικές και τελικά να απειλούνται οι δημόσιες επενδύσεις σε τομείς όπως η παιδεία, η άμυνα και η υγεία. "Το δημόσιο χρήμα είναι απαραίτητο. Ο ανταγωνισμός προς τα κάτω δεν ενισχύει αυτές τις επενδύσεις και δεν βοηθάει το εργατικό δυναμικό και τις κοινωνίες να προετοιμαστούν για την νέα οικονομία του αύριο", δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ.
AP Photo/Michael Sohn, πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΔΝΤΚριστίν ΛαγκάρντΟικονομία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων