Φουλ επίθεση στο γήπεδο της οικονομίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Φουλ επίθεση στο γήπεδο της οικονομίας

10:35 | 15/3/18

Η κυβέρνηση παρά την πυκνότητα των εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα επικεντρώνεται στην οικονομία και στο σχέδιο για την μετά τα μνημόνια εποχή - Επιτυχημένη η έκδοση του εντόκου ετήσιου ομολόγου, του πρώτου μετά το 2010

Να γυρίσει το τιμόνι στην κεντρική κυβερνητική στρατηγική, που αφορά την «καθαρή έξοδο» της χώρας από το Μνημόνιο, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου.

Μπορεί στην επικαιρότητα να πρωταγωνιστεί η ανάγκη «κάθαρσης» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η αναζωπύρωση της σκανδαλολογίας με την υπόθεση Novartis, αλλά και η δυσάρεστη για όλους συζήτηση σχετικά με την ανάγκη επιστροφής των δύο στρατιωτικών από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Αδριανούπολη της Τουρκίας, ωστόσο το πραγματικά μεγάλο ζήτημα είναι το πώς θα βγει η χώρα από το Μνημόνιο, πώς θα καταφέρει να ολοκληρώσει την τέταρτη  αξιολόγηση και τα 88 –τελευταία- προαπαιτούμενα αλλά και το ποιο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας θα ακολουθηθεί μετά τον Αύγουστο του 2018, με κεντρικό στόχο το μοντέλο αυτό να είναι βιώσιμο και να μην οδηγεί σε… νέα μνημόνια!

Η «επόμενη μέρα»

Η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν η πρώτη σε μία σειρά προγραμματισμένων συνεδριάσεων, κατά τις οποίες κυβέρνηση και Κουμουνδούρου θα κληθούν να συναποφασίσουν και να εγκρίνουν το νέο οικονομικό μοντέλο που θα διαπραγματευθεί η κυβέρνηση με τους δανειστές για την «επόμενη μέρα» του Μνημονίου. Εξάλλου, οι οικονομικές εξελίξεις δεν αφορούν μόνο το «μετά», αλλά και το «τώρα», υπό την έννοια ότι οι φημολογούμενες προθέσεις του ΔΝΤ να ζητήσει επιτάχυνση στην εφαρμογή δυσάρεστων μέτρων –όπως η μείωση του αφορολόγητου- αν μη τι άλλο προοιωνίζονται μία διαπραγμάτευση για την τέταρτη αξιολόγηση η οποία ουδόλως θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.

Όπως και να ‘χει, στη χθεσινή συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος ο βασικός στόχος εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, αλλά και η στρατηγική για την ανάπτυξη, διότι, όπως λέγεται χαρακτηριστικά από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, «όλοι ασχολούνται με τον αριθμητή και ξεχνούν τον παρονομαστή», ήτοι το πραγματικό ΑΕΠ, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με την ανάπτυξη που παρουσιάζει η οικονομία κάθε χρόνο.

Τούτων δοθέντων, η συζήτηση για την κατάρτιση του περίφημου «ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης», ή αλλιώς της «στρατηγικής για την ανάπτυξη (growth strategy)» ξεκινά, καθώς στα τέλη του επόμενου μήνα θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει έτοιμο και να ξεκινήσει να διαπραγματεύεται με τους δανειστές το σχέδιο για την «επόμενη μέρα» Μετά το Μνημόνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, κομματικές πηγές έλεγαν χθες, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, πως προτεραιότητα για την Κουμουνδούρου και το Μαξίμου είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, αλλά ούτε και «απρόοπτα» και «περιπλοκές» στις συζητήσεις μεταξύ κυέρνησης-δανειστών. Για όλα αυτά, άλλωστε, αλλά και για τους βασικούς άξονες του «ολιστικού σχεδίου» για την ανάπτυξη της οικονομίας, αναμένεται να παρουσιάσουν μία ολοκληρωμένη εισήγηση σε επόμενη συνεδρίαση οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, ήτοι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εξάλλου, χθες, μιλώντας στη Βουλή, ο Γιάννης Δραγασάκης επανέλαβε ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, στέλνοντας μήνυμα πως παρά την «φορτωμένη» πολιτική και δημόσια ατζέντα, τα φώτα του Μεγάρου Μαξίμου παραμένουν πρωτίστως στραμμένα στην μεγάλη πρόκληση της «καθαρής εξόδου» της χώρας από το Μνημόνιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό συγκέντρωσε η πρώτη  πρώτη έκδοση εντόκου ομολόγου διάρκειας 52 εβδομάδων για ποσό 625 εκ ευρώ που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ εδώ και οκτώ χρόνια.

Οι συνολικές προσφορές διαμορφώθηκαν στα 1,968 δις ευρώ υπερκαλύπτοντας το δημοπρατούμενο ποσό κατά 3,18 φορές με τις περισσότερες προσφορές να έρχονται από το εξωτερικό . Το δημόσιο έκανε δεκτές και μη ανταγωνιστικες προσφορές στο 30% του αρχικού ποσού με αποτέλεσμα από την έκδοση το ελληνικό δημόσιο να αντλήσει τελικά κεφάλαια ύψους 815 εκ ευρώ.

Γιώργος Μελιγγώνης

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών