Reuters: Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ψάχνουν συμφωνία της τελευταίας στιγμής για το ελληνικό χρέος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Reuters: Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ψάχνουν συμφωνία της τελευταίας στιγμής για το ελληνικό χρέος

11:57 | 31/5/18

Μια συμφωνία την τελευταία στιγμή θα επιδιώξουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προκειμένου η Ελλάδα να κερδίσει την αξιοπιστία της στις αγορές και να επιστρέψουν στην στη χώρα οι επενδυτές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις

Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της Συνόδου του G7 στον Καναδά αυτή την εβδομάδα (8 και 9 Ιουνίου) όπου θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες των επτά κορυφαίων οικονομιών του κόσμου.

«Αυτό πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες. Αν δεν υπάρξει καμία συμφωνία την επόμενη Δευτέρα, δήλωσε ο αξιωματούχος, το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «στο Βερολίνο δεν αρέσει η άποψη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Η Γερμανία υποστηρίζει ότι εάν η Ελλάδα διατηρήσει το πρωτογενές της πλεόνασμα σε ικανό επίπεδο (3,5% του ΑΕΠ) για ικανοποιητικό διάστημα, ίσως να μην χρειαστεί καθόλου.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι να ζητείται από την Ελλάδα να διατηρήσει ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για δεκαετίες δεν είναι ρεαλιστικό. Είναι επίσης πιο επιφυλακτικό από την ευρωζώνη στις ελληνικές προβλέψεις για την ανάπτυξη».

ΔΝΤ και Ευρωζώνη συμφωνούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει «κούρεμα - μείωση του κεφαλαίου του χρέους - αλλά μόνο παράταση των ωριμάνσεων και της περιόδου χάριτος σημειώνει το πρακτορείο.

Για να βεβαιωθεί ότι η Ελλάδα δεν αντιστρέφει τις μεταρρυθμίσεις μετά τη συμφωνία του χρέους, η Ευρωζώνη επιθυμεί επίσης μια ρήτρα στη συμφωνία ότι θα είναι άκυρη αν η Ελλάδα δεν διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2022, όρος που το ΔΝΤ είναι έτοιμο να αποδεχθεί.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών