Πλειστηριασμοί, stress tests και δόση υπό την πίεση των θεσμών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πλειστηριασμοί, stress tests και δόση υπό την πίεση των θεσμών

12:19 | 28/2/18

Πλειστηριασμοί, stress tests και δόση, κάτω από την πίεση των θεσμών, αλλά και υπό το πρίσμα της τελευταίας αξιολόγησης, οριοθετούν και προδιαγράφουν, τις εξελίξεις της τραπεζικής αγοράς, η οποία παράλληλα, τυγχάνει, θετικών αξιολογήσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης

Δεύτερη ημέρα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η σημερινή, μετά την νέα εποχή που σηματοδοτεί η μεταστροφή στο ηλεκτρονικό σύστημα. Θεωρητικά, σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθούν έως 21 πλειστηριασμοί ακινήτων, που έχουν δοθεί ως εγγυήσεις για δάνεια, όχι μόνο ληξιπρόθεσμα, αλλά και δάνεια ξεχασμένα από τους οφειλέτες τους, που αδιαφόρησαν σε κάθε πρόσκληση για ρύθμιση.

Την προηγούμενη Τετάρτη ήταν η πρεμιέρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η οποία συνοδεύθηκε με όλη την αγωνία για την πορεία του εγχειρήματος, αλλά και κάτω από την πίεση θεσμών για την άμεση και αποτελεσματική διευθέτηση του θέματος.

Υπενθυμίζεται μάλιστα το «θερμό» επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Οικονομίας , κ. Ευ. Τσακαλώτου και του επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Μ. Ντράγκι, ο οποίος ήθελε σαφείς διευκρινίσεις για τον τρόπο επιτυχούς εκτέλεσης των πλειστηριασμών.

Σήμερα, στη δεύτερη κατά σειρά δημοπρασία, τα φώτα πέφτουν στους θεσμούς, οι οποίοι συνδέουν άμεσα την εκταμίευση της δόσης με την πορεία και την εξέλιξη των πλειστηριασμών, ως ύστατο μέτρο μείωσης των κόκκινων δανείων. Η κατάσταση είναι σχετικά τεταμένη, όχι μόνο λόγω του ότι οι πλειστηριασμοί είναι ένα από τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα, αλλά διότι σήμερα ξεκινάει ο έλεγχος των συστημικών τραπεζών, μέσα από τη διαδικασία των stress tests.

Το πώς , πότε και πόσα κόκκινα δάνεια θα μειώσουν οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι της χώρας, είναι αυτό που θα κρίνει όλο την προσπάθεια που καταβάλλεται, στην προοπτική της οικονομίας να γυρίσει σελίδα. Περιλαμβάνοντας σαφείς στόχους μείωσης των NPLs τους, οι τράπεζες, στα έγγραφα που θα παραδώσουν στον ελεγκτικό και εποπτικό SSM ( μέχρι τέλος της εβδομάδος), θα αποτελέσουν τη βάση στην οποία θα κριθούν.

Η διαδικασία προβλέπει ότι ο SSM θα έχει τη δυνατότητα στο πλαίσιο των stress tests να ¨επιστρέψει¨τα κείμενα των τραπεζών προκειμένου να διορθωθούν, κατά τα μοντέλα του Εποπτικού Μηχανισμού, ώστε στο τέλος να προκύψουν, αν προκύψουν, οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες ( έστω για το 2019).

Πλειστηριασμοί, stress tests και δόση, κάτω από την πίεση των θεσμών, αλλά και υπό το πρίσμα της τελευταίας αξιολόγησης, οριοθετούν και προδιαγράφουν, τις εξελίξεις της τραπεζικής αγοράς, η οποία παράλληλα, τυγχάνει, θετικών και βελτιωμένων αξιολογήσεων από τη Moody’s και άλλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Λίλυ Σπυροπούλου

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών