Άνοιγμα Γ. Σταθάκη στη ΔΗΜΑΡ και την Κεντροαριστερά για διάλογο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Άνοιγμα Γ. Σταθάκη στη ΔΗΜΑΡ και την Κεντροαριστερά για διάλογο

21:39 | 19/6/18

Ο υπουργός Ενέργειας πρόσθεσε πως "η χώρα δεν αλλάζει απλά σελίδα αλλά και κεφάλαιο - Ένα νέο κεφάλαιο που μπορούμε να το γράψουμε μαζί"

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, προχώρησε σε πρόταση προς την Κεντροαριστερά για διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μετα-μνημονιακή περίοδο.

Μιλώντας το βράδυ στην εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ με τίτλο: «Μετά τα μνημόνια. Χωρίς αλεξίπτωτο;» που διοργάνωσε το Πολιτικό Εργαστήριο της Σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι μπορεί να διαμορφωθεί μια προοδευτική συμμαχία: «Νομίζω ότι υπάρχει εύφορο έδαφος διαλόγου και διαμόρφωσης συγκλίσεων, σχετικά με τις απαντήσεις που θα δώσουμε τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω, δε, ότι ο κοινός τόπος που θα προκύψει μπορεί να εκφράζει τόσο τον ιστορικό χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας όσο και εκείνον της Ανανεωτικής Αριστεράς. Ήδη υπάρχει το επιτυχημένο σχετικό παράδειγμα της Πορτογαλίας, ενώ στον ίδιο δρόμο προχωρά το τελευταίο διάστημα και η Ισπανία. Καθώς το 2019 θα είναι εκλογικό έτος και στην Ελλάδα, νομίζω είναι κατάλληλος ο χρόνος να ανοίξει η συζήτηση και στη χώρα μας».

Ο υπουργός Ενέργειας πρόσθεσε πως «η χώρα δεν αλλάζει απλά σελίδα αλλά και κεφάλαιο. Ένα νέο κεφάλαιο που μπορούμε να το γράψουμε μαζί».

Προσδιόρισε μεταξύ άλλων τρεις τομείς πολιτικής στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί ο διάλογος:

- Τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι ένας διαφορετικός προοδευτικός κυβερνητικός συνασπισμός θα είχε, ενδεχομένως, μεγαλύτερο πεδίο συγκλήσεων και άρα περισσότερες παρεμβάσεις να προωθήσει, σε τομείς όπως: η θωράκιση των δικαιωμάτων κοινωνικών ομάδων όπως η κοινότητα LGBT, οι φυλακισμένοι, τα ΑμεΑ, οι μετανάστες κ.α., η προσαρμογή στις σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες των νόμων και κανόνων που διέπουν την κοινωνική ζωή, βασικούς της θεσμούς όπως η οικογένεια, καθώς και τα όρια της σφαίρας της ιδιωτικότητας,

- Την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, με παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο (π.χ. απλή αναλογική) και όχι μόνο (π.χ. κοινωνική οικονομία, ενεργειακές κοινότητες) και

- τη Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία σημείωσε: « Η κυβέρνηση έχει ανοίξει τη σχετική δημόσια συζήτηση και σύντομα θα γίνουν τα επόμενα βήματα, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. Υπάρχουν ζητήματα επί των οποίων φαίνεται να διαμορφώνεται ευρεία συναίνεση (π.χ. νόμος περί ευθύνης υπουργών) και άλλα όπου είναι σαφής ο διαχωρισμός προόδου-συντήρησης (π.χ. σχέσεις κράτους-εκκλησίας). Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό είναι να γίνει διάλογος και να διαμορφωθούν συγκλίσεις όχι στη βάση μικροπολιτικών σχεδιασμών αλλά στο πλαίσιο ευρύτερων πολιτικών και ιδεολογικών θεωρήσεων».

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών