Αμανατίδης: Μεγαλύτερο σκάνδαλο από της Novartis θα ήταν η αποσιώπησή του | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αμανατίδης: Μεγαλύτερο σκάνδαλο από της Novartis θα ήταν η αποσιώπησή του

23:11 | 24/2/18

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της ΕΡΤ, μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, την υπόθεση Novartis, αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ

Ο κ. Αμανατίδης υποστήριξε ότι «υπήρξε ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο από την Ευρώπη», ότι «ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου δεν θα σταματήσει και θα προχωρήσει», καθώς και ότι «επιδιώκουμε εθνικά χρήσιμο» σχέδιο συμφωνίας Ελλάδας – ΠΔΓΜ.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε ως «θετική εξέλιξη και για την Ελλάδα και για την Κύπρο» τη χθεσινή Άτυπη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι «θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά η Τουρκία από εδώ και μετά να προβαίνει σε ενέργειες, που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και βεβαίως τις συνθήκες και να μην λαμβάνει υπόψη της ότι τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ουσιαστικά τα σύνορα της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, «δεν είναι μόνο το μήνυμα που έστειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά συνολικά οι θεσμικοί παράγοντες που ήταν (παρόντες) στη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή ο κ. Γιούνκερ, ο κ. Τουσκ, ο προεδρεύων της ΕΕ κ. Μπορίσοφ, η Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ και η κα Μέρκελ». «Αυτή τη στιγμή είχαμε θετική εξέλιξη και για την Ελλάδα και για την Κύπρο στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία έδωσε τα μηνύματα και θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα, εφόσον χρειαστεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο από την Ευρώπη».

Αναφορικά με τη στάση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, κ. Ερντογάν, υποστήριξε πως «υπάρχει μια πολιτική από πλευράς της Τουρκίας, η οποία είναι ασταθής, δηλαδή, που μπορεί με κάποια ευκολία να πηγαίνει από τη μία μεριά στην άλλη. Αυτό δείχνει τις εσωτερικές αντιθέσεις και τα προβλήματα, που έχει η ίδια». Ξεκαθάρισε δε ότι «η Τουρκία έχει κάθε συμφέρον να ακούσει τα μηνύματα, τα οποία δόθηκαν».

Κληθείς να σχολιάσει τα πρόσφατα γεγονότα στην κυπριακή ΑΟΖ, επισήμανε ότι «έχουν μπει τα όρια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και από την Ε.Ε.», τονίζοντας παράλληλα πως «η Ευρώπη δεν πρόκειται να αλλάξει την ενεργειακή της πολιτική. Υπάρχει αναζήτηση εναλλακτικών μορφών τροφοδότησης της Κεντρικής Ευρώπης με εναλλακτικές ενεργειακές πηγές και μέσα σε αυτές είναι και η κυπριακή ΑΟΖ».

Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis, είπε χαρακτηριστικά: «Ως έλληνας βουλευτής και ως έλληνας πολίτης μεγαλύτερο σκάνδαλο από όλα θα θεωρούσα το να μην έρθει η υπόθεση Novartis στη Βουλή. Θα ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο η αποσιώπηση, απέναντι σε έναν ελληνικό λαό, ο οποίος υπέφερε τα πάντα, ενώ γινόταν πάρτι το προηγούμενο διάστημα. Για εμένα, θα ήταν αυτό το μεγαλύτερο σκάνδαλο».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «κάποιοι θεώρησαν ότι (μπορούν) ακόμη και σε αυτό το σκάνδαλο – που το αναγνωρίζουν ως σκάνδαλο- να κάνουν αντιπολιτευτική τακτική. Οι εσωτερικές τους αντιθέσεις τους οδήγησαν ώστε να εκτεθούν στον ελληνικό λαό. Αυτό είναι λυπηρό για την αξιωματική αντιπολίτευση».

Επανέλαβε την πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά να επισκεφθεί αρχές Μαρτίου την ΠΓΔΜ, μεταφέροντας τις απόψεις της ελληνικής πλευράς. «Υπάρχει σχέδιο, το οποίο θα τεθεί υπόψη της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, το οποίο είναι συνολικό και περιλαμβάνει τα όλα τα ανοιχτά θέματα» ανέφερε. Και διευκρίνισε ότι το σχέδιο κυμαίνεται με βάση «τη θέση, την οποία έχουμε πει: σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes), με απαλοιφή των στοιχείων του αλυτρωτισμού, με συνταγματικές αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν στη γειτονική χώρα, με την ανάπτυξη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη όλων εκείνων των στοιχείων, που θα δίνει μία λύση βιώσιμη, αμοιβαία αποδεκτή από τις δύο πλευρές». «Και, βεβαίως, εμείς κρίνουμε ότι σε αυτό που θα καταλήξουμε, θα είναι και εθνικά χρήσιμο», κατέληξε.

πηγή

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση Novartis

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών