08:18 | 4/4/18
Η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στις τράπεζες δεν είναι τυχαία - Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – 3.500 έχουν ήδη αναγγελθεί για μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου – άλλαξαν το κλίμα και έβαλαν σε “στενωπό” τον στρατηγικό κακοπληρωτή - Τα περιθώρια για ρύθμιση
Red alert” σε χιλιάδες δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, έστω και τώρα, στέλνουν οι τράπεζες, που φτάνουν στο σημείο να «επιβραβεύουν» τη διάθεση για ρύθμιση, ακόμη και στο παρά πέντε.Ενάμιση μήνας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δημιούργησε ήδη συνείδηση στο κοινό, ότι τελικά χαμένος στην ιστορία είναι ο ίδιος ο δανειολήπτης. Το να πλειστηριαστεί το ακίνητο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο είναι η ύστατη λύση και προφανώς δεν συμφέρει καμία πλευρά, πόσο μάλλον τον ιδιοκτήτη του προς πλειστηριασμό αντικειμένου.
Όσοι αυτοβούλως προσέλθουν στις τράπεζες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, πριν την αναγγελία των πλειστηριασμών, μπορούν να συζητήσουν μία από τις επιλογές ρύθμισης που υπάρχουν και να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα εξυπηρέτησης που τους ταιριάζει. Όσοι προστρέξουν, μετά την αναγγελία του πλειστηριασμού, προφανώς και δεν τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης και καταφέρνουν να αναστείλουν τον πλειστηριασμό, μόνο αν καταθέσουν ένα αξιόλογο πακέτο μετρητών.....που μπορεί να φτάνει και το 10% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν ανναγελθεί συνολικά 3.500 πλειστηριασμοί, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Οι πλειστηριασμοί αφορούν και την πρώτη κατοικία - με εξαίρεση όσα δάνεια είναι ήδη σε καθεστώς προστασίας- κυρίως όμως για ακίνητα υψηλής αντικειμενικής αξίας (άνω των 300.000 ευρώ).
Βέβαια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα – το αντίθετο μάλιστα – να «βγουν στο σφυρί» και μικρότερης αξίας ακίνητα, αν οι ιδιοκτήτες τους ανήκουν στους στρατηγικούς κακοπληρωτές , που συχνά έχουν την οικονομική άνεση , αν όχι να αποπληρώσουν το σύνολο, τουλάχιστον να μπουν σε καθεστώς ρύθμισης.
Ετσι, στη λογική του « ο φόβος φυλάει τα έρμα», υπάρχει ένα σημαντικό «ρεύμα» οφειλετών που θέλοντας να αποφύγει την εκποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, προσέρχεται για ρύθμιση. Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες, η συνεργασία και η διάθεση για ρύθμιση πριν την αναγγελία του πλειστηριασμού, δημιουργεί χώρο για αμοιβαία συμφωνία.
Χαρακτηρηστικό είναι ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία και από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, 1 στους 5 πλειστηριασμούς αναστέλλεται, μετά από πρωτοβουλία του δανειολήπτη, που εσπευσμένα ζητά ρύθμιση δανείου.
Γεγονός είναι ότι από τη στιγμή που οι τράπεζες έδειξαν ένα πιο σκληρό πρόσωπο προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, σε αυτούς που από άποψη και συνειδητοποιημένη επιλογή δεν πλήρωναν , ενώ, είχαν μεγάλη ακίνητη περιουσία, άρχισε να αλλάζει το κλίμα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες πέτυχαν ήδη τους στόχους τους για το σύνολο του 2017 (οι πλειστηριασμοί ανακοινώνονται ένα δίμηνο πριν) και άρχισαν να βλέπουν εισροή κεφαλαίων από ρυθμίσεις «ξεχασμένων» δανείων.
Άλλωστε, το σύνολο των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων μειώθηκε κατά 1,6 δις ευρώ παραπάνω από τον αρχικό στόχο, στα 94,4 δις ευρώ, στο τέλος Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μόλις πριν λίγες ημέρες έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Στο μεταξύ, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί συνεχίζονται κανονικά και χωρίς τα «έκτροπα» που συνέβαιναν στα Ειρηνοδιεία. Μεγάλη Τετάρτη σήμερα και ήδη στην ηλεκτρονική σελίδα των πλειστηριασμών έχουν κρεμασθεί οι εντολές για 41 ακίνητα, τα οποία αφορούν μία συγκεκριμένη επιχείρηση, με επισπεύδουσα τράπεζα τη Εurobank.
Λίλυ Σπυροπούλου
Σχετικές ετικέτες:δανειολήπτεςηλεκτρονικοί πλειστηριασμοίΟικονομίαπλειστηριασμοί
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων