17:57 | 21/2/18
Το εκλογικά αποδεκατισμένο κόμμα των Τσάμηδων, PDIU, δεν κατέχει πλέον θέση εταίρου στην κυβέρνηση Ράμα
Του Γιώργου ΣκαφιδάΜέχρι πρότινος, και κυρίως την περίοδο από το 2016 έως και τις αλβανικές εκλογές του καλοκαιριού του 2017, η κυβέρνηση του Έντι Ράμα εξαπέλυε από τα Τίρανα αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά της Ελλάδας, εγείροντας αλυτρωτικές αξιώσεις με πολιορκητικό κριό το καλούμενο τσάμικο ζήτημα.
Διεμήνυε, μάλιστα, άλλες φορές εμμέσως και άλλες σαφώς, ότι εάν η Αθήνα προχωρήσει σε άρση του «καθεστώτος του εμπολέμου» με την Αλβανία, τότε αυτομάτως ανοίγει και ο δρόμος για τη διεκδίκηση «περιουσιών» από τσάμηδες πίσω στην Ελλάδα.
Ωστόσο έκτοτε, και ειδικά από τις αλβανικές εκλογές του 2017 και μετά, κάποια πράγματα δείχνουν να έχουν αλλάξει στο μυαλό της αλβανικής κυβέρνησης (προσωρινά ή όχι, μένει να φανεί).
Το εκλογικά αποδεκατισμένο κόμμα των Τσάμηδων, PDIU, δεν κατέχει πλέον θέση εταίρου στην κυβέρνηση Ράμα. Η ίδια την κυβέρνηση μάλιστα, δείχνει επί του παρόντος, τουλάχιστον στη θεωρία, να υποβαθμίζει το καλούμενο τσάμικο ζήτημα στο βωμό της προώθησης του ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Ακόμη και από πολιτική σκοπιά άλλωστε, η καλούμενη «τσαμουριά» δεν έχει να προσφέρει πολλά ως εκλογική δύναμη στον Ράμα αλλά ούτε και στην αλβανική αντιπολίτευση (Μπερίσα, Νισάνι, Μέτα κ.α.). Αμφότεροι κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι την χρησιμοποιούν εργαλειακά, κάθε φορά που θέλουν να εξαπολύσουν επιθέσεις είτε κατά της Ελλάδας είτε κατά αλλήλων στο εσωτερικό της Αλβανίας.
Ενδεικτικές αυτής της νέας τάσης από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης, είναι και οι δηλώσεις που έκανε προ ημερών ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι. «Το διάταγμα του εμπολέμου δεν έχει σχέση με τις περιουσίες της τσάμικης κοινότητας», δήλωσε προ ημερών ο κ. Μπουσάτι στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι Report TV. Αλλά και νωρίτερα, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ο επικεφαλής του αλβανικού ΥΠΕΞ είχε ξεκαθαρίσει μέσα από σειρά δηλώσεων ότι το «εμπόλεμο» δεν συνδέεται με «θέμα περιουσιών τσάμηδων» στην Ελλάδα. Μιλώντας στον σταθμό Report TV, ο κ. Μπουσάτι υπογράμμισε ότι οι «τσάμικες περιουσίες» συνδέονται όχι με το «εμπόλεμο» αλλά με αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ιωαννίνων, η άρση των οποίων (αποφάσεων) ωστόσο, αν και έχει ζητηθεί από τα Τίρανα, αντιμετωπίζει «πολλές δυσκολίες», όπως σημείωσε. Ελληνικές πηγές διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα άρσης εκείνων των αποφάσεων, ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και σε κάποιο διεθνές δικαστήριο.
«Το “τσάμικο” δεν έχει σχέση με εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας... Επισημαίνω ότι η άρση του εμπολέμου δεν έχει σχέση με τις περιουσίες που διεκδικεί η “τσάμικη κοινότητα”. Ο νόμος του εμπολέμου τέθηκε σε ισχύ το 1940, ενώ οι περιουσίες των Τσάμηδων κατασχέθηκαν το 1946... Δεν νομίζω ότι ο νόμος θα έχει αναδρομική ισχύ... Η “τσάμικη κοινότητα” δεν έχει αυτό το δικαίωμα να διεκδικήσει περιουσίες, διότι οι περιουσίες τους κατασχέθηκαν αργότερα», δήλωνε ο ίδιος ο Αλβανός ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι στα τέλη Ιανουαρίου στο αλβανικό κανάλι News 24. Οι εν λόγω δηλώσεις θα έπρεπε ίσως να «κρατηθούν» από την ελληνική πλευρά για ενδεχόμενη μελλοντική χρήση και υπενθύμιση, σε περίπτωση που κάποιοι αποφασίσουν στο μέλλον ανασύρουν και πάλι ανύπαρκτα θέματα περί «τσαμικών περιουσιών».
Για την αλβανική κυβέρνηση ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η άρση του «εμπόλεμου» συνεπάγεται άλλες διεκδικήσεις στην Ελλάδα, όχι τσαμικών αλλά αλβανικών περιουσιών και περιουσιών του αλβανικού δημοσίου οι οποίες είχαν τεθεί υπό καθεστώς μεσεγγύησης μετά το 1940. Σύμφωνα με τα λεγόμενα πάντως του Αλβανού υπουργού υπουργού Εξωτερικών, είναι πλέον σαφές ότι μεσεγγύηση και τσάμηδες δεν σχετίζονται κατ' ουδένα τρόπο.
Φωτογραφία: AP Photo/Darko Vojinovic, πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΑλβανίαΈντι ΡάμαΝτιτμίρ ΜπουσάτιΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων