Νέα στοιχεία για την υπόθεση Novartis στη Βουλή | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Νέα στοιχεία για την υπόθεση Novartis στη Βουλή

23:38 | 25/3/18

Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς διαβίβασε, αμελλητί, δυο δικογραφίες

Νέα στοιχεία καλούνται να αξιολογήσουν στη Βουλή στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση της Novartis. Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς διαβίβασε, αμελλητί, δυο δικογραφίες σχετικά με την
προμήθεια χιλιάδων αντί-ιικών φαρμάκων, την περίοδο 2006-2011, αλλά και την αγορά αντιγριπικών εμβολίων επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου που είχε μπει στο αρχείο.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Ιανουάριο του 2017 όταν ο ΕΟΦ κατήγγειλε ότι μεγάλες ποσότητες αντί-ιικών φαρμάκων παραμένουν αδιάθετες στις αποθήκες του ΙΦΕΤ . Η αρμόδια εισαγγελέας ζήτησε από το Σώμα Ελεγκτών Υγείας (ΣΕΥΠ) να συντάξει έκθεση για το θέμα η οποία έφτασε στα χέρια της περίπου ένα χρόνο αργότερα. Σύμφωνα με την έκθεση ουδέποτε προέκυψαν στοιχεία που να θεμελιώνουν την ύπαρξη πανδημίας στη χώρα μας και συνεπώς την ανάγκη παραγγελίας τόσο μεγάλων ποσοτήτων αντί-ιικών σκευασμάτων.

Η επίμαχη έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης δεν εμφάνισε χαρακτηριστικά πανδημίας, και ουδόλως έπρεπε να εφαρμοστεί εθνικό σχέδιο δράσης αντιμετώπισης της με παραγγελίες φαρμάκων ευρείας κλίμακας. Μάλιστα, επισημαίνεται πως δεν υπήρξε εργαστηριακή επιβεβαίωση κρούσματος που να αποδεικνύει την ύπαρξη πανδημίας το οποίο και θα αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την εκπόνηση τέτοιου σχεδίου εθνικής δράσης με μαζικές παραγγελίες και αποθήκευση των φαρμάκων. Είναι χαρακτηριστικό επισημαίνουν οι ελεγκτές πως δεν διενεργήθηκε προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ δεν προβλέφθηκε στην επίμαχη σύμβαση η δυνατότητα επιστροφής των σκευασμάτων στις εταιρίες με αποτέλεσμα αυτά να παραμείνουν στις αποθήκες. Μάλιστα, οι ελεγκτές στην έκθεση τους αμφισβητούν έντονα την σκοπιμότητα των αγορών των φαρμάκων, οι οποίες εγκρίθηκαν με αντίστοιχες αποφάσεις των υπουργών Υγείας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΥΠ η ζημία που συντελέστηκε στα δημόσια ταμεία από την αγορά των αντί-ικών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011, ξεπερνά τα 12.000.000 ευρώ.

πηγή

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση Novartis

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών