10:56 | 7/5/18
Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, ωστόσο οι βουλευτές και οι νέοι υποψήφιοι στις συγκεκριμένες περιφέρειες προβληματίζονται ήδη για το πού θα θέσουν υποψηφιότητα
Η Β΄ Αθηνών, η πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, η οποία εκλέγει τις 44 από τις 300 έδρες της Βουλής, αποτελεί ανέκαθεν το πεδίο διαπάλης για την ανάδειξη των «δελφίνων» στα κόμματα, αλλά και για το πλασάρισμα των «βαρώνων», που διεκδικούν τις ισχυρότερες κυβερνητικές θέσεις. Ταυτόχρονα η περιφέρεια Αττικής γιγαντώνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.Οι πληροφορίες που δημοσίευσε η Κυριακάτικη Αυγή περί πρόθεσης της κυβέρνησης να «σπάσει» τη Β΄ Αθηνών δημιουργεί ταραχή σε «κορυφαίους» της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Πρωτίστως για το σε ποια περιφέρεια θα βάλουν υποψηφιότητα, καθώς το επικρατέστερο σχέδιο είναι η Β΄ Αθηνών να «σπάσει» σε τρεις Τομείς.
Το σχέδιο που έχει φθάσει στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την Κυριακάτικη Αυγή, περιλαμβάνει τρεις εναλλακτικές επιλογές, ενώ με την επικρατέστερη από αυτές:
«Σήμερα η Β' Αθηνών "δίνει" συνολικά 44 έδρες, ενώ το Υπόλοιπο Αττικής 15. Με την κατάτμηση των περιφερειών, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: ο Βόρειος Τομέας θα βγάζει 15 έδρες. Εκεί θα ανήκουν οι Δήμοι Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου - Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Φιλοθέης - Ψυχικού και Χαλανδρίου.
Ο Δυτικός Τομέας "δίνει" 11 έδρες και περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου. Χωρίς δηλαδή μεταβολές ως προς τη σύστασή του με τη σημερινή κατάσταση.
Ο Νότιος Τομέας "δίνει" 18 έδρες και θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης - Υμηττού, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου.
Όσον αφορά το Υπόλοιπο, Ανατολική και Δυτική Αττική ακολουθούν τη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής. Από τις 15 έδρες που αντιστοιχούν σήμερα στο Υπόλοιπο Αττικής, οι 10 μοιράζονται στην Ανατολική Αττική και οι 4 στη Δυτική. Στην προκειμένη περίπτωση, μία έδρα "χάνεται" και πάει στην Αχαΐα, που σήμερα έχει 8 έδρες.
Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα που προέκυψαν από τις κάλπες του Σεπτεμβρίου το 2015, από την ανακατανομή των εδρών επηρεάζονται όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός από το ΚΚΕ και το Ποτάμι, που διατηρούν όλες τις έδρες που καταλαμβάνουν σε Β' Αθήνας και Υπόλοιπο Αττικής. Πάντα με βάση το αποτέλεσμα του 2015, εάν διεξαγόταν με αυτό το σύστημα, θα είχαμε συνολικά 19 αλλαγές στην κατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων».
Σε ποιους "μπαίνει" το δίλημμα για τη Β΄ Αθηνών
Μεταξύ αυτών που έχουν να αποφασίσουν- σε περίπτωση που «σπάσει» η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, αλλά και η περιφέρεια Αττικής- σε ποιους από τους τρεις Τομείς θα είναι υποψήφιοι είναι και οι:
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Παππάς, Γιάννης Μπαλάφας, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Τόσκας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Γιάννης Δημαράς, Γιάννης Θεωνάς, Χρήστος Σπίρτζης (ήδη προγραμματίζει να κατεβεί στην περιφέρεια Αττικής), Χαρά Καφαντάρη, Γιάννης Τσιρώνης, Ελένη Αυλωνίτου, Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Κυρίτσης αλλά και όσοι υποψήφιοι έρθουν από άλλες περιοχές στην Αθήνα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΔ: Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Νίκος Δένδιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Ασημακοπούλου, Γεράσιμος Γιακουμάτος.
ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Γεώργιος Καρράς, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς και πιθανόν Γιώργος Παπανδρέου, Σταύρος Θεοδωράκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και άλλοι.
Υπενθυμίζεται ότι το «σπάσιμο» της Β΄ Αθηνών αποτελούσε αίτημα, ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού κατά την πρόσφατη αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ και ο Κώστας Σκανδαλίδης ως υπουργός Εσωτερικών επί κυβέρνησης Σημίτη είχε καταρτίσει σχετικό σχέδιο νόμου, αλλά έκανε πίσω κάτω από τις αντιδράσεις των «πράσινων» δελφίνων.
Υ.Γ.: Η σχετική μελέτη για «σπάσιμο» της Β΄ Αθηνών, βρίσκεται στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα και δεν είναι αυτή τη στιγμή βέβαιον ότι θα υιοθετηθεί. Θα αποτελέσει όμως ένα ακόμα μέσο πίεσης προς το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.
Βασίλης Σκουρής, φωτογραφία EUROKINISSI
Σχετικά άρθρα