02:31 | 11/5/18
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας εξήγησε αναλυτικά τους λόγους που η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μία μοναδική ευκαιρία υψηλών ρυθμών ανάπτυξης
Στα εννιά σημεία που πρέπει να προσέξει η Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψει στην ανάπτυξη αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας John Bruton, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο του Economist, με θέμα τη διακυβέρνηση και την Περιφερειακή ανάπτυξη που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Λουτράκι.Ο Ιρλανδός πολιτικός ξεκίνησε κάνοντας έναν παραλληλισμό της Ελληνικής οικονομίας με την Ιρλανδική και ανέφερε πως μπορεί το φαινόμενο του brain drain να είναι ιδιαίτερα δυσβάσταχτο σήμερα, ωστόσο κάτι αντίστοιχο λειτούργησε με πολύ θετικό τρόπο στο παρελθόν στη χώρα του. Όπως εξήγησε όταν η Ιρλανδική οικονομία άρχισε να ανακάμπτει, τότε όλοι αυτοί οι νέοι που είχαν εξαναγκαστεί να φύγουν στο εξωτερικό επέστρεψαν έχοντας στις αποσκευές τους πολύτιμη εμπειρία και γνώσεις από τη διαμονή τους εκεί.
Για τον Bruton η ελληνική οικονομία όπως και οι περισσότερες στην Ευρώπη, είναι καταδικασμένη να αναπτύσσεται με πιο αργούς ρυθμούς, καθώς η κοινωνία της γερνάει. Όπως είπε αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, οπότε δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Ωστόσο, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, οι πολίτες είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι με το επίπεδό τους να είναι υψηλότερο από πολλές χώρες του υπόλοιπου κόσμου. Το γεγονός αυτό αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για μία χώρα που θέλει οι πολίτες και κατ επέκταση οι εργαζόμενοι της, να εντρυφήσουν στις νέες τεχνολογίες. Για τον Bruton η εκπαίδευση λοιπόν αποτελεί σημείο κλειδί για την παραμονή στην ανάπτυξη.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Ιρλανδός πρώην πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών, που υπήρξε επίσης και πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσιγκτον μεταξύ 2004-2009, τόνισε το ευεργετικό effect του catch up, όπως το χαρακτήρισε. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως μία οικονομία η οποία βρισκόταν για χρόνια σε ύφεση, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και μάλιστα με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς. Εκείνο που θέλησε να υπογραμμίσει ωστόσο, είναι πως έχει ιδιαίτερη σημασία ο τρόπος με τον οποίον θα κινηθεί η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, όταν και θα φανεί πιο έντονα αυτό το φαινόμενο του catch up.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ιρλανδός στάθηκε στην θετική προοπτική που θα μπορούσε να έχει η προσφυγική κρίση σε χώρες όπως η Ελλάδα. Όπως εξήγησε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη θα μπορούσαν να εργαστούν σε οποιοδήποτε τομέα και κυρίως σε τομείς στους οποίους δύσκολα επιλέγουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. Στεκόμενος μάλιστα σε αυτό το θέμα θέλησε να συγχαρεί την Ελλάδα η οποία περισσότερο από τη δική του χώρα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αντιμετώπισε με γενναιοδωρία τους πρόσφυγες.
Λευτέρης Σαββίδης
Σχετικές ετικέτες:Οικονομίαbrain drain
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων