17:54 | 28/2/18
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνησης επικαλούμενος τις επιστολές που έστειλαν στη Βουλή οι οργανώσεις WWF και Greenpeace με αφορμή την κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων
Αιχμηρή κριτική κατά μιας ακόμη νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης άσκησε στη Βουλή ο Νίκος Φίλης κατά τη συζήτηση τεσσάρων συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της Ελλάδος.Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνησης επικαλούμενος τις επιστολές που έστειλαν στη Βουλή οι οργανώσεις WWF και Greenpeace με αφορμή την κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων. Ο κ. Φίλης σημείωσε, συγκεκριμένα ότι οι δύο αυτές οργανώσεις ζήτησαν την καταψήφιση των νομοσχεδίων για να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε ένα «εξαιρετικά ρυπογόνο μοντέλο ανάπτυξης που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για ανθρώπους και περιβάλλον» και μάλιστα χωρίς «οικονομική ωφέλεια για τη χώρα». Επικαλέστηκε, όμως, και τις επιφυλάξεις της Παγκόσμια Τράπεζας η οποία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει το 2019 να χρηματοδοτεί αποστολές εντοπισμού και επιχειρήσεις εξόρυξης πετρελαίου σε μια προσπάθεια για στροφή σε πηγές ενέργειας που είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον.
Έκανε, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στους κινδύνους των συμβάσεων που αφορούν τις έρευνες στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου. «Δεν μπορώ να φανταστώ τι σημαίνει να αρχίσει η εξόρυξη υδρογονανθράκων σε ένα κλειστό σύστημα όπως είναι η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού» είπε. «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη» συμπλήρωσε προειδοποιώντας ότι οι δειγματοληπτικές εξορύξεις μπορεί να οδηγήσουν στην εκμετάλλευση σχιστολιθικών πετρωμάτων για αέριο.
Σημειώνεται ότι οι δύο οικολόγοι που συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ (ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης και ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς) τάχθηκαν αναφανδόν κατά των τεσσάρων συμβάσεων. Οι συμβάσεις εγκρίθηκαν πάντως, με διακομματική στήριξη χωρίς τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας.
Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Σχετικές ετικέτες:βουλήΝίκος ΦίληςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑυδρογονάνθρακες
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων