Σκουρλέτης: Σκάνδαλο σαν της Novartis δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πολιτικές ευθύνες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σκουρλέτης: Σκάνδαλο σαν της Novartis δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πολιτικές ευθύνες

09:17 | 20/3/18

Τι πιο αληθοφανές, τι πιο συνηθισμένο να μιλάς στην Ελλάδα των τελευταίων 30-40 ετών για σκάνδαλα, για μίζες και διαφθορά

Εκτός από τα βασικά και κυρίαρχα θέματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τις όποιες αλλαγές δρομολογούνται προς υλοποίηση για τους δήμους της χώρας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης,
αναφέρθηκε χθες το βράδυ στα Τρίκαλα, στο πλαίσιο κεντρικής ομιλίας που πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων και στη Novartis, στη νέα πραγματικότητα στη χώρα μας που όπως είπε θα διαμορφωθεί μετά τον Αύγουστο του 2018, αλλά και την κατηγοριοποίηση των δήμων και την απλή αναλογική, που θα πάρει σάρκα και οστά.

Το τελευταίο διάστημα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, είναι πολλαπλά τα προβλήματα, που με έντονο τρόπο, όχι πως δεν ήταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η πυκνότητα των γεγονότων, των τελευταίων μηνών των τελευταίων ημερών, μας υποχρεώνει να είμαστε πιο προσεκτικοί, να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά.

Μιλώντας για τη Novartis είπε πως τις τελευταίες μέρες τα ζητήματα που σχετίζονται με το σκάνδαλο της Novartis μονοπωλεί την επικαιρότητα. Βεβαίως δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, εξήγησε, για να προσθέσει:

«Τι πιο αληθοφανές, τι πιο συνηθισμένο να μιλάς στην Ελλάδα των τελευταίων 30-40 ετών για σκάνδαλα, για μίζες και διαφθορά. Δυστυχώς αυτό που είναι βαθιά σφηνωμένο στη συνείδηση του ελληνικού λαού ότι αυτή η χώρα τα τελευταία 30-40 χρόνια καταπονήθηκε από σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα στην πολιτική εξουσία τα ισχυρά οικονομικά κέντρα και τα ΜΜΕ, αυτό που ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι, φαίνεται ότι κάποιοι στην αρχή το θεώρησαν σκευωρία. Βέβαια μετά από τρεις τέσσερις εβδομάδες αυτής της συζήτησης όλοι μιλάνε για σκάνδαλο».

Ο ίδιος έκανε λόγο για σκάνδαλο τεράστιων οικονομικών διαστάσεων, το οποίο για άλλη μία φορά όπως στην υπόθεση της Siemens, είπε, το μαθαίνουμε από υπηρεσίες του εξωτερικού. Σκάνδαλο οικονομικό τέτοιων διαστάσεων δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πολιτικές ευθύνες. Δεν γίνεται, τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη ή όχι από μόνη της να ψάξει να βρει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες; Εμείς είμαστε σαφείς: πρέπει, επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών.

Και συνέχισε: «Αντί να αρπάξουμε την ευκαιρία μέσα από την εξιχνίαση αυτού του σκανδάλου για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και πρώτα και κύρια τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα τα οποία διαχειρίστηκαν τις υποθέσεις της χώρας τα τελευταία 30-40 χρόνια, γίνεται το παν για να μην λάμψει η αλήθεια. Κι ελπίζω τελικά ότι οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του καινούργιου κόμματος του Κινήματος της Αλλαγής δεν θα πάρουν στους ώμους τους τα βαρίδια του παρελθόντος. Είναι μια ευκαιρία σε τελική ανάλυση και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά ο ίδιος και η κ. Γεννηματά είναι νεότερα πρόσωπα στην πολιτική ζωή, μπορούν να πάρουν τις αποστάσεις τους και να διευκολύνουν στην εξιχνίαση αυτού του σκανδάλου.»

Αναφορά έκανε στο Μακεδονικό αλλά και στις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ειδικά για το τελευταίο, έκανε λόγο για μια συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους που πρέπει να γίνει, για να μπορέσουμε, όπως διευκρίνισε, να αποκαταστήσουμε μια σχέση ισορροπίας, μια σχέση υγείας ανάμεσα σε ένα λαοφιλές άθλημα με την ελληνική κοινωνία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την οικονομία ο κ. Σκουρλέτης στη συνέχεια. Στάθηκε σε γεγονότα τα οποία όπως είπε κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ότι για δεύτερη χρονιά μιλάμε για ανάπτυξη, πως έχουμε μείωση της ανεργίας. Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την αύξηση των εξαγωγών. Δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες, ούτε ότι μετά τον Αύγουστο το 2018 μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μονομιάς θα σβήσουν τα προβλήματα. Η φορά των πραγμάτων είναι θετική. Βαδίζουμε σε μια νέα πραγματικότητα μετά τον Αύγουστο το 2018, πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο ο ρόλος του σύγχρονου κράτους, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ειδική αναφορά έκανε για το θέμα της υποστελέχωσης, ένα πρόβλημα όπως δήλωσε το οποίο τονίζεται δίκαια από όλους τους δήμους της Ελλάδας, σημειώνοντας, πως προγραμματική θέση του κ. Μητσοτάκη στο διηνεκές είναι η υποστελέχωση, δηλαδή η διάλυση της ίδιας αυτοδιοίκησης, η διάλυση του κράτους.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν ωριμάσει και μπορούμε, όπως είπε, να βάλουμε μπρος την τοπική αυτοδιοίκηση.

Θα ήταν τελείως άκυρο -είπε- καθώς συζητάμε για παρεμβάσεις στον Καλλικράτη να ανοίγαμε το χωροταξικό, ας κρατήσουμε αυτό το θέμα για μια άλλη στιγμή.

Κορυφαίο θέμα ωστόσο για τον ίδιο το οποίο και συζητιέται είναι το θέμα της κατηγοριοποίησης των δήμων, να βρούμε έναν νέο τρόπο αφού ψηφιστεί ο νόμος κατανομής των πόρων, μέσα στο 2018 για να εξηγήσει:

«Δεν έχουν όλοι οι δήμοι τα ίδια χαρακτηριστικά, δεν έχουν όλοι οι δήμοι τη δυνατότητα να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες... Άρα δεν μπορούμε να κατανέμουμε τους όποιους πόρους προς τους δήμους με μόνο κριτήριο το αριθμητικό».

Επίσης δεν παρέλειψε να τονίσει πως υπάρχουν περιθώρια να αποσαφηνίσουμε αρμοδιότητες, ανάμεσα στους δύο βαθμούς, ενώ ειδική αναφορά έκανε για την απλή αναλογική. Δεν είναι μια αλλαγή σαν τις άλλες, ανέφερε, διότι σχετίζεται με τη δημοκρατία. Και η δημοκρατία υπηρετείται όταν υπάρχει μια γνήσια αντιπροσώπευση των λαϊκών συσχετισμών. Εμείς θα καθιερώσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την απλή αναλογική, τόνισε ενώ σημείωσε πως κανείς δεν πρέπει να φοβάται τον ανοικτό διάλογο μπροστά στον κόσμο.

Επίσης μίλησε για περισσότερες αρμοδιότητες στους προέδρους των κοινοτήτων, και μάλιστα στις μικρές κοινότητες. Να εισαγάγουμε -εξήγησε- τη δυνατότητα εκλογής μέσα από ενιαία ψηφοδέλτια. Ενώ μίλησε και για προώθηση των τοπικών δημοψηφισμάτων. Τέλος, αναφερόμενος στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, επισήμανε πως του έκανε εντύπωση πως μια κορυφαία διαδικασία, όπως είναι ένα συνέδριο για ένα κόμμα, το πρώτο που κάνει είναι να παίρνει διαζύγιο από την δημοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση Novartis

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών