Αύξηση 35,1% στις ελληνικές πατέντες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αύξηση 35,1% στις ελληνικές πατέντες

15:06 | 8/3/18

Η Ελλάδα κατάφερε να μπει δυναμικά ανάμεσα σε χώρες με πρωτοπορία στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας

Αύξηση κατά 35,1% στις ελληνικές ευρεσιτεχνίες κατέγραψε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office, EPO) το 2017.
Συνολικά 100 αιτήσεις κατατέθηκαν από την Ελλάδα, με τις μηχανές, τις τουρμπίνες και τις αντλίες να «προηγούνται» και την μακρομοριακή χημεία και τα πολυμερή να ακολουθούν.

Στην ετήσια συνολική έκθεση του EPO (European Patent Office) για το 2017 καταγράφεται ότι χορηγήθηκαν περισσότερα από 100.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, αριθμός που συνιστά νέο ρεκόρ, αφού πρόκειται για αύξηση κατά 3,9%. Για πρώτη φορά το 2017, το Γραφείο δημοσίευσε περισσότερες από 100.000 Ευρωπαϊκές πατέντες μέσα σε ένα χρόνο!

Η έκθεση επιβεβαιώνει την αυξανόμενη ζήτηση των επιχειρήσεων για καθεστώς προστασίας των ευρεσιτεχνιών και επιβεβαιώνουν τη θετική τάση για αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τα τελευταία πέντε έτη. Επιπροσθέτως, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας έλαβε περίπου 166.000 αιτήσεις (patent applications) για ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, αριθμός αντίστοιχος με τον περσινό αριθμό ρεκόρ.

Οι χώρες με τις περισσότερες αιτήσεις για ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας ήταν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Κίνα, η οποία έκανε την ανατροπή και ξεπέρασε την Ελβετία για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά επίσης σημειώθηκε μείωση –και μάλιστα εντυπωσιακή- της Δημοκρατίας της Κορέας (-8,2%).

Οι περισσότερες αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας κατατέθηκαν ξανά στον τομέα της Ιατρικής Τεχνολογίας, με τους τομείς της Ψηφιακής Επικοινωνίας και της Τεχνολογίας Υπολογιστών να ακολουθούν στις επόμενες θέσεις.

Η Ελλάδα κατάφερε να μπει δυναμικά ανάμεσα σε χώρες με πρωτοπορία στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Μεγάλη διαφορά με το 2016, αν σκεφτεί κανείς ότι τότε καταγράφηκε μείωση -20,9%, καθώς υποβλήθηκαν 72 αιτήσεις (από 91 το 2015).

Μαρία Ψαρά

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών