Ρέγκλινγκ: Χωρίς κούρεμα και 'αν χρειαστεί' ελάφρυνση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ρέγκλινγκ: Χωρίς κούρεμα και 'αν χρειαστεί' ελάφρυνση

13:30 | 19/2/18

Συνεπής στη "σκληρή" γραμμή του παραμένει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ελάφρυνση χρέους

Χωρίς κούρεμα και «αν χρειαστεί», επιμένει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ότι θα γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine, ο Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε σε ερωτήσεις για την Ελλάδα. Κι ενώ ο ίδιος παραδέχεται ότι η πρόοδος είναι εντυπωσιακή στην Ελλάδα, όταν η συζήτηση έρχεται στο χρέος, ο επικεφαλής του ΕΣΜ επιμένει στην «σκληρή» γραμμή.

«Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ελάφρυνση του χρέους. Οι ιδιώτες δανειστές δέχθηκαν το κούρεμα πάνω από 50% το 2012. Οι δημόσιοι δανειστές δεν δέχονται άλλο κούρεμα, αλλά εξασφάλισαν μια ευνοϊκή χρηματοδότηση (σ.σ. εννοεί από τον ΕΜΣ), χωρίς κόστος στον Γερμανό φορολογούμενο. Τώρα εξετάζουμε αν χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση στο τέλος του προγράμματος, για παράδειγμα, με επέκταση των ωριμάνσεων. Αλλά κανένα από τα μέτρα αυτά δεν θα έχει ως αποτέλεσμα ένα κούρεμα του χρέους», λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η Ελλάδα είναι πιθανότατα ακόμη μια προβληματική περίπτωση;» τον ρωτάει ο δημοσιογράφος και ο Ρέγκλινγκ λέει: «η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα για την οποία η υποστήριξη είναι ακόμη ενεργή. Το πρόγραμμα διαρκεί ως τον Αύγουστο. Αυτό είναι καλό, γιατί υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει. Αλλά ακόμη και στην Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Είχε το υψηλότερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της το 2009, περισσότερο από το 15% του ΑΕΠ. Και το 2016, είχε και μικρό πλεόνασμα, ακριβώς όπως η Γερμανία».

«Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά η πρόοδος είναι δυνατή. Η Ελλάδα έχει ξανακερδίσει την ανταγωνιστικότητά της. Οι μισθοί και οι συντάξεις έπεσαν κατά 20-40%. Αυτό μειώνει τις τιμές, κάνει τη χώρα ανταγωνιστική ξανά. Επίσης πέφτει και ο λογαριασμός του ελλείμματος: ο τουρισμός εκτοξεύεται, όπως επίσης ανεβαίνουν οι εξαγωγές. Αυτή είναι ξεκάθαρη βιώσιμη πρόοδος. Αυτή τη χρονιά, η ανάπτυξη αναμένται να φτάσει το 2,5%», συμπληρώνει ο Ρέγκλινγκ.

«Η διοίκηση παραμένει ακόμη αδύναμη, όπως η φορολογική διοίκηση, για παράδειγμα. Υπάρχουν προβλήματα με το νομικό σύστημα. Οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν, όπως επίσης και μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Θα είναι κρίμα η πρόοδος που έχει γίνει να μειωθεί στο τέλος του προγράμματος», υπογραμμίζει.

Μαρία Ψαρά

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών