23:08 | 31/3/18
Ο πρωθυπουργός “κάρφωσε” τον Μητσοτάκη ότι δεν επιθυμεί αναθεώρηση για να μην αλλάξει ο νόμος Βενιζέλου, συνδέοντας εμμέσως το ζήτημα με την υπόθεση Novartis και έκανε άνοιγμα στη Γεννηματά, λέγοντας πως υπάρχουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για πλειοψηφία 180 βουλευτών
Την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος διατράνωσε εκ νέου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής.Ενέταξε τη συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο μίας αναγκαίας δημοκρατικής ανανέωσης της χώρας, ώστε η επόμενη ημέρα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα να μη σημάνει επιστροφή στις παθογένειες του παρελθόντος, και “κάρφωσε” τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για αντίθεση στη διερεύνηση σκανδάλων. Υποστήριξε ουσιαστικά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται να προχωρήσει τώρα η αναθεώρηση για να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ο γνωστός ως νόμος Βενιζέλου, συνδέοντας μάλιστα εμμέσως τις αντιδράσεις με τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, χωρίς να αναφερθεί ρητά σε αυτή.
Ταυτόχρονα έκανε νέο άνοιγμα και πρόταση- πρόκληση στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών, σήμερα υπάρχει και δηλώνοντας αποφασισμένος να μη χαθεί η ευκαιρία και να προχωρήσει ο δημοκρατικός εκσυγχρονισμός της κοινωνίας, “σε συνεννόηση με όσες δυνάμεις τολμήσουν”.
Ειδικότερα ο κ.Τσίπρας αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο δήλωσε πως “σήμερα, μετά από μια τόσο μακρά πολιτική κρίση, θεωρούμε ότι είναι πια ώριμες οι συνθήκες για μια μεγάλη δημοκρατική ανανέωση της κοινωνίας” με στοιχεία τη θεσμική θωράκιση της διαφάνειας, την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και μια “ουσιαστική και προοδευτική” συνταγματική αναθεώρηση.
“Μας κάνει λοιπόν εντύπωση η αγωνιώδης και διαρκής αντίδραση που εγείρεται από κάποιους στα ζητήματα αυτά” σχολίασε, δείχνοντας τον κ.Μητσοτάκη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. “Αντίδραση που τους αφήνει έκθετους. Αντίδραση στην διερεύνηση των σκανδάλων. Διότι προφανώς κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Για τα εκατομμύρια δημόσιου χρήματος που χάθηκαν, ακόμα και όταν η κοινωνία υπέφερε” υποστήριξε.
Κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ για “Αντίδραση στην εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης. Ακόμη και στη μεγάλη θεσμική τομή για μη κομματικούς αλλά θεσμικούς γενικούς γραμματείς στα υπουργεία”, υποστηρίζοντας ότι: “Κάποιοι εξακολουθούν να ποντάρουν στο κομματικό κράτος, το οποίο τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρξε το βασικό εργαλείο πολιτικής τους.”
Αναρωτήθηκε γιατί η αντίδραση στην Συνταγματική αναθεώρηση, που όλοι εδω και χρόνια ομολογούν ως αναγκαία συνθήκη για να φύγει η χώρα μπροστά. “Γιατί να χαθεί και αυτή η ευκαιρία, να χαθούν ακόμη οκτώ, το λιγότερο πέντε, χρόνια ;” διερωτήθηκε.
Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα “κάποιοι φοβούνται τις θεσμικές τομές, όχι μόνο γιατί δε διαθέτουν τη παραμικρή βούληση να δείξουν τη στοιχειώδη υπευθυνότητα στα κρίσιμα και μεγάλα θέματα για το τόπο, αλλά και γιατί δε μπορούν να συμβάλλουν στην αναγκαία επόμενη μέρα της Ελλάδα όλοι όσοι είναι ταυτισμένοι με το χθες. Και όσοι είναι απόλυτα ταυτισμένοι με το χθες έχουν και δεσμεύσεις ισχυρές στο χθες αυτού του τόπου και σε μεγάλα συμφέροντα που κρατάνε το τόπο καθηλωμένο. Και φοβούνται την αλλαγή.Και φοβούνται για παράδειγμα, ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα άρει το καθεστώς προστασίας που προσφέρει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που είχε ως εμπνευστή τον κο Βενιζέλο.”
Στο σημείο αυτό άφησε εμμέσως αιχμές για την υπόθεση Novartis: “Και προτιμούν να εκτίθενται στα μάτια του ελληνικού λαού, παρά να συμβάλουν στην άρση της προστασίας των υπουργών, τώρα που η δικαιοσύνη έχει αρχίσει σιγά σιγά χωρίς παρεμβάσεις άνωθεν να εξετάζει μια μια, υποθέσεις του σκοτεινού τους παρελθόντος” και δήλωσε: “Εμείς θα κινηθούμε θεσμικά, δε θα τους κάνουμε το χατίρι”.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που η κα Γεννηματά τουλάχιστον ως προς το θέμα της αναθεώρησης συμφωνεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή.
“Είναι θετικό και το χαιρετίζουμε. Γιατί οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος δε μπορούν να περιμένουν. Και οι μεγάλες αυτές τομές πρέπει να έχουν το πρόσημο της προόδου και όχι το πρόσημο της συντήρησης”, είπε.
Εκτίμησε συνεπώς ότι: “Οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για όχι απλά για να ανοίξει η Αναθεώρηση αλλά για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών, σήμερα υπάρχει” και δήλωσε: “Ας μη τη χάσουμε, λοιπόν, αυτήν την ευκαιρία. Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τολμηρά για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Σε συνεννόηση με όσες δυνάμεις τολμήσουν.”
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης αναφερόμενος στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση ότι δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. “Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν οτι ειναι νομοτελειακή η πορεία αυτή, τώρα δεν πρέπει να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, να μην επιστρέψουμε στο σημείο που βρισκόμασταν, τώρα είμαστε στο τέλος μίας μακράς ανηφόρας”.
Δήλωσε ότι: “Δεν μπορεί να είναι όραμα και στόχος μας να γυρίσουμε στην Ελλάδα πριν το 2009 γιατί στην Ελλάδα εκείνη της υψηλής ανάπτυξης συνυπήρχε το λάθος που οδήγησε στη μεγάλη κρίση” και σημείωσε: “Εμείς όταν μιλούμε για ανάπτυξη βάζουμε μπροστά τον όρο δίκαιη.”
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα οδικά έργα στην Ανατολική Αττική, καθώς και στις συμβάσεις που όπως είπε κληρονόμησε η κυβέρνηση από τους προκατόχους της, αλλά και στο θέμα των διοδίων και την επαναδιαπραγμάτευση που όπως είπε έκανε η σημερινή κυβέρνηση.
“Οι διαγωνιστικές διαδικασίες του συστήματος έχουν ήδη ξεκινήσει από το Υπουργείο Υποδομών.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα κατασκευαστούν νέα μετωπικά και πλευρικά διόδια, όπως είχαν προβλέψει με τις συμβάσεις τους”, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Αναφέρθηκε και στις επεκτάσεις της Αττικής οδού που περιλαμβάνουν την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση της Ραφήνας, και την επέκταση από την Κατεχάκη μέχρι τη Βουλιαγμένη.
Αναφέρθηκε επίσης στην αποκατάσταση της επισκεψιμότητας στο χώρο μαρτυρίου της Μακρονήσου και την ανάδειξη της σε μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού σε συνεργασία με την UNESCO. Μάλιστα ο κ.Τσίπρας σχολίασε και την πρόσφατη άρνηση του ΚΑΣ να επιτρέψει γυρίσματα για μίνι σειρά του BBC στο Σουνιο, λέγοντας "απορώ με τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται ορισμένοι".
Βίκυ Σαμαρά, φωτογραφία NIKOS LIBERTAS / SOOC
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων