10:01 | 18/6/18
Έφερε τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τα άλλα τα παιδιά στην κορυφή της Ευρώπης
Μία ακόμα πολύ μεγάλη απώλεια σημειώθηκε για το χώρο του ελληνικού μπάσκετ καθώς τα ξημερώματα πέθανε ο προπονητής της Εθνικής ομάδας που κατέκτησε το Eurobasket του 87 Κώστας Πολίτης.O άνθρωπος που οδήγησε τον Γκάλη τον Γιαννάκη και τα άλλα τα παιδιά στην κορυφή της Ευρώπης και έβγαλε όλους τους Έλληνες στους δρόμους για να πανηγυρίσουν δεν βρίσκεται πια στη ζωή.
Τον τελευταίο καιρό είχε σοβαρά προβλήματα υγείας και τελικά τα ξημερώματα της Δευτέρας άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 76 ετών, όπως γράφει το gazzetta.gr.
Ο Κώστας Πολίτης γενήθηκε στις 21 Μαρτίου 1942 στην Καισαριανή. Αφού πέρασε από ακαδημίες μικρών, βρήκε τη θέση του στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο θα κατακτήσει το πρωτάθλημα τη σεζόν 1966-1967.
Η πορεία του στην ομάδα που θα ανάγκαζε αργότερα έναν λαό να αποκαλεί «επίσημη αγαπημένη» έγινε σε χρόνια δύσκολα για το ελληνικό μπάσκετ. Παρά ταύτα, ο Πολίτης αγωνίστηκε με την Εθνική Ελλάδος στο Ευρωμπάσκετ του 1961, του 1965 και του 1967, ενώ στο ενεργητικό του ως παίκτης είχε και ένα Προολυμπιακό Τουρνουά (1964), ένα Βαλκανικό Πρωτάθλημα (1964), αλλά και παιχνίδια στους Μεσογειακούς Αγώνες (1967).
Πρόωρο τέλος στην μπασκετική καριέρα του 25χρονου παίκτη φέρεται να βάζει η Χούντα των Συνταγματαρχών το 1967, καθώς ο Πολίτης ήταν αριστερών φρονημάτων και δεν του το συγχώρησαν αυτό. Τέλος λοιπόν ο Παναθηναϊκός, τέλος η Εθνική Ελλάδος, τέλος και η θέση του στον ΟΤΕ το 1968…
Ο Κώστας Πολίτης αναλαμβάνει τη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού στην Εθνική Ομάδα Ανδρών το 1982, έχοντας περάσει από τους Παίδες και τους Εφήβους.
Το 1986 η Εθνική του Πολίτη κατάφερε να προκριθεί στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, ανοίγοντας την όρεξη των Ελλήνων για όσα έμελλε να ακολουθήσουν του χρόνου. Η πρώτη ποτέ παρουσία της Εθνικής Ελλάδος σε τελική φάση παγκοσμίου πρωταθλήματος έκανε αίσθηση. Η χώρα μας κατακτά την 10η θέση μεταξύ των 24 ομάδων και ο Νίκος Γκάλης στέφεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.
Η συνταγή της επιτυχίας άρχισε να αποδίδει καρπούς. Ο ίδιος θα έλεγε χρόνια αργότερα, στο πλαίσιο παραπόνου του για την κόντρα του με τον Γκάλη, πως «Πήρα τον Γκάλη που έβαζε 15 πόντους ως τότε και τον πήγα στους 40 πόντους. Είχα τον Γιαννάκη που έβαζε 60 πόντους και τον έκανα πλέι μέικερ για να βοηθάει τον Γκάλη και είχα δίπλα του τον Χριστοδούλου, τον Φασούλα και τα άλλα παιδιά. Έτσι φτάσαμε σε εκείνο τον απίστευτο θρίαμβο. Σαν ομάδα».
Το θρυλικό ’87 παραείναι άλλωστε γνωστό και βιωματικό για μας τους Έλληνες ώστε να χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις! Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης μετρούσε το 1987 την 25η διοργάνωσή του, την πιο δύσκολη όπως είχε χαρακτηριστεί στην ιστορία του θεσμού. Το τουρνουά πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο σχετικά καινούριο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, έχοντας για μασκότ τον πελαργό Ολύμπιο.
Ο Πολίτης και οι γενναίοι του είχαν απέναντί τους μεγαθήρια όπως τη θρυλική Σοβιετική Ένωση των Βολκόφ και Τσατσένκο, τη Γιουγκοσλαβία του «Μότσαρτ» Ντράζεν Πέτροβιτς, την Ισπανία του Σαν Επιφάνιο, την Ιταλία του Ρίβα κ.λπ. Η Ελλάδα του Πολίτη είχε αρχίσει να εδραιώνεται ως μια μικρή αλλά υπολογίσιμη δύναμη, με παίκτες το λιγότερο αξιόλογους, κι έτσι ξεκίνησε το ιστορικό εκείνο τουρνουά.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΚώστας Πολίτης
Σχετικά άρθρα