08:12 | 1/3/18
Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλός του οικονομικού επιτελείου για την τέταρτη αξιολόγηση αφού για πρώτη φορά δεν θα πρέπει να ψηφίσει κάποια νέα μέτρα αλλά να εφαρμόσει τα "παλιά"
«Οι αριθμοί είναι μια χαρά, το ζήτημα είναι να εφαρμοστούν όσα έχουμε συμφωνήσει στην ώρα τους» σημείωνε χθες στέλεχος του οικονομικού επιτελείου το οποίο μετείχε χθες στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σημείωνε μάλιστα ότι ανεξάρτητα από την αλλαγή φρουράς που γίνεται στην ομάδα του ΔΝΤ (την αντικατάσταση δηλαδή της κ. Ντέλιας Βελκουλέσκου από τον Πήτερ Ντόλμαν) οι άνθρωποι του Ταμείου έχουν αλλάξει την στάση του - προς το καλύτερο - από το καλοκαίρι.Ακόμη και εκπρόσωπος των δανειστών έσπαγε χθες το πρωτόκολλο της απόλυτης εχεμύθειας και μιλούσε για «εύκολες μέρες».
Όλα καλά λοιπόν; Μάλλον όχι αφού στον πρώτο αυτό κύκλο επαφών που κλείνει σήμερα συγκεντρώθηκαν από τα συνολικά 88, κάποια προαπαιτούμενα που θα απειλήσουν να θέσουν διαπραγμάτευση εκτός χρονοδιαγράμματος. Οι δυσκολίες που εντοπίστηκαν αφορούν τους εξής τομείς:
- Την διαχείριση των κόκκινων δανείων εντοπίστηκαν δύο προβλήματα. Το πρώτο αφορά το εξωδικαστικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις ο οποίος έχει κάποια πρώτα αποτελέσματα για μεγάλες επιχειρήσεις αλλά δεν προχωράει όσο γρήγορα θα έπρεπε σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Το δεύτερο αφορά το γνωστό πρόβλημα των πλειστηριασμών οι οποίοι θα πρέπει να αποδώσουν τόσο σε αριθμούς όσο και σε γεωγραφική κάλυψη κάτι που προς το παρόν βρίσκεται στα πρώτα του στάδια.
- Την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές . Τούτο διότι ο χρόνος είναι πολύ λίγος μέχρι και το τέλος Μαρτίου για να παραδοθούν από τις 70 τοπικές επιτροπές και την δευτεροβάθμια επιτροπή του ΥΠΟΙΚ οι νέες αντικειμενικές αξίες . Το ίδιο δύσκολο θα είναι να προσαρμοστεί γρήγορα και ο ΕΝΦΙΑ στις νέες αξίες χωρίς να υπάρχουν κενά και αδικίες και με γνώμονα την είσπραξη τουλάχιστον 2,65 δις ευρώ τον χρόνο.
Τις αλλαγές στο δημόσιο είναι ακόμη ένα σημείο προβληματισμού . Οι διορισμοί νέων Γενικών Γραμματέων και Γενικών διευθυντών των υπουργείων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι και τον Ιούνιο αλλά «με κυνήγι» όπως επισήμαιναν χθες στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκτότησης . Ως τις 21 Ιουνίου όμως θα πρέπει να έχουμε κλείσει την αξιολόγηση και να έχουμε φτάσει σε συμφωνία για την λύση χρέους και την επόμενη μέρα.
- Τις αποκρατικοποιήσεις που αποτελούν ακόμη «αδύνατο κρίκο» στα ελληνικά προγράμματα λόγω των καθυστερήσεων όχι μόνο στις διαδικασίας αλλά συχνά και στην πολιτική ολοκλήρωσής τους .
- Την απονομή των καθυστερούμενων συντάξεων. Συγκεκριμένα μέχρι τον Ιούλιο πρέπει να δοθούν περίπου 23.200 νέες κύριες συντάξεις με βάση το νόμο Κατρούγκαλου και παράλληλα να ολοκληρωθεί ο κύκλος του επανϋπολογισμού τους Επίσης θα πρέπει να απονεμηθεί το 30% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ το 2017 (συνολικά 68.250). Όσο για τις επικουρικές, το μνημόνιο ορίζει ότι έως τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει προχωρήσει η έκδοση τουλάχιστον 13.800 συντάξεων, στόχος που θεωρείται ήδη σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί.
Τα πιο δύσκολα μετά το Πάσχα
Ο επόμενος κύκλος επαφών θα έχει ως βασικό θέμα εκτός από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων αλλά και το αγκάθι των μέτρων της διετίας 2019 -2020 . Το ΔΝΤ θα έχει τον πρώτο λόγο για το αν η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το 2019 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ . Αν θεωρήσει ότι υπάρχει κενό μπορεί να υποχρεώσει την Ελλάδα να εφαρμόσει και την περικοπή του αφορολόγητου μαζί με την περικοπή των συντάξεων το 2019.Τάσος Δασόπουλος
Σχετικές ετικέτες:αξιολόγησηΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΘεσμοίΟικονομίαΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα