16:58 | 27/2/18
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος με το διοικητή της ΤτΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, εκτιμώντας ότι "ένα φτέρνισμα των αγορών θα μπορεί να μετατραπεί σε πνευμονία για την Ελλάδα". Αιχμές για Novartis, αναφορά σε τρεις πυλώνες ασφάλισης
Το αφήγημα της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 αμφισβήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος."Τον Αύγουστο ολοκληρώνεται ένα αχρείαστο μνημόνιο. Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά αγωνιζόμαστε να φθάσουμε εκεί που είμαστε το 2014, αλλά τώρα είμαστε φτωχότεροι αφού μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα και περισσότερο χρεωμένοι, τόσο ως Δημόσιο όσο και ως φυσικά και νομικά πρόσωπα. Κάπως έτσι πάμε να βγούμε από το μνημόνιο χωρίς να συζητάμε πως θα είναι η επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση λέει ότι θα είναι καθαρή έξοδος με χρηματοδότηση από τις αγορές. Είναι μία προσέγγιση που εξυπηρετεί το κομματικό αφήγημα αλλά όχι τα συμφέροντα της χώρας", είπε ο κ. Μητσοτάκης.
"Οι συνθήκες είναι δύσκολες για μετά το πρόγραμμα. Οποιοδήποτε φτέρνισμα των αγορών σε αυτές τις συνθήκες θα μπορεί να μετατραπεί σε πνευμονία την Ελλάδα", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, παραπέμποντας ουσιαστικά στην άποψη του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα υπέρ μίας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς και στην υπόθεση Novartis. "Αντί να συζητάμε για την επομενη μέρα η κυβέρνηση προτιμά να διχάζει τους πολίτες να ανακαλύπτει σκάνδαλα και να βουλιάζει την πολιτική ζωή της χώρας στη λάσπη. Να αφήσουμε πίσω τα ψέματα και τον πολιτικό καιροσκοπισμό, δεν μας αξίζει", είπε.
Κατέθεσε δε την πρότασή του για ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. To ασφαλιστικό μας σύστημα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το βασικό πρόβλημα παρά τις μεταρρυθμίσεις και τους εξορθολογισμούς και τις περικοπές των τελευταίων χρόνων, είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι το σημερινό αδιέξοδο σύστημα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων που θα αντλεί από την εμπειρία άλλων χωρών, όπως οι σκανδιναβικές χώρες.
- Ο πρώτο πυλώνας θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα.
- Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει είτε κρατικό είτε ιδιωτικό φορέα.
- Ο τρίτος πυλώνας θα είναι ιδιωτικός, προαιρετικός με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Γιάννης ΣτουρνάραςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα