Το ΔΝΤ κοιτά προς την 'έξοδο' από το ελληνικό πρόγραμμα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Το ΔΝΤ κοιτά προς την 'έξοδο' από το ελληνικό πρόγραμμα

19:23 | 8/3/18

Τα σχέδια του ΔΝΤ για σταδιακή απεμπλοκή από την Ελλάδα επιβεβαίωσε εμμέσως ο εκπρόσωπος του Ταμείου κ. Τζέρυ Ραίς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους της Πέμπτη

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, να εξοφληθεί το χρέος της Ελλάδας προς το Ταμείο με τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που θα πάρει η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση την Πέμπτη, αναφορικά με την αποπληρωμή του Ταμείου με τα κέρδη που είχαν οι Κεντρικές Τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν στα χαρτοφυλάκια τους (ANFA SNP’s) ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου εμφανίστηκε θετικός.

Τόνισε διπλωματικά ότι « το Ταμείο είναι πάντα έτοιμο να βοηθήσει μία χώρα να μειώσει το χρέος της και μάλιστα με όποιον τρόπο μπορεί» Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συσσωρευμένα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν σήμερα οι Κεντρικές Τράπεζες φτάνουν τα 13 δις ευρώ ενώ το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ είναι περίπου 11 δις ευρώ . Το σχέδιο της πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού χρέους του ΔΝΤ ( τα δανεικά έχουν επιτόκιο 3,8% ) ήταν και μια από τις προτάσεις του Κλάους Ρεγκλινγκ που έχει εγκριθεί κατ αρχήν από τον Μάιο του 2016

Με την αποπληρωμή του Ταμείο παύει να είναι δανειστής της Ελλάδας και διατηρεί μόνο τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου του ESM που δικαιωματικά κατέχει από το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας . Και το σημείο αυτό όμως βρίσκεται υπό αίρεση καθώς ο ESM σχεδιάζεται να μετασχηματιστεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και κατά συνέπεια θα αλλάξει και η σχέση με το ΔΝΤ .

Θα δούμε πότε θα ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα

Ένα ακόμη δείγμα της διάθεσης απεμπλοκής του Ταμείου από την Ελλάδα και γενικά τα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης είναι και η απάντηση του κ. Ραϊς στο ερώτημα του πότε θα συνεδριάσει το ΔΣ για να κρίνει το χρόνο ενεργοποίησης του προγράμματος που έχει εν αναμονή για την Ελλάδα

Όπως είπε ακόμη, αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να υπάρξει ενεργοποίηση της κατ’ αρχήν συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά η χώρα να προχωρήσει στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, μία προσπάθεια για την οποία έχει το ΔΝΤ επιθυμεί να την βοηθήσει με όποια μέσα διαθέτει.

Ο κ.  Ράϊς δεν θέλησε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να έχει μία «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση του ΔΝΤ ότι στόχος όλων είναι η Ελλάδα να έχει μία καλή πορεία στο μέλλον.

Αναφορικά με τις γενικότερες προθέσεις του ΔΝΤ έναντι της Αθήνας, επανέλαβε ότι το Ταμείο παραμένει πιστό στους δύο βασικούς πυλώνες που έχει θέσει, προκειμένου να προχωρήσει σε ενεργοποίηση της κατ’ αρχήν συμφωνίας που έχει «κλείσει» με την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2016:. Την συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και τη λήψη μέτρων για τη μείωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Προσέθεσε ακόμη ότι η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα –στα τέλη Φεβρουαρίου 2018 για την τέταρτη αξιολόγηση – χαρακτήρισε τις συζητήσεις που είχε με τις ελληνικές αρχές ως εποικοδομητικές.

Τάσος Δασόπουλος

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών